Точно четири години след взривовете в завод „Миджур“ в Горни Лом започна изнасянето на боеприпасите от него. Пред „Фокус“ кметът на селото Илиян Михайлов обясни, че специализирани екипи са започнали да ги изнасят тази сутрин, въпреки че в кметството не е получена официална информация за предприетите действия.

През 2014 г. взрив в завода причини смъртта на 15 души и нанесе телесни повреди на други двама. За експлозията бяха обвинени четирима души, като в средата на тази година съдът във Видин ги оправда окончателно. Заводът е собственост на „Видекс“ АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси.

Подсъдими по делото бяха Валери Митков – проектант и собственик на завода, чийто син загина при взрива, инженер Палма Иванова – инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завода, Божидар Василев – бивш началник на отдел „Контрол на общоопасните средства“ в МВР, и Ивелина Бахчеванова. Последната е била директор на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ при Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Кметът на Горни Лом каза още, че от сутринта полицейски екипи охраняват завода и не позволяват на никой да го доближи.

По информация на „Нова телевизия“ камиони ще натоварят мините в „Миджур“, как във всеки от тях ще има по около 5000 от опасните боеприпаси. Те ще бъдат ескортирани с полицейски патрули.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar