Германски съд се произнесе днес, че ирански дипломат, арестуван в страната по подозрение в тероризъм, може да бъде екстрадиран в Белгия, предаде ДПА. Второинстанционен регионален съд в Бамберг, в южната провинция Бавария, постанови, че искането на главната прокуратура е обосновано.

В съобщението на съда не се уточнява кога 46-годишният дипломат, идентифициран от германските власти като Асадола А., ще бъде предаден на Белгия. Дотогава той ще остане в германски затвор по обвинения в шпионаж и подготовка на убийство. Смята се, че дипломатът е организирал неуспешния опит за убийство на иранци, живеещи в изгнание във Франция.

Асадола А. е обвинен, че възложил на съпрузи, живеещи в Белгия, да извършат нападението и че им е дал устройство с 500 г. експлозиви, според главния прокурор на германския град Карлсруе.

Планираното нападение било насочено срещу среща на иранци на 30 юни в парижкото предградие Вилпинт, на която присъствали 25 000 души.

Белгийските специални части заловили навреме двамата съпрузи в Брюксел и открили експлозивите в колата им.
Иранският дипломат беше задържан на 1 юли на бензиностанция на магистрала край баварския град Ашафенбург.
Асадола А. е бил акредитиран като съветник в иранското посолство във Виена и дипломатическият му имунитет е валиден само в Австрия, уточни германската прокуратура./ БТА

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar