41-годишният Георги Костадинов влиза за шест години в затвора, след като пиян и с превишена скорост блъсна патрулна полицейска кола и уби на пътя униформения Тодор Тодоров.

Това реши окончателно (виж тук) Върховният касационен съд (ВКС), като отказа да намали размера на наказанието на подсъдимия, което беше наложено и от предишните две инстанции.

Костадинов беше подсъдим за катастрофата, предизвикана от него на 2 декември 2020 г. на пътя между новозагорските села Радево и Сокол. Тогава 35-годишният полицай Тодор Тодоров и негов колега били изпратени по сигнал за пътно-транспортно произшествие без пострадали. Докато работели на мястото, патрулната кола с включени светлини била спряна на завой встрани от пътя. В това време Костадинов шофирал с над 109 км/ч БМВ-то си и загубил управление на завоя, навлязъл в насрещното платно и се блъснал в полицейската кола, до която бил Тодоров. Униформеният беше премазан от автомобила и лекарите не успяха да спасят живота му.

Георги Костадинов беше признат за виновен, че по непредпазливост, с концентрация на алкохол в кръвта от 0,94 промила, с превишена скорост и при проявена престъпна небрежност е причинил смъртта на полицая.

Съставът на ВКС с председател и докладчик Антоанета Данова се съгласява с изводите на апелативния съд в Бургас за това, че наказанието от 6 години затвор е справедливо заради предишните нарушения на пътя на Костадинов, въпреки че той е изразил съжаление за трагедията. Така съдилищата заключиха, че обществената опасност на мъжа е по-висока, въпреки че не е осъждан, като отбелязаха и зачестилите тежки катастрофи с жертви.

„Обсъдени са били и характеристиките на престъпленията против транспорта, като в контекста на генералната цел на наказанието по чл.36 от НК правилно е отчетена тяхната честа проява в обществото, изискваща налагането на по-сериозна наказателно-правна принуда. Всички тези съображения са намерили адекватна преценка при отмерването, както на наказанието лишаване от свобода от шест години, което подсъдимия следва да понесе, така и при определяне размера на кумулативното наказание лишаване от правоуправление – също от шест години. Строгостта на тези наказания е необходимата и достатъчна както за поправянето на дееца, така и за постигане на предупредително въздействие върху другите членове на обществото“, пише в крайното решение на ВКС.

За да определят наказание от 6 години затвор за Костадинов, апелативните съдии бяха изброили, че за 21 години стаж като шофьор, той е бил наказван 25 пъти. Голяма част от нарушенията са били леки – шофиране без застраховка „Гражданска отговорност“, без преминат технически преглед, без документи, без винетка, без каска, без колан, неправилно паркиране и престой, но имал и такива за неспазване на пътен знак, маркировка и за превишаване на скоростта, както и за предоставяне управлението на пиян или неправоспособен.

„Независимо от сериозността на нарушенията, техният брой, показва изградено у подсъдимия усещане за безвиновност и безнаказаност“, мотивира се апелативният съд, с което и ВКС се съгласи.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:22
Гост

­­­Г­­­о­р­­­е­­щ­­­и­­ ­­м­­о­­­м­­и­ч­е­­т­а­­ ­­в­­и­­ ­­­о­­­ч­­а­к­­­в­­а­­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?91672

cxrehycittn
cxrehycittn
14 ноември 2023 19:45
Гост

Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук:–- https://mub.me/medik

Симеон
Симеон
14 ноември 2023 16:38
Гост

Как справедливо!? 6 години! Той е бил пяин зад волана! Това си е умишлено от всякъде! На него трябва да се гледа между доживотен без право на замяна и доживотен!

:))))
:))))
14 ноември 2023 22:35
Гост

Най-добре публична екзекуция.

Не разбирам
Не разбирам
14 ноември 2023 15:59
Гост

За оня с Милен Цветков- умишлено, тука- непредпазливо. А ся де, каква каша забъркаха върховните?

Жокера
Жокера
14 ноември 2023 17:38
Гост

Каша има само в главите на някои хора. Всеки случай се преценява според спецификите и обстоятелствата. Едно е да караш със 120 км/ч в НАСЕЛЕНО място (ограничение 50 км/ч в НОРМАЛНИ условия), при употреба на 3 вида наркотици и на червен светофар да не намалиш и спреш, а да се забиеш с такава силна скорост в задницата на спрелия срещу теб автомобил, без никакви следи от спирачен път, съвсем друго е да караш със 109 км/ч ИЗВЪН населено място (ограничение от 90 км/ч в нормални условия), с концентрация на алкохол в кръвта не особено значителна над „наказуемия“ минимум от 0,5… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2023 22:34
Гост

Наистина има каша в главите на някои списващи. „Шофьорските“ престъпления- пил-карал, друсал-карал, са непредпазливи. Такъв е духът на НК и на теорията. Виж, ако е някой по-важен, както показа ВКС, може да станат умишлени. Не става въпрос за размера на наказанието, а за умисъла.

Хари
Хари
14 ноември 2023 13:06
Гост

След дъжд, качулка…

Лозан
Лозан
14 ноември 2023 13:03
Гост

Te, повечето такива са с усещане за безвиновност и безнаказаност.

Асен
Асен
14 ноември 2023 13:05
Гост

Какви усещание след употреба на алкохол и наркотици!

Кръстев
Кръстев
14 ноември 2023 13:03
Гост

Позорно. Нямаме правораздавателна система

Ставрев
Ставрев
14 ноември 2023 13:03
Гост

И защо толкова малко? Ама чакайте, ние не живеем във видео играта GTA, където можеш да газиш хора и да бягаш от полицията, а на сутринта всички са забравили.

Тошков
Тошков
14 ноември 2023 13:02
Гост

Безумно е.

Зарков
Зарков
14 ноември 2023 13:02
Гост

Време е за радикални промени. Ще ни накрата да намираме убийците на пътя, богаташките тарикати или просто тъпите плоскоземци, които не спазват законите за движение по пътищата и да ги бием и застрелвам! Ако се случи недай си Боже на моето семейство и на такова леке му плеснат леките 4-5 години, защото познвал или бил роднина на еди си кой си, казвам ви, че ще го застрелям!

Ченков
Ченков
14 ноември 2023 13:01
Гост

Шокиращо е как с години хора умираха по пътищата и държавата в лицето на Царя, Станишев и Борисов не предприе абсолютно нищо. Случват се катастрофи и с това си миеха ръцете. Но в последните няколко години загинаха по скандален начин и известни хора, кто Феро, Милен Цветков, а и двете момичета на бул. Черни връх, които си ходеха кротко по тротоара! И въпреки всичко това виждам, че няма особено големи присъди, чудят се как да отърват убийците, защото много често те са деца на известни ии богати родители. Еми няма как да го търпим повече това! Не ми дреме на… Покажи целия коментар »

Динков
Динков
14 ноември 2023 12:59
Гост

Малко са му дали!

Есранур
Есранур
14 ноември 2023 12:59
Гост

Това е нещо, което в някой държави ще му гарантира 20-30 години затвор. Защо политиката на държавата е да помилва убийците на пътя. Няма никаква логика в подобно действие

Жокера
Жокера
14 ноември 2023 13:09
Гост

Брей, в кои държави има такива наказания за непредпазливи престъпления, те доживотен не дадоха, поне не технически, на Андерш Брайвик – норвежеца, дето изби около 40 човека, пък на тези ще дадат. Преди известно време ми попадна бюлетин за съдимост от „Бай Тошево време“, където за причинена смърт по непредпазливост вследствие нарушаване правилата за движение при управление на МПС даже нямаше лишаване от свобода дори и условно, а само лишаване от правоуправление за срок от две години. Е, деецът не е бил пиян, но явно това показва, че „По бай Тошево време беше по-добре“.

Адвокат
Адвокат
14 ноември 2023 15:03
Гост

100 души уби Брайвик, като се оплаква – че видео-игрите в затвора са му остарели версии. Това е различен манталитет.

Стремят се да им предложат поправяне. съвсем друга е атмосферата. Говорим за Европа, САЩ е съвсем друго.

Настаняват ги в почти луксозни затвори, да – затвори, но се разхождат, домакинстват – не са зад решетки в този смисъл.

Тук заместват с наказанието всичко.

Велизара
Велизара
14 ноември 2023 12:58
Гост

Като си се качил пиян как по непредпазливост ?

Симеон
Симеон
14 ноември 2023 12:43
Гост

Малко са му дали даже.

Адвокат
Адвокат
14 ноември 2023 12:36
Гост

Погасени по давност, административни нарушения, се взимат предвид.

Добре, трябвало е и бележника от 3-ти клас да приложат.

Трагедията е огромна, но не показва системност. Това ще се превърне в обвинителен уклон, като се прилагат всевъзможни досиета.

Юлиян
Юлиян
14 ноември 2023 12:25
Гост

Поредното безумие на пътя.

Лазар
Лазар
14 ноември 2023 12:17
Гост

Сега се сетиха да следят системните нарушители.

Филип
Филип
14 ноември 2023 12:49
Гост

А за гонките по бул. „България“ нощно време са слепи и глухи.