46-ото Народно събрание започна работа и най-важното очакване към него е да бъде постигнато съгласие за състав на кабинет.

Най-голямата парламентарна група – на „Има такъв народ“, вече даде заявка, че е готова на консултации с т. нар. партии на протеста – „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Целта е да се постигне широко подкрепено правителство, но да се избегне ситуация, в която това става с гласовете на ГЕРБ. По неофициална информация от партията на Бойко Борисов са готови да гласуват за кабинет на протестните партии само за да не остане още на власт служебното правителство.

И ДБ, и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ вече заявиха, че не искат министерски кресла, но се очаква в определени ресори те да посочат експерти, които не са партийни членове, за министри. ДБ ще настояват да имат думата за правосъдието и икономиката, а ИБГНИ за социалната политика.

Предложената от ИТН Ива Митева беше избрана за председател на Народното събрание. Алтернативна кандидатура за председател внесоха само от БСП – тази на Кристиян Вигенин. За Митева гласуваха 137, против беше един, а 99 се въздържаха., т.е. подкрепиха я ИТН, ДБ, ИБГНИ и ДПС.

Георги Кадиев единствен гласува „против“ като заяви, че причината БСП да не подкрепи Митева е липсата на разговори. Той обясни, че този вот е тест за гласуването на правителство. „Липсата на разговори между партиите, между ИТН и останалите и аз като представител на БСП, ще доведе до провала на този парламент. Тази отговорност е изцяло на ИТН, те са победителите, те трябва да поемат инициативата. Липсата на говорене ще върне ГЕРБ на власт“, каза той. И призова за започване на преговори и споразумение.

Вигенин получи 35 гласа „за“, против бяха 60, а 137 се въздържаха.

За зам.-председатели на парламента бяха избрани Виктория Василева (ИТН), Росица Кирова (ГЕРБ), Кристиян Вигенин (БСП), Атанас Атанасов (ДБ), Мукаддес Налбант (ДПС) и Татяна Дончева (ИБГНИ).

След избора си Митева говори за изпълване със съдържанието на принципите на правовата държава, за строг парламентарен контрол над изпълнителната власт и следване на волята на народа. „Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали. Трябва да изпълним поетите ангажименти към гражданите чрез приемането на законодателство за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване и образование, за постигане на реална съдебна реформа“, каза председателката на 46-ото Народно събрание.

В Народното събрание дойдоха президентът Румен Радев, както и членовете на служебното правителство.

За първото заседание се регистрираха 214 народни представители.

Народното събрание започва работа след клетва на депутатите да спазват Конституцията и законите и във всичките интереси да се ръководят от интересите на народа.

Заседанието откри най-възрастният народен представител. Това отново е Мика Зайкова от ИТН.

„Искам да ви призова – нека да бъдем добри, да бъдем усмихнати, конструктивни и да работим за мечтата на този народ за просперираща България, за народ, който има достоен живот и е достоен член на ЕС“, каза Зайкова на депутатите.

И сподели поуките, които би трябвало да си извадим от резултатите от изборите. „Нашият мъдър народ ни каза – че не иска да живее повече така, че иска промяна. Това доверие е и отговорност на партиите на промяната.  

Второто важно нещо, което ни каза суверенът е, че не дава мнозинство на нито една от партиите. Каза ни – работете заедно, за да осъществите мечтата на България. А мечтите трябва да се сбъдват.

С по-ниската избирателна активност народът ви каза – хайде вече да спрем с изборите и да се захванем за работа.

Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно и това го показаха нашите колеги от правителството, което работи досега“, каза тя и залата избухна в аплодисменти.

Зайкова се спря и на доклада за върховенството на закона. „Европейската комисия много ясно ни каза в България са необходими реформи в съдебната власт, да направи така, че главният прокурор да бъде подсъден, контролиран и сменяем. Казаха ни още важни неща – че не бива да повишаваме съдии без конкурс и че имаме проблем може би с Висшия съдебен съвет. Нищо, че оставиха под черта закона „Магнитски“, но това е едно петно, което бързо и спешно трябва да изтрием. и да докажем, че върховенството на закона у нас е над всичко“, заяви най-възрастният народен представител и пленарната зала отново ръкопляска.

Тя призова към диалог и депутатите да не забравят кой и защо ги е изпратил в парламента и да сбъднат мечтата на народа за просперираща България.

Партиите представят приоритетите си, като първи говорят от ИТН, която има 65 депутати. След това – ГЕРБ (63 народни представители), БСП (36), ДБ (34), ДПС (29) и последни най-малките – „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (13).

От името на ИТН Тошко Йорданов потвърди, че ще има консултации за кабинет. „В разговорите с останалите колеги за посоката, в която трябва да тласнем страната – нито по темата за главния прокурор, нито за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии, имаме сериозни различия. В следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации за промяна за държавата са верни и не са за желания за постове, би трябвало да има правителство, което да продължи работата в посоката, която започна служебният кабинет“, каза той.

И заяви, че през следващите 15 дни ще стане ясно „дали можем да работим заедно за нещата, които сме декларирали, че искаме да направим, или ще ходим на избори и ако се стигне до там, няма нищо неправилно и недемократично“

Даниела Атанасова говори от името на ГЕРБ-СДС и заяви, че коалицията ще бъде силна, и конструктивна опозиция. „Нашият основен опонент ще бъдат не управляващите, а хаосът, безидейността и безотговорността за държавата“, каза тя.

Според нея действията на служебния кабинет са издълбали разделителните линии и са довели до невъзможност да се конструира стабилно управление. „Свидетели сме на блокаж на цели социални и здравни системи“, каза Атанасова. И заяви: „Изправени сме пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси. Имало е такива кабинети – на „Беров“ и на „Орешарски“, и знаем, че такъв тип правителства завършват с крах, а сметката бива плащана от българските граждани. ГЕРБ няма да подкрепи такъв тип правителство“.

Приоритетите на БСП представи лидерът на партията Корнелия Нинова, която започна с това, че политическият диалог е предварително миниран с условия и разделителни линии – протестни партии срещу парти на статуквото. Това е грешка, каза Нинова и каза на ИТН, че след като влизат във втори парламент, значи вече не са антисистемна, а системна партия.

По думите ѝ червената линия трябва да е кой има воля да промени стария модел на управление и кой не.

Нинова потвърди, че ако на БСП бъде връчен третият мандат, тя ще предложи приоритети и ще покани другите партии за прозрачни разговори.

„Най-голямото предизвикателство е да доразградим стария модел на управление и да съградим нов – различен и справедлив. Едни го виждат чрез смяна на хора и органи. Тези хора и органи обаче са следствие на проблема – ние трябва да преборим причината и тя се намира в тази зала. ГЕРБ заложиха корупцията в законите и така я превърнаха в ненаказуема. От тук трябва да започне изкореняването“, каза лидерът на БСП.

Тя изброи като приоритети закриване на специализираните съд и прокуратура, съдебен контрол върху главния прокурор, който и да е той, нов антикорупционен закон и нова структура на комисията с нови функции.

България е в криза – така започна изказването си съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той посочи серия от предизвикателства – следващата COVID-вълна, планът за възстановяване и работата по бюджет на промяната, в който да бъде заложено подобряване на ефективността на публичните разходи.

„Акцент в работата ни ще бъдат политиките, насочени към българите в чужбина, реформата на законодателния процес, така че да се чува всеки глас, пакет от политики за опазване на природното ни наследство, инвестициите в културата, образованието и науките. Трябва да намерим решение на проблема със Северна Македония – да отстоим истината, но и да намерим начин да станем заедно членове на ЕС“, каза Иванов.

Той говори за корупционния модел на управление за невъзможността да се попълни квотата на България от Европейски делегирани прокурори, за санкциите по закона „Магнитски“. „Това показва, че българската държавност е много зле. България в рамките на ЕС и НАТО започва да изглежда като парий. Трябва да намерим сили да укрепваме суверенитета и да връщаме републиката“, каза Иванов.

После стигна до съдебната реформа и започна с думите: „Гешев за поредно откриване не смее да се появи тук. Надявам се, че това означава, че той се подготвя да си подаде оставката“ (в пленарната зала бяха председателите на двете върховни съдилища Лозан Панова и Георги Чолаков, представляващият ВСС Боян Магдалинчев и главният съдебен инспектор Теодора Точкова).

„Ние трябва да покажем, че няма безотговорни носители на публична власт, да приложим смела съдебна реформа. Този път няма да внасяме законопроекти, а ще инициираме дебат – ще поканим всички заедно да обсъждаме и всеки да изложи визията си. Прави са колегите, че тази тема трябва да бъде поставена на широка основа. Нека да започне с юридическото образование, но не може повече да си затваряме очите за положението в прокуратурата, за това, в което се превърна специализираното правосъдие, че КПКОНПИ в този си вид и с това ръководство е бухалка“, заяви Иванов.

И декларира: „Ще търсим формула за управление на дълбоката промяна“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ даде заявка за подкрепа на едно бъдещо правителство с явна програма и приоритети.

Реформите искат по-голямо доверие, каквото не предполагат изборните резултати. Но е възможно това да се случи, ако има консенсус между управляващи и опозиция на база диалог и взаимно уважение. Ние призоваваме да има такъв консенсус, готови сме на диалог, призоваваме национално отговорните партии да имат отговорност пред бъдещето на страната“, каза Карадайъ.

Той добави, че ДПС не очаква и не иска властта заради самата власт. Наясно са, че състоянието на нещата зависят от радикални реформи, че страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма. „Трябва спешно да се справим с много задачи, за да бъдем поне на крачка от другите държави членки. Резултатите от изборите показаха ясно волята на народа. Той иска промяна и тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голяма цел – достоен живот за всеки български гражданин“, каза още лидерът на ДПС.

Той призова „управляващите“ част по-скоро да осъзнаят, че предстои много работа и отговорни решения. „Правителство на малцинството е възможно да изведе страната от кризата. Моментът е исторически, мисията е историческа, няма нищо по-велико от това да имаш волята и решимостта с нужния капацитет и визия да промениш света, независимо дали си в малцинство или не. Искрено пожелаваме успех на управляващите, но и предупреждавам – България не може да се позволи ново безвремие – бъдете на висотата на своята отговорност“, заключи Мустафа Карадайъ.

Мая Манолова от „Изправи се! Ние идваме!“ каза, че са сменили името на коалицията си, защото призивът „Мутри, вън“ вече не е достатъчен, за да бъдат изгонени мутрите от ежедневието на българите.

„Те са добре окопани на всички етажи във всички власти. Тепърва сблъсъците с тях ще предизвикват катаклизми. Няма да се откажат доброволно да късат от здравата плът на държавата. Ние идваме, за да изгоним мутрите“, каза Манолова и обяви, че приоритет за най-малката парламентарна група ще е промяна в законите, която да направи така, че мутризацията в бъдеще да не бъде възможна, независимо от това кой е на власт.

„При първия знак, че се готви подмяна, ние идваме на площадите и улиците на България“, предупреди Манолова, след което подчерта, че не искат постове в следващо правителство и поздрави ИТН за победата над ГЕРБ. Тя също заяви готовност за разговори с ИТН и ДБ за подкрепа на следващ кабинет. Манолова каза още, че групата им ще внесе предложение да продължи работата на комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ, която работи в предишния парламент. Тя посочи, че групата им ще внесе 20 законопроекта, сред които за личния фалит и за промени в Закона за частните съдебни изпълнители.

„Готови сме да участваме в провеждането на истинска съдебна реформа. Докладът от вчера е поредният разобличаващ документ на ЕК, който подлага на тежка критика състоянието на съдебната система и безконтролната власт на главния прокурор“, заяви още Манолова и добави, че ще внесат искане за изслушване на министрите на правосъдието и на МВР – Янаки Стоилов и Бойко Рашков по повод искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Друго предложение на ИБГНИ е да се създаде анкетна комисия за полицейското насилие по време на протестите от миналата година и за подслушване на протестиращи.

„В мига, в който някой се обърка, че сме в риалити формат, ние ще излезем на площадите и ще протестираме, както го правехме до сега. Никакви кюлчета, уважаеми, няма да има. Чекмеджето го няма, чекмеджето си отиде“, завърши Манолова.

 

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:04
Гост

­Г­о­­р­­­е­­­щ­­­и­­­ ­­м­о­­­м­­­и­­­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­­и­ ­­о­­ч­­а­­к­в­­а­­­т ­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?60546

Спиро
Спиро
21 юли 2021 13:00
Гост

Подкрепям концепцията на Христо Иванов.

Riki
Riki
21 юли 2021 13:02
Гост

Чакай малко! Те в началото са много красноречиви. Доката не захапят кокала. Дано да не съм прав точно в този случай.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 13:20
Гост

Всички юристи в България подкрепят концепцията на Христо Иванов, с малки изключения като Каскета, Барни Ръбъл и др. правни калинки от котилото на ГЕРБ и ДПС. Въпросът е дали ще е успее да се реализира тази концепция. А това ще е много трудно, защото Доган сарай би се чувствал изключително дискомфортно ако няма контрол върху ВСС и гл. прокурор, защото знае, че всички те могат да бъдат съдени за безбройните си престъпления.

адвокат
адвокат
21 юли 2021 13:30
Гост

Написали сте лъжи- не всички юристи вц България сме политически пристрастни. Няма как да подкрепя иванов- лице, което въпреки, че е имало достатъчно финансови средства, не си е плащало две последователни алендарни години членския внос към ВАдвС и САК и поради тази причина му е проведено дисциплинарно производство и е лишен от правото да упражнява адвокатска професия за определено време. Този не е добър юрист, а като политик е отврат- считам, че не трябва да се премахва или променя чл.46 ал.1 от КРБ и щенията на глбт лобито за премахване на този член не трпбва да бъдат удовлетворявани. Иванов е… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
21 юли 2021 17:52
Гост

Малко са толкова политически пристрастните юристи в България като „колегата“ горе, който залива Христо Иванов с помия досущ като лайнометите на Пеевски. Но тези последните не са на почит в правната общност у нас, доказателство за което е скоропостижното закриване на сайта Кафяво-правен свят, чиято основна функция беше да величае Гешев и да атакува грозно всички, които не са на неговото мнение. Обикновените юристи искаме законност, точно такава, каквато я очертават Хр. Иванов и всеки седващ доклад на ЕК.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 22:38
Гост

Скрий се някъде – не си помирисвал барут, просто е забравил, не е забавил, аз като академик по право, имам свойството да забравям ключове, разни предмети, щурам се сутрин.

Интелектуалната професия не е за всеки, впрочем – много ме тачат и клиенти и врагове, никой в София не иска да ми е враг, а се бутат за да стана съюзник, ако щете – вярвяйте, точно е.

Какво значение има административната тегоба и изобщо – бе то направо Дерменджиев да беше написал наръчник на младите садисти, някой си забравил таксата за ВАдв и веднага – санкция.

адвокат
адвокат
21 юли 2021 12:57
Гост

“….„В мига, в който някой се обърка, че сме в риалити формат, ние ще излезем на площадите и ще протестираме, както го правехме до сега….“ Aaa- така ли пак абсолютно незаконно ще опкупирате кръстовището на Орлов мост и умишлено ще възпрепятствате движението на МПС-та по него, с единствената цел да пречите на несъпричастните с вас граждани, а не на политиците… Тогава ще има и смачкани, и сгазени- вече го няма борисов на власт да ви пази наркоманските зад4ици от органите на мвр и жандармерията, както и от гнева на 1.8 МИЛИОНА софиянци…Само се пробвайте, пък да видим кой кого- не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 13:21
Гост

„Адвокат“ Недялко с мегафона и пяна на устата 🙂

адвокат
адвокат
21 юли 2021 13:33
Гост

До “Анонимен
21 юли 2021 13:21“ Грешиш- истински адвокат от САК, на когото му писна да се притесява за живота на съпругът си по време на държавния преврат, умилително наречен от вас “ протести“.Или ще има ред и законност за всички, или ако вие се самосчитате за лица с повече права от всички останали- в кауша за доизясняване на фактическата обстановка…

адвокат с мегафон
адвокат с мегафон
21 юли 2021 14:32
Гост

Напълно е прав колегата! И мен ме е страх да минавам покрай НС, защото треперя кога протестърите-престъпници ще хакнат пръскачките и ще се осъществи държавния преврат! Такива не само трябва да ги подслушват, ами да ги задържат под стража за минимум 5 години да им дойде акъла! Но е прекалено демократичен нашият любим вожд с джипката и ги е оставил да саботират и рушат цялата държава и поне половин милиард км магистрали! А Гешев е радост, но е прекалено снизходителен, вместо да ги арестува всичките!

Anonimen
Anonimen
21 юли 2021 12:53
Гост

Партията на Бойко Борисов проявява лоялност. Как така?

Страх лозе пази
Страх лозе пази
21 юли 2021 12:54
Гост

Глупости. Виж, че служебното правителство яко го подпука.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 11:21
Гост

явно ще има разбирателство, ще има правителство

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 11:42
Гост

Доган сарай, Тиквата и Каскета не харесват това.

Лили
Лили
21 юли 2021 12:54
Гост

Никой не ги пита.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 10:16
Гост

Такава тромава администрация, ние надминахме и Евро-Парламента и КПСС и Султанството, пълен упадък, трябва да се махват – остават само някои отдели, пари за администрация – няма, аз така виждам.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 10:19
Гост

Специално в НС са нужни експерти. Проблемът е в чудовището феодална централна и най-вече местна администрация, създадена и отгледана от ГЕРБ и ДПС.

ЛОша работа
ЛОша работа
21 юли 2021 12:55
Гост

Добре си оплетоха кошничката за толкова години.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 10:11
Гост

Я, Трифонов май си е отворил очите, а оттам и Тошко.

123
123
21 юли 2021 10:10
Гост

Когато ДПС е настръхнала, значи има мегдан нещата да тръгнат.

Talashitko
Talashitko
21 юли 2021 10:08
Гост

Що го няма главният прокурор? Той, ако нахлува, не присъства, така ли?

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 10:18
Гост

Каксета е върху Тиквата. Няма я Тиквата в НС, няма го и Каскета.

Фики
Фики
21 юли 2021 12:57
Гост

Екстра! Те нямат работа там.

напред
напред
21 юли 2021 9:03
Гост

Хайде напред и с нами Бог! И първа задача – разпускане на ВСС и смяна на Гешев!

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 9:04
Гост

Тъй, тъй, кога го сънува това

Анонимен
Анонимен
21 юли 2021 9:49
Гост

Трябва да се сведат до минимум такива органи – аз съм адвокат от над 40 години, никога не е имало нужда от такива органи, просто се разчита на морала и скромността, каквото трябва. Както го казвам, такова трябва да е държавното устройство, това е и мъдростта на вековете управление, никога не е имало толкова много администратори, на един клон, при това – в отделна сграда. При това ВСС е крайно неефективен, няма смисъл, не могат да общуват, няма как да се обясни, че са некадърни, структура и комисия без цел и посока, само дето има и нужда – но не… Покажи целия коментар »

Наблюдател
Наблюдател
21 юли 2021 10:12
Гост

И какво предлагаш?

Юрист
Юрист
21 юли 2021 10:16
Гост

Нов ВСС. В който прокурорската колегия да не е част от пленума докато членовете й са йерархично зависими от гл. прокурор.

Възмутен
Възмутен
21 юли 2021 12:59
Гост

Съгласен! Не може Гешев да дърпа конците постоянно.

Христо
Христо
21 юли 2021 12:57
Гост

А, дано!