70 съдии от Софийския районен съд (СРС) излязоха със становище, в което официално отчитат „пpoвала на Висшия съдебен съвет през целия си мандат да осигури годно електронно правосъдие, въпреки законовите си задължения“ и многократните призиви на юридическата общност.

Към тях са се присъединили и 67 техни колеги от Софийския апелативен съд, Софийския градски съд, Софийския окръжен съд, окръжните съдилища в Плевен, Русе и Смолян и районните в Панагюрище, Монтана, Левски, Севлиево, Трън, Поморие и Ловеч.

В становището си тези общо 137 съдии изразяват съпричастността си към решението на Пленума на Върховния касационен съд (ВКС), който преди 10 дни предложи на председателя Лозан Панов в съда да спре използването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС).

„Изразяваме съпричастността си към решението от 28 юли 2021 г. на Пленума на Върховния касационен съд за необходимостта от спешни мерки за гарантиране на нормалното функциониране на съдебната система и правата на гражданите. Настояваме не само за незабавно решаване на проблемите, но и за понасяне на отговорност от изпълнителя и виновните длъжностни лица“, пишат съдиите.

Както е известно, Пленумът на ВКС гласува съдът повече да не използва ЕИСС (повече виж тук). Той обаче не може да вземе такова решение и затова предложи това да направи председателят Лозан Панов. Върховните съдии обосноваха искането си в специално становище, озаглавено „Защо е опасна за правосъдието новата ЕИСС“ (виж тук). Панов не взе решение за спиране на ЕИСС, защото ВСС гласува екип от негови членове, върховни съдии и „Информационно обслужване“ да направи проверка дали системата отговаря на нуждите на ВКС. Тя трябва да приключи в понеделник.

Подписката на 96-имата съдии, към която продължават да се присъединяват още техни колеги, беше огласена от Съюза на съдиите, който обяснява, че инициативата е резултат от създадените от ЕИСС затруднения в работата на съдиите и служителите, адвокатите и всички участници в съдебните производства. „Създаваните затруднения не просто увеличават времето за работа на съдиите и съдебните служители, а лишават от реален достъп до информация потребителите на Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), което компрометира идеята за електронно правосъдие“, посочват от съсловната организация.

И заявяват: „Необходими са спешни мерки за преодоляване на създадените в момента противоречиви нормативни изисквания и технически възможности на ЕИСС и ЕПЕП, за да се въведе работещо електронно правосъдие. Сегашните недостатъци на системата поставят под въпрос действителността на съдебните актове и извършваните процесуални действия от страните предвид наличния риск за автентичността и съдържанието на извършваните в електронна форма действия и постановявани актове. Липсата на свързаност между ЕИСС и ЕПЕП застрашава правата на страните заради несигурността при връчването на съобщенията и изтичането на сроковете и като краен резултат разрушава доверието в електронната комуникация със съдилищата“.

Позицията на съдиите подкрепи Софийският адвокатски съвет. Освен това столичната колегия е решила да информира Пленума на ВСС за „компрометирания достъп до електронно правосъдие за адвокатите през ЕПЕП, за недостатъците на портала и липсата на връзка между двете системи, както и за необходимостта от продължаване на информационния поток през предишните информационни системи на съдилищата“.

„Считаме, че са необходими всеобщите усилия на цялата правна общност, за да се осмисли ясна и цялостна концепция за действително и ефективно въвеждане на електронно правосъдие като се отстранят всякакви рискове за правната сигурност и се улеснят всички потребители на системата“, заявяват от ССБ.

52
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:03
Гост

­­­Г­­­о­р­­­е­­­щ­­и­ ­­м­о­­­м­­­и­­ч­е­­т­а­ ­в­­­и­­­ ­­о­ч­а­к­­­в­а­­­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?61273

онтосно некадърната програма
онтосно некадърната програма
10 август 2021 12:51
Гост

Другарката Имова да не ни прави разлика между ЕИСС и ЕИП защото за разлика от нея, хората, които са се опитвали да ползват портала знаят прекрасно, че каквото е разбъркано и разхвърляно незнайно къде по ЕИСС не може да се намери и в ЕИПП , така че лутаниците и губенето на време на съдиите, е губене и за адвокатите!Именно за това некадърно направената ЕИСС пречи на нормалното ползване и на ЕИП, без значение , че едното по дефиниция е за вътрешни, а другото за външни потребители на системата!!!

Анонимен
Анонимен
09 август 2021 13:27
Гост

Защо подписката не достигна до всички съдилища. Много други колеги също биха се включили. Лично аз със сигурност. ЕИСС е време да си ходи.

Анонимен
Анонимен
09 август 2021 11:51
Гост

Има хора, които участват и е трябвало да бъдат атестирани преди 2-3 години, а не са. Създадоха нови проблеми и старите не решиха.

съдия
съдия
08 август 2021 8:48
Гост

Какви са нагласите за евентуален протест пред ВСС за забавянето на конкурса за повишение в ОС – вече 2 години ?!?!?!?!

Анонимен
Анонимен
08 август 2021 17:35
Гост

Нагласите са конкурса да отнеме около 5 години,

съдия
съдия
08 август 2021 17:48
Гост

Питам дали има желание да се даде гласност на проблема – който е по съществен от ел системата?

Абе
Абе
08 август 2021 18:47
Гост

Не е най- големият проблем. Я виж ЕИСС

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 19:03
Гост

Сега остава ВСС да ви промени и ГПК, НПК, ЗСВ и още куп закони…. Закъсняхте пиленца! Питайте Лизан защо не издава заповед за спиране на ЕИСС във ВКС.

Абе
Абе
07 август 2021 19:42
Гост

Стига с тоя Лозан! Много ви харесва да се търкаляте в лайната като свини ! Баба ви от ВСС се облажи, вашата далавера каква е ???

Анонимен
Анонимен
08 август 2021 12:45
Гост

Нашата далавера е че запазихме почтеността си въпреки битките между двете лобита в съдебната система, които в опита си за надделяване съсипаха и достойнството й и доверието в нея!

Линк
Линк
07 август 2021 15:05
Гост

Дайте линк за подкрепа. Сега е отпускарско време, а и онези административни, които са ВСС конюнктура, имат интерес да подкрепят мошениците!

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 21:41
Гост

Аз тъкмо свикнах с ЕИСС (окръжен съд), а сега мислят да я спират. Няма нищо сложно в използването й, но може да се подобри. Доста грозни излизат съдебните актове с разместени абзаци, но това не е болка за умиране. Вярно е, че преди, при постъпване на касационна жалба, пишехме резолюция на самата жалба, че същата трябва да се администрира, а сега трябва да се пусне специално разпореждане в същия смисъл. Ползата от това е, че с ЕИСС всяко действие по делото се отразява писмено и в електронен вид. Няма връщане назад, според мен, а надграждане и усъвършенстване. Все пак спецификата… Покажи целия коментар »

ПиХ
ПиХ
06 август 2021 22:12
Гост

Вместо да облекчава, усложнява. Заповедното е провал. Протоколите се антидатират, със заседателите е мъка. Цъкането е до безкрай, автоматизация няма. И т.н.
Да се подобри е добре (въобще защо трябваше да се пуска недовършена), обаче ВСС не прави нищо по темата.

Кукуригу
Кукуригу
06 август 2021 22:45
Гост

Заповедното е зле в момента, но основната идея – генериране на заповед от вече въведени данни – е добра.

ПиХ
ПиХ
06 август 2021 23:08
Гост

До Кукуригу.
Проблемът е, че тази идея работеше над 10 години в СРС, доста сносно. А след ЕИСС никой не иска да я ползва.

Кукуригу
Кукуригу
07 август 2021 10:20
Гост

Какво е имало в СРС? При нас заповедните се пишеха на ръка.

Кукуригу
Кукуригу
07 август 2021 10:23
Гост

Не ръкописно, де, просто адреси, имена, всичко се въвеждаше наново в уърдски файл.

ПиХ
ПиХ
07 август 2021 12:29
Гост

До Кукуригу, 7.8., 10:20 ч.

Има/ше модул в АСУД, в който служителите наливат данни, след което с 1 бутон се генерира заповед. ЕИСС е копирана от там, но за съжаление – грешно.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 22:30
Гост

Я се ваксинирай 5-6 пъти бе, гербав трол, и няма да те е страх от ковид.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 22:52
Гост

То и с концлагера свиквали….. Готови сте всяка гадост да преглътнете

няма эначение
няма эначение
07 август 2021 13:21
Гост

ама много е просто… иэполэвайте като модел електронната файлинг система на анериканските федерални съдилища. эаседанията са онлайн, всяка молба се подава онлайн, всичко по делото е в системата, всеки качен документ. не раэбирам остарелия модел эа една молба да висиш в срс на опашка 35 минути, да не говорим пък, че се чака насрочване с месеци. в американската система в момента, в който подаваш искането сам си насрочваш съдията на коя дата дс ти гледа искането, съобраэено с дните, в които эаседава раэбира се. эа друго може би не, но эа електронната им система евала им правя…..

Хhh
Хhh
07 август 2021 17:44
Гост

Колега, знам, че не те интересува ПРЯКО, но знаеш ли за колко време се вкарват 20 заповедни в ЕИИС? 10 клика на заповед. Това ок ли е според теб? И също, че наказателните вкарват празни протоколи, за да генерира Волтрон присъда.

Валди
Валди
06 август 2021 21:34
Гост

Боже, боже, съдиите от Смолян- най-ниско натовареният съдилища са там, те роптаят…

Вишински
Вишински
06 август 2021 21:33
Гост

ССБ не правят разлика между ЕИСС и ЕПЕП, което дискредитира всичко останало, което са казали.
Колеги, преди да пишете вземете да прочетете малко.

ПиХ
ПиХ
06 август 2021 22:16
Гост

Ма май Вие не сте прочели. Още от първото изречение се говори за „електронно правосъдие“, а това са и ЕИСС, и ЕПЕП. И да, дефектите в ЕИСС вредят на ползвателите на ЕПЕП, а осакатеността на ЕПЕП удря върху съдиите и служителите.

Марина
Марина
06 август 2021 22:39
Гост

Ами не знам какво точно сте прочели или по-скоро разбрали, но да Ви поясня: ЕИСС е вътрешната система на съдилищата, до която имат достъп само съдии и съдебни служители, а ЕПЕП е портала за адвокати, граждани и т.н.- външните за съда лица, който би трябвало по дефиниция /ЗСВ/ да осигурява достъп само до точно определена информация от ЕИСС- документите по делото и т.н.. ЕПЕП в момента не предоставя на практика този достъп и затова електронното правосъдие за гражданите и адвокатите го няма. Един член на ВСС го каза много добре: ако ЕИСС има проблеми, то ЕПЕП е тотална щета. Така… Покажи целия коментар »

ПиХ
ПиХ
06 август 2021 23:18
Гост

Уважаема ми Марина, прочели сте какво е ЕИСС и какво ЕПЕП, но не можете да правите взаимовръзки. Гореписалият Вишински (ако това не сте Вие под друг псевдоним) беше казал, че съдиите не правят разлика между ЕИСС и ЕПЕП. Което е очевидна неистина, доколкото съдиите все пак го работят това ежедневно. Но аз именно затова цитирах текста на статията, за да стане ясно, че съдиите говорят и за двете, като компоненти на електронното правосъдие. И щом изброяват и двете, значи правят разлика. С което несъстоятелността на коментара на Вишински беше доказана. А за Ваше сведение ще отбележа, че съдиите и служителите… Покажи целия коментар »

Упс
Упс
07 август 2021 19:13
Гост

Прави разлика, ама е добре да прочетете целия текст на писмото на съдиите от СРС

Мрънко
Мрънко
06 август 2021 19:30
Гост

Вместо да се мрънка и оплаква, да сядат и да си разучат програмата

ПиХ
ПиХ
06 август 2021 22:06
Гост

Тя е разучена – и не става.

Бунтар
Бунтар
06 август 2021 19:10
Гост

Всички плюват и мърморят .Важното е да обругава, а не да се търси решение на проблемите. Ако това се спре и старите системи не работят, всички ще ходим за справки на крак в съда, както беше преди 10 години, а съдиите да вадят пишещите машини, особено тези във ВКС, ако може на палюр. Типично байганьовска реакция, ако може заедно с мръсната вода да изхвърлим и бебето. С това ще се запомни Лозан Панов и неговото управление – липса на авторитет за налагане на решения и убиване на електронното правосъдие в съда.

ПиХ
ПиХ
06 август 2021 19:20
Гост

Решението на въпроса е да се назначи екип от 2-3 свестни души, които да анализират проблемите и да препрограмират ЕИСС и ЕПЕП в рамките на месец.
Обаче решението зависи от ВСС, който не прави нищо.

Мавър
Мавър
06 август 2021 22:42
Гост

Да, точно така, имаше такова предложение на последния пленум, но точно хората, които имат най-голяма вина за провала на електронното правосъдие- ръководителя на проекта за ЕПЕП – Олга Керелска и К.Чапкънова- прокурор, който ръководи комисията за ИТ в съвета, те не позволиха.

Заза
Заза
06 август 2021 18:20
Гост

Стига вече с тази сага. Спирайте тази неефективна система.

Фильо
Фильо
06 август 2021 18:21
Гост

Трябва да си оправят бъговете. До кога ще ги молим.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 18:18
Гост

С подписки не става. Губят се.

Question
Question
06 август 2021 18:17
Гост

Интересно, постъпвало ли е в районен съд Русе писмо за подкрепа и скрито ли е от съдиите? Ако отговора е “да”, кой го е скрил?

Фики
Фики
06 август 2021 18:08
Гост

А Панов защо не я спря.

Стоил
Стоил
06 август 2021 18:10
Гост

Много ме учуди, че не издаде заповед, за да прекратят работата с тази система на ИО.З

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 21:54
Гост

Може би защото в закона пише, че съдебните актове се издават в ЕИСС.

NHT
NHT
06 август 2021 22:44
Гост

Защото е страхливец. Винаги се крие зад съдиите.
Най-нищоправещият председател на ВКС- нито един проблем на съдиите не е решил, напротив.

Дидо
Дидо
06 август 2021 18:04
Гост

Беаво на колегите, които подкрепиха магистратите от ВКС.

Симо
Симо
06 август 2021 18:06
Гост

Естествено. Тази система е пълен провал.

Тихомир
Тихомир
06 август 2021 18:00
Гост

Пpoвалът на Висшия съдебен съвет е на лице. Защо не се оттеглят с достойнство.

Ташков
Ташков
06 август 2021 18:01
Гост

Защото нямат такова. А и за това се искат топки.

Димчо
Димчо
06 август 2021 17:55
Гост

Защо не ни оставиха АСУД. С нея се работеше много лесно.

Счети
Счети
06 август 2021 17:57
Гост

Защото някои трябваше да усвоят някакви пари.

Чочо
Чочо
06 август 2021 17:51
Гост

На този етап нямаче годно електронно правосъдие. Факт.

Вероник
Вероник
06 август 2021 17:53
Гост

Е, как да стане, след като ВСС лобират за тази недоносена система.

оставка
оставка
06 август 2021 17:40
Гост

Хайде, хайде, юруш на оставките весесето, не се помайвайте

Наглеци
Наглеци
06 август 2021 18:22
Гост

Да не са луди да изпуснат кокала.