Общо 574 души днес се явиха в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където решаваха казус и тест, за да станат младши следователи.

Първоначално кандидатите бяха много повече – 723, като не е ясно каква е причината общо 149 от допуснатите до участие в конкурса юристи да решат да не се явят на изпита.

Свободните места за младши следователи са 20. И първоначално именно в този конкурс от трите обявени от Висшия съдебен съвет за младши магистрати конкуренцията беше най-голяма. Преди 149 от кандидатите да се откажат от явяване на изпита за едно място на младши следовател се бореха 36 души. Сега конкуренцията вече е 29 за едно място.

Изпитът днес започна точно в 9 ч. в 272 аудитория на СУ. Там в присъствието на членовете на двете конкурсни комисии бяха изтеглени един вариант на казус от наказателноправните науки и на тест по Право на Европейския съюз и в областта на правата на човека.

До следващата фаза на конкурса за младши следователи – устния изпит, ще бъдат допуснати само тези, които са получили обща оценка от най-малко 4,50 на писмения.

Преди седмица приключи писменият изпит на желаещите да станат младшите прокурори, а преди две се проведе този на кандидатите за младши съдии.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 април 2019 11:06
Гост

Интересно защо толкова хора са се отказали. Все пак писмения изпит е по-лесен от устния.

5-ко
5-ко
22 април 2019 11:07
Гост

И те не знаят какво искат.

Успех на кандидатите
Успех на кандидатите
20 април 2019 17:24
Гост

Страхотен вкус за дрехи има кандидат-следователят на преден план на снимката. Интересно каква част от богатата си душевност, морал и професионализъм иска да изрази с нея.