Три варианта за промени при военните съдилища, с които да се изпълни осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото „Мустафа срещу България“, обсъждат в Министерството на правосъдието.

Зам.-министърът на правосъдието Спаска Кинчева е провела работна среща с представители на трите военни съдилища в страната в София, Пловдив и Сливен, на Военноапелативния съд, както и с експерти на министерството. Целта е била Кинчева да чуе мнението на военните съдии за възможните решения.

В решението си „Мустафа“, което е окончателно от 28 февруари 2020 г., ЕСПЧ установи нарушение на правото на справедлив съдебен процес. Казусът беше свързан с предаването на съд и осъждането на цивилно лице от военни съдилища, тъй като един от подсъдимите с него е служил в армията по време на извършване на престъплението. В решението си съдът в Страсбург посочи, че правомощията на военното наказателно правораздаване следва да се разпростират върху цивилни лица единствено при наличие на наложителни причини, обосноваващи подобна ситуация, които трябва да са доказани за всеки конкретен случай (повече за решението виж тук).

За изпълнението на решението на ЕСПЧ е създадена работна група, която ръководи зам.-министър Кинчева.

„На работната среща бяха обсъдени различни предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт, Закона за отбраната и въоръжените сили“, съобщиха от МП.

Първото е за цялостно изключване на престъпленията, в които подсъдими са и цивилни лица, от компетентността на военните съдилища.

Второто е за девоенизация на военните съдии.

А третото за участие на цивилни като съдебни заседатели по делата за престъпления, извършени от военни, в осъществяването на които са участвали и граждански лица.

„Нито един от вариантите не се приема еднозначно от военните съдии“, съобщиха от министерството.

На среща са поставени и въпроси за уреждането на категорията труд на заварените военни съдии, както и за висящите дела.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Скуби Бу
Скуби Бу
04 септември 2024 14:09
Гост

Напротив, трябва да се открият военни съдилища във всички областни градове и в тях да се съдят корумпираните и престъпни политици и свързаните с тях крадливи и измамни олигарси – по бързата процедура и по пловдивските НК и НПК. Невчастниците от ЕСПЧ също трябва да получат по една задочна присъда, а актовете им да бъдат публично изгаряни.

Пеналист
Пеналист
04 септември 2024 12:33
Гост

Най-благата работа е там. Гледат 1 дело на месец в добрия случай, но заплатата си тече…

магистрат
магистрат
04 септември 2024 12:28
Гост

Ако няма да разглеждат случаи, в които един от подсъдимите е гражданско лице, това означава ли, че тези случаи ще се разглеждат от общите съдилища, дори ако вторият, третият…подсъдим е военен? Е то тогава военните съдилища какво точно ще разглеждат? Само дела за алкохол, извършени от военни….Вместо да се търсят варианти как да се натоварят тези структури, накрай ще ги разтоварят от работа още повече.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 септември 2024 12:23
Гост

„А третото за участие на цивилни като съдебни заседатели по делата за престъпления, извършени от военни, в осъществяването на които са участвали и граждански лица.“ Въпросът е дали е задължително заседателите да бъдат със солиден опит в площадния граждански активизъм самостоятелно/в организационна форма или със заявена предварително ясна геполитическа ориентация в поне два различни местни/национални ежеденвника, и могат ли бившите военни да се считат за цивилни или това е запазено само когато участват в процеса в качеството им на подсъдими? П.С. Дано не се стига до сцени като във филма „Доблестни мъже“, когато разминаванията между представите за реалността са толкова… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
04 септември 2024 12:11
Гост

Като знам , че при тях дела се образуват от дъжд на вятър….

Анонимен
Анонимен
04 септември 2024 11:48
Гост

Еми без дела срещу цивилни, я.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2024 11:48
Гост

Иди че разбери. Мазало както винаги

Анонимен
Анонимен
04 септември 2024 11:47
Гост

Пълна каша демек

Виктор
Виктор
04 септември 2024 11:16
Гост

Добре, че нито един от вариантите не се приема еднозначно от военните съдии.

Димо
Димо
04 септември 2024 11:13
Гост

Аз подкрепям участието на цивилни като съдебни заседатели.

Вики
Вики
04 септември 2024 11:14
Гост

Разумно предложение.

Дени
Дени
04 септември 2024 11:10
Гост

Е, пак ли ще се упражняват с нормативната ни уредба?

Лозан
Лозан
04 септември 2024 11:07
Гост

Най- добре да ги закрият тези съдилища.

Димо
Димо
04 септември 2024 11:09
Гост

Да, само излишни разходи.

Щерев
Щерев
04 септември 2024 11:05
Гост

Доживяхме Мустафа да осъди България.

Мики
Мики
04 септември 2024 11:06
Гост

По някога изпитвам носталгия към соца.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2024 13:32
Гост

Докато сме подлоги, всеки осъжда България, независимо от обстоятелствата.Самият им ЕСПЧ е подлога.

Борис
Борис
04 септември 2024 14:20
Гост

Държавата ни се превърна в мащвха за нас. И в майка за турци, роми, араби и сие. А после ще ми говорят за заветът на Дякона!