572 души решаваха казус от нотариалното право днес в зала №3 на НДК. Това съобщиха от Министерството на правосъдие на запитване на „Лекс“. Те са кандидати за 75-те свободни места за нотариуси, които тази година обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Допуснатите до изпита бяха 679.

В началото бе изтеглен вариант № 2 на казуса, който бе размножен непосредствено след това и раздаден на кандидатите. След това участникът, избрал казуса, отвори и останалите два плика, като прочете началото на казуси №1 и №3.

Самият изпит започна в 11,03 часа и приключи в 14,03 часа. В залата са се явили 573 души, но предадените работи са 572, уточниха от правосъдното ведомство.

Всички, които искат да преминат към следващата фаза на конкурса – устния изпит, трябва да получат поне Добър 4 на казуса. Като това е средноаритметичната оценка от тези, която всеки от членовете на комисията е дал за отговорите на кандидата.

Писменият изпит мина без нарушения и протече спокойно при много добра организация, уточниха още от правосъдното ведомство пред „Лекс“.

Конкурсът, който министър Цецка Цачева обяви в края на май, е за нотариуси в 57 града. Най-много свободни места – пет са обявени в София. По двама нови нотариуси се търсят в Ардино, Варна, Видин, Горна Оряховица, Златоград, Ивайловград, Лом, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Тополовград, Търговище и Ямбол. А в останалите места има по едно свободно място.

Най-ожесточена конкуренция има за единственото свободно място за нотариус в Сливница и за него ще се борят 130 юристи. За петте вакантни места за нотариуси в София пък има най-голям брой кандидати – 285. В столицата конкуренцията е 57 души за едно място. След София и Сливница, най-много кандидати има за Пазарджик, където беше обявена една свободна позиция за нотариус. За нея документи са подали 91 души. За двете места във Варна кандидатите са по-малко – 88, а за едното в Бургас са 85. Най-непривлекателни за желаещите да станат нотариуси се оказват Велики Преслав и Попово (по 7 души са кандидатствали за едно място) и Силистра и Кула (по 8 кандидати за едно място).

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кандидат от сферата
Кандидат от сферата
04 ноември 2018 20:56
Гост

Всеки път бланкетни новини. Някой не се ли сети да прегледа историята на всички спечелили места в апетитни райони на последните 3-4 конкурса. Масово кадри от изпълнителната власт и от върховните съдилища, които са правили услуги на някого, за да се доберат до местата, и не притежават качествата на много от неуспелите кандидати. И тази година изтече казусът и тази година определени хора ща са облагодетелствани.

Надин
Надин
04 ноември 2018 23:04
Гост

Дайте да прочетем казуса. Поне за информация. Вече не би следвало да е тайна.

Кандидат от сферата
Кандидат от сферата
05 ноември 2018 10:25
Гост

Трябваше да върнем казусите в пликовете и не можехме да разполагаме с телефони, за да ги снимаме. Министерството ще ги разпространят.
Много ми е интересно кой е сложил минус на моя коментар по повод това, че местата са за тези от изпълнителната власт. Някой от тях. Резултатите са явни. Особено как всички, спечелили преди няколко години в Пловдив, служители на МП, бяха преместени в София непосредствено след заемането.

Коки
Коки
05 ноември 2018 15:17
Гост

През 1922 г. А продава от собствения си неурегулиран терен с площ от 2500 кв.м, находящ се в град С. реална част от 1000 кв.м на купувача В. През 1923 г. за дворните места е утвърден регулационен план, като от имота на А се придава част от 120 кв.м към закупения имот от В, а от собствения на В имот се придава към имота на А част от 40 кв.м. Съгласно утвърдения регулационен план към парцела н В се придават част от 80 кв.м от друг съседен имот, за който В впоследствие се снабдява с нотариален акт за отчуждение по… Покажи целия коментар »

жжжж
жжжж
04 ноември 2018 19:00
Гост

Интересно синът на шефа на нотариалната камата Филип Танев за кой ли район кандидатства и дали ще бъде избран? А дали не е конфликт на интереси синът да е кандидат, а бащата да е член на оценителната комисия?

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2018 19:12
Гост

И още как, ако е член. Имената на комисията явно до последно ще ги пазят в тайна.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2018 19:16
Гост

Филип Танев, не е син на Димитър Танев, а на Нотариус Диана Танева. Съвпадение на фамилиите. Което не пречи да бъде “избран” 🙂

жжжж
жжжж
04 ноември 2018 18:58
Гост

,,,,,,,