Въпросът за закриването на военните съдилища трябва да бъде обсъден предвид предстоящите промени в Конституцията. Тази тема повдигна днес Даниела Марчева на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) при обсъждането на Анализа на натовареността на съдилищата за 2022 г.

Сега, когато е отворен дебатът за промени в Конституцията, е подходящ момент отново да бъде поставен въпросът за закриването на военните съдилища“, каза Марчева като напомни, че в основния закон е посочено, че правораздаването се осъществява и от военни съдилища. „Това ни задължава да имаме поне две военни съдилища. А в тази част по отношение на структурата на съдилищата няма никакви предложения за промени“, допълни тя.

Повод за думите ѝ са данните в анализа за натовареността на съдилищата за миналата година. От него става ясно, че за поредна година военните съдилища са изключително слабо натоварени като постъпленията на дела намаляват спрямо предходните две години.

Един военен магистрат средно на месец разглежда пет дела, от които едва 0.77 са наказателни от общ характер. Над 76% от производствата са частни наказателни дела, 38% са разпитите пред съдия. На практика НОХД във военните съдилища представляват едва 23 на сто от общия брой дела. Марчева посочи, че в сравнение със съдиите от наказателните отделения в другите съдилища, разликата е два пъти.

Магистратите във Военно-апелативния съд пък имат по 0.92 дела средно месечно, те са четири пъти по-ниско натоварени от колегите им от наказателните отделения в другите апелативни съдилища.

До 2014 г. първоинстанционните военни съдилища у нас бяха пет – в София, Пловдив, Сливен, Плевен и Варна. Но тогава ВСС закри две от тях – тези в Плевен и Варна.

През 2020 г. сегашният състав на съвета изпрати предложение до парламента за закриването на още един военен съд и на практика да останат един първоинстанционен и Военно-апелативният съд. Предложението беше мотивирано с трайната тенденция за намаляване на броя на делата и ниската натовареност на военните магистрати (виж тук и тук).

Вместо това обаче тогава ГЕРБ внесе насрещно предложение, което в същината си представляваше разширяване на правомощията на военните съдилища (виж тук). Но не се стигна до промяна нито една от двете посоки и положението се запази.

Марчева днес припомни какво се е случило преди три години и добави, че сега е моментът въпросът за бъдещето на военните съдилища отново да бъде поставен.

Иначе през 2022 г. броят на постъпилите дела във всички съдилища е 507 572, което е със 7% по-малко от 2021 г. и с 15% от 2020 г.

Намалението на делата в окръжните съдилища е с 9 на сто, в административните – с 5%, в районните – със 7 на сто, а в апелативните – с 9% за гражданските и търговските отделения и с 14% в наказателните отделения.

Най-натовареният апелативен съд е този в София, а най-ниско натоварен е Военно-апелативният съд.

Най-натоварените окръжни съдилища са СГС и тези в Стара Загора, Пловдив, Кюстендил, Перник, Ямбол, Благоевград, Бургас и Враца. Най-ниско натоварени са ОС в Смолян, Търговище и Кърджали.

В административните съдилища са постъпили 40 065 дела, 69% от които първоинстанционни. Това е с 5 на сто по-малко от предходните две години. 90% от актовете са били постановени в едномесечен срок. 58% от обжалваните актове са били потвърдени от касационната инстанция.

Най-натоварените административни съдилища са в Добрич, Кърджали и Враца, а най-ниско натоварени са тези във Видин и Силистра.

Броят на делата, които са разгледани от районните съдилища, е 383 496, като 73% от тях са граждански, от които пък 57 на сто са заповедни производства или общо 151 681 дела.

В тази връзка Марчева посочи, че работна група работи върху техническото задание за изграждане на модул за разпределение на заповедните производства в Единната информационна система на съдилищата. Тя се надява до края на годината работната група да е готова и на практика от следващата да има такъв модул.

 

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Апостола
Апостола
04 декември 2023 12:41
Гост

„ЗАКОН ЗА ХУМАННО ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НА МАГИСТРАТИ НЕПОДЛОЖИЛИ СЕ И / ИЛИ НЕИЗДЪРЖАЛИ НАРОДНИЯ ИЗПИТ ЗА ПРОВЕРКА НА ДОВЕРИЕТО В ТЯХ . ………. НАЙ-ДОБРЕ Е НАЙ-ПОСЛЕ НАРОДЪТ ДА ЗАПОЧНА ДА ПОДБИРА СЪДИИТЕ И ПРОКУРОРИТЕ ПРЕДИ ДА БЪДАТ НАЗНАЧАВАНИ ЗА ТАКИВА. .. В САЩ щатските съдии са 30 000 броя , ама са 335 милиона население – т.е. те са с 50 пъти повече население от нас . И , ако караме по тяхните стандарти би трябвало да имаме 50 пъти по-малко съдии от тях – т.е. би трябвало да имаме само 600 съдии, но у нас съдииите и… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
04 декември 2023 12:12
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

333
333
29 ноември 2023 11:15
Гост

Абре, много прости магистрати тук, не си знаят интереса. Воените били малко натоварени. Еми хубаво, закриват воените съдилища и прокуратури. Делата им, които имат и някаква военна специфика за вас. Второ преназначават воените магистрати в Окръжните и Апелативна нива, и понеже идват със слаба натовареност като преписки и дела, свободни бройки в съответните съдебни органи вместо на конкурс се преобразуват по районите. И конкурси, чакай за Апелативно ниво в София и Окръжно в София, Пловдив, Сливен и Бургас. А пък прокурорите, като закрият ВАП и конкурс за ВКП няма да видят следващите 7-8 години. Та злорадствайте за закриване на военните.… Покажи целия коментар »

777
777
28 ноември 2023 23:52
Гост

Всеки дава съвети, всеки се опитва да се вживява на съдник, съдия, прокурор, следовател и да показва , колко много разбира, но никой не си отговаря за да има държава- държавност, за да има служби, за да има съдебна система , че първо трябва да има Въоръжени сили, че те трябва да осигуряват спокойствието на децата ни и нас. Това което са постигнали военните съдилища и прокуратури, ясно се описва в историята от около преди 149 години със създаването на съдебната система във освободената вече Република България.Госпожа Марчева е отличен юрист, не разбиращ от сигурност на Република България за да… Покажи целия коментар »

Магистрат
Магистрат
29 ноември 2023 12:35
Гост

Би било добре да поработите върху правописа. А какво общо има между сигурността на държавата и военните съдилища и прокуратури, аз не намирам. Само във Вашата глава сигурно двете теми са свързани.
Категорично военните магистрати са изключително слабо натоварени, а генерират големи разходи и раздут щат. Ако има държавническо мислене, трябва да бъдат закрити.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
29 ноември 2023 17:29
Гост

Като не разбирате какво е общото, защо бързате да коментирате? Сигурността на държавата е в пряка зависимост от нейните отбранителни способности. Това, че военните съдилища са слабо натоварени е следствие от орязаните далеч под необходимия минимум въоръжени сили на страната. Липсата на въоръжени сили води до това, че дори нахлуващите от Турция трафиканти няма кой да ги лови, ами хващат 1 на 1000 две преки преди сръбската граница. Държавническото мислене казва, че вместо да се закриват военните съдилища, трябва преди всичко да се възстановят армията, авиацията и флотът на страната. Защото иначе е лесно да се бутне оградата на един… Покажи целия коментар »

....Кифла....
....Кифла....
29 ноември 2023 17:42
Гост

Бъзьо, това е форум за юристи, не за профани. Беж да те няма.

Апостола
Апостола
04 декември 2023 12:44
Гост

В САЩ щатските съдии са 30 000 броя , ама са 335 милиона население – т.е. те са с 50 пъти повече население от нас . И , ако караме по тяхните стандарти би трябвало да имаме 50 пъти по-малко съдии от тях – т.е. би трябвало да имаме само 600 съдии, но у нас съдииите и съдийките са 2 424 , т.е. на глава от населението у нас имаме 4 (четири пъти ) повече съдийки и съдии . А по броя на върховните ни съдийки – общо 198 в двете върховни съдилища – сме световни шампиони и по абсолютния… Покажи целия коментар »

Чукча от Чеченския дальневосточен ониверситет
Чукча от Чеченския дальневосточен ониверситет
28 ноември 2023 23:41
Гост

Само педераст или курве може да измисли така простотия

Вейдър
Вейдър
28 ноември 2023 17:44
Гост

А, Националното следствие кога? Там имат по 1,6 дела на човек – гидишно!?!

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2023 17:52
Гост

Проблемът е,че и да закрият следствието трябва да ги преназначат следователите-тоест ефект точно ще е никакъв никакъв.

В Конституцията да се запише-при закриване звено от съдебната система-следва уволнение, без преназначение, и без закешване с 20 заплати!

А да-дори и Тодор Живков не е измъдрил подобна глупост-да направи следователите магистрати.

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2023 17:38
Гост

Фойерверки на Марчева. Нищо няма да се закрива.

7777
7777
28 ноември 2023 15:50
Гост

Време е тези хрантутници да бъдат закрити!
Да ги изпратят в общите съдилища и прокуратури да видят как се работи,пък и да поотслабнат малко.
Масово военнизирините магистрати са с наднормено тегло…

зайко
зайко
28 ноември 2023 22:07
Гост

И почти всички са алкохолици от нямане какво да правят

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 ноември 2023 15:47
Гост

„Магистратите във Военно-апелативния съд пък имат по 0.92 дела средно месечно, те са четири пъти по-ниско натоварени от колегите им от наказателните отделения в другите апелативни съдилища.“

Много работа бре, смилете се над колегите във Военно-апелативния съд, какви са тези изверги от ВСС, на които им идва на акъла да експлоатират нагло и безочливо толкова високоспециализиран човешки труд. Неминуемо с увеличаването на натовареността, качеството на актовете ще спадне драстично.

Заповед
Заповед
28 ноември 2023 15:03
Гост

ЗАКРИВАЙ двата върховни съда със стотици инсталирани съдии-подпомагани от низходящите им-като помощници, за да се водят на заплата, без изплащане на обезщетения, и без преназначаванки!

УЧРЕДИ Обединен върховен съд от 12 съдии*. За да си съдия това трябва да е лебедова песен, на най-добрите от най-добрите 12 човека , а не масовка-това да не ви е концерт на Весна Змиянац, алоооу!

*В Бразилия ВС е от 11 съдии, и гледа всякакви дела-значи можело.

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2023 15:11
Гост

Поздрав за инсталираните, но не с откъс от балета Лебедово езеро, а с балета Дон Кихот-танц на рицарите. Приемете рицарски предложението за закриване! https://www.youtube.com/watch?v=SyDo3h1Tu7c

корекция
корекция
28 ноември 2023 15:13
Гост

От Ромео и Жулиета

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
29 ноември 2023 17:37
Гост

За да има върховен съд от малко на брой съдии, трябва много малко дела да се налага да стигат до него. Това не се постига с процедурни хватки, които са си откровен отказ от правосъдие, а се постига с ясни и разумни закони, с ясни и недвусмислени принципи на правораздаване и с издаване на законосъобразни решения още на първа инстанция. И като сте тръгнали да закривате двата върховни съда, най-добре да бъдат сляти с третия, още по-върховен – Конституционния съд (нов ВС = ВКС+ВАС+КС). Включително с право на всеки българин да може да иска преюдициално запитване до Върховния съд (КС),… Покажи целия коментар »

Апостола
Апостола
04 декември 2023 12:49
Гост

Няма конституционен проблем със закон апелативните и върховните съ- дилища да станат отново само контролно-отменителни и да нямат право да решават делата по съществото на спора . Със същия този закон ще направим окръжните съдилища такива, които разглеждат като досега ДЕЛА САМО ПО СЪЩЕСТВОТО НА СПОРА, а апелативните (въззивните) им функции, която имат те сега по отно- шение на районните съдилища ще ги дадем на апелативните съдилища . Така работа на окръжните съдилища ще намалее и ще се облекчи , щото ще имат вече само една от двете си досегашни своя функция – тази на първо-инстанционен съд по по-тежките дела… Покажи целия коментар »

Апостола
Апостола
04 декември 2023 12:46
Гост

В САЩ щатските съдии са 30 000 броя , ама са 335 милиона население – т.е. те са с 50 пъти повече население от нас . И , ако караме по тяхните стандарти би трябвало да имаме 50 пъти по-малко съдии от тях – т.е. би трябвало да имаме само 600 съдии, но у нас съдииите и съдийките са 2 424 , т.е. на глава от населението у нас имаме 4 (четири пъти ) повече съдийки и съдии . .. А по броя на върховните ни съдийки – общо 198 в двете върховни съдилища – сме световни шампиони и по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2023 14:41
Гост

Закривай и тази администрация в България. Сложете край и на тази пародия. Държавата ни остана с население 4 млн. Спецове, Военни.. Един хвани, друг отрепи.

Боян
Боян
28 ноември 2023 14:37
Гост

Уважаеми колеги военни магистрати,
Считате ли, че е справедливо да гледате 4 пъти по-малко дела от мен, да получавате по-голяма заплата и други привилегии, следващи се за военнослужащи?
Какво пречи да правораздавате и по други наказателни дела, бидейки част от наказателното отделение на окръжен или апелативен съд?
Само на тези въпроси отговорете и не се излагайте да пишете нечленоразделни и глупави постове, защото е ясно, че никой друг, освен вас, не е против отпадането на военните съдилища от КРБ.
Излагате се, сериозно. Знам, че е ракиено време за вас, но въпреки това, опитайте се да мислите трезво.

Военен съдия
Военен съдия
28 ноември 2023 14:57
Гост

Не само, че считаме, а и напълно одобряваме. Да не мислите, че е лесно да си клатим краката по цял ден. Изисква много специални умения, каквито в общите съдилища нямате. На този фон заплатата даже ни е малка – трябва да я увеличат двойно. Пуд какъв стрес, пуд какво напрежение сме – не е истина.

Без преназначаванки, и без обезщетяванки!
Без преназначаванки, и без обезщетяванки!
28 ноември 2023 14:37
Гост

В Конституцията следва да има следните текстове:
-При закриване звена в съдебната система отпада несменяемостта. В момента-ако бъдат закрити военните съдилища ще последват преназначаванки, и изплащане на обезщетения,че лицата не са военни. Че то далавера за инсталираните-няма да са военни, а цивилни магистрати-и заради това ще получат обезщетения, и ще бъдат преназначени.
– При напускане, уволнение, пессиониране, съкращения да не се изплащат 20 заплати обезщетения. Плебсът, като го съкратят от работа не получава никакво обезщетение.

Николай
Николай
28 ноември 2023 14:14
Гост

Отново лобистки прокарвания.

Красен Николов
Красен Николов
28 ноември 2023 14:14
Гост

Реалният брой на истинските съдебни дела е 8 пъти по-малък. В съда са постъпили 22 наказателни дела от общ характер (по 7 на съдия на година), общо 8 наказателни дела от частен характер (клевета и обида), шест предложения за налагане на глоби и цели 213 от т.нар. “частни наказателни дела“ (ЧНД). ЧНД не са истински дела, както си ги представят данъкоплатците. Едно такова дело реално е един разпит пред съдия, едно разглеждане на мярките за неотклонение, евентуално разрешенията за прослушване и проследяване и други подобни. Тази статистика може да бъде раздувана почти до безкрайност, за да излезе на хартия, че… Покажи целия коментар »

Красен Николов
Красен Николов
28 ноември 2023 14:13
Гост

Цената на едно съдебно дело на военен съдия струва 150 000 лева. Три присъди на година. Другите 20 дела за година са разпити на свидетели.

Филип
Филип
28 ноември 2023 14:12
Гост

Пак ли нов модул в Единната информационна система на съдилищата?

Красен Николов
Красен Николов
28 ноември 2023 14:11
Гост

Добра заплата, тлъсти бонуси, офис в центъра и почти никаква работа. Това са условията, в които работят от години военните магистрати в България, благодарение на липсата на реформи и щедрата субсидия от държавния бюджет. Проучване на Mediapool показва удивителната цена за съществуването на това райско кътче в българската съдебна система, в което някои са успели да се трудоустроят – 15 милиона лева годишно. Срещу тези пари системата произвежда по-малко от 100 наказателни дела от общ характер на година. Ако разделим общия бюджет на военните съдилища и прокуратури на броя внесени в съдилищата обвинителни актове, ще получим цена на едно съдебно… Покажи целия коментар »

Димо
Димо
28 ноември 2023 14:10
Гост

Няма да им се получи. Това е абсурдно.

Мавродиев
Мавродиев
28 ноември 2023 14:03
Гост

По тази логика можем да кажем и че няма смисъл от ВСС, като орган.

....
....
28 ноември 2023 14:20
Гост

Понеже издръжката на военните съдии излиза на бюджета 20 млн. на година, а нямат никаква работа, очакваме изобилие от негативни изказвания, които обаче не дават отговор на въпроса: има ли смисъл от съществуването на военни съдилища. Фактите говорят красноречиво.
Не разбирам съпротивата им, защото всеки истинсдки магистрат не би искал подобна деквалификацишя от липса на достатъчно по вид и брой дела.

Лазар
Лазар
28 ноември 2023 14:26
Гост

Особено в този им състав.

Борислава
Борислава
28 ноември 2023 14:02
Гост

В този си състав аз предлагам да се забрани ВСС в Конституцията

Филев
Филев
28 ноември 2023 14:02
Гост

Егати реформата. Да си гледат работата чичките и стринките от ВСС

Ненков
Ненков
28 ноември 2023 14:02
Гост

Има си причина да си има специализирани военни съдилища. Що за глупости

Друмев
Друмев
28 ноември 2023 14:01
Гост

Има логика, но не се разбира от всички

Каменов
Каменов
28 ноември 2023 14:01
Гост

Егати шашмалогията

Ненков
Ненков
28 ноември 2023 14:01
Гост

Тази няма да стане. И по-добре.

Христов
Христов
28 ноември 2023 14:00
Гост

И да останат нормалните съдилища? Които не правят нищо и са лесни за пробиване?

Иван
Иван
28 ноември 2023 14:08
Гост

Те пък военните са едни непробиваеми. Елементарни състави не могат да прилагат.

Русев
Русев
28 ноември 2023 14:00
Гост

Само те вършат обективно работата си.

Мишев
Мишев
28 ноември 2023 14:00
Гост

Е защо?

Рики
Рики
28 ноември 2023 14:09
Гост

Защото са неудобни и непробиваеми.

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2023 13:59
Гост

хахаха това е голяма глупост