Международният съд на ООН „отсъди справедливо и постави нещата по местата им“, заяви президентът на Чили Себастиан Пинеро след обявеното решение на съда, че Чили не е длъжна да преговаря със съседна Боливия за излаз на море, предаде Франс прес.

„Съдът ясно и категорично постанови, че Чили никога не е имала задължение да договаря излаз на море“, заяви Пинеро и обвини боливийския си колега Ево Моралес, че е вдъхнал лъжливи надежди на народа си и е пропилял „пет ценни години“ в отношенията между двете страни, предава БТА.

Президентът на Боливия Ево Моралес заяви, че страната му никога няма да се откаже от претенцията си за възвръщане на излаз на море.

„Боливия никога няма да се откаже“, заяви Моралес в кратко изказване. Той обърна внимание, че съдът е призовал за продължаване на диалога между Чили и Боливия по този териториален спор.

Боливия загуби излаз на море в хода на Тихоокеанската война, въоръжен конфликт от 1879-1884 г., причина за който стана контролът върху залежи на селитра. Войната завърши с победа на чилийските войски и загуба от Боливия на 120 хиляди кв. км. територия и 400 км крайбрежна ивица по силата на споразумение, подписано между страните през 1904 г.

През 2013 г. Боливия подаде иск срещу Чили в Международния съд на ООН. В документа бе включено искане към съда да задължи Чили да преговаря за споразумение за излаз на Боливия на море.

Въз основа на представените доказателства обаче Международният съд на ООН „не може да излезе със заключение, че Чили има задължение да преговаря с Боливия за постигане на споразумение, гарантиращо на Боливия независим излаз до Тихия океан“, отбеляза председателят на съда Абдулкави Ахмед Юсуф при днешното обявяване на становището. Решението бе прието с 12 срещу 3 гласа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar