Върховният административен съд (ВАС) прекрати пълномощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче. С окончателно решение състав с председател Румяна Монова и членове Диана Гърбатова и Добринка Андреева постанови, че той повече не може да заема поста.

ВАС всъщност оставя в сила решение на Административен съд – Враца в този смисъл, който пък потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина за прекратяване на мандата на Чоков от 6 октомври 2017 г.

Чоков е в ареста от май 2016 г., тъй като срещу него има дело за това, че е ръководил организирана престъпна група за рекет, лихварство, побоища и палежи. Затова, позовавайки се на чл. 42, ал. 1, т. 10 от Закона за местното самоуправление местната администрация (ЗМСМА), който предвижда предсрочно прекратяване на пълномощията на кмет, ако той за повече от месец отсъства неоснователно от работа, избирателната комисия сложи край на мандата на Чоков.

Той обжалва. Пред Административния съд във Враца и пред ВАС тезата му беше, че не упражнява кметските си пълномощия не по своя воля, а заради задържането му под стража по образувано срещу него наказателно производство. Освен това Чоков изтъква, че за времето на отсъствието си е ползвал полагаем платен и неплатен годишен отпуск, като се позовава на чл.38 ал.7 от ЗМСМА.

С решението си от 6 февруари 2018 г. ВАС на практика не се заминава с тези възражения, тъй като по тях, както и за възможността на кмета да ползва неплатен отпуск и дали отсъствието му за повече от месец е неоснователно, е водено друго дело. Именно влязлото в сила решение по него доведе до решението на ОИК Бяла Слатина на 6 октомври 2017 г. да прекрати пълномощията на Чоков.

ВАС обаче отхвърля друго възражение на Ценко Чоков – че „може да бъде изменена мярката за неотклонение в по-лека” и това „би му дало възможност отново да изпълнява задълженията си като кмет“, като посочва, че то почива на хипотеза, неотносима към спора.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:32
Гост

­­Г­­­о­­р­е­­щ­и­ ­­м­­о­­м­­­и­­­ч­­­е­т­­а­­­ ­­­в­­­и­­­ ­о­ч­­­а­­к­в­а­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?4176

hana
hana
22 април 2024 11:46
Гост

If this person doesn’t do it, someone else will take over moto x3m

Hellen
Hellen
25 октомври 2023 5:26
Гост

I have read your articles with passion , they are very helpful, thanks for sharing play wordle. Have a good day

Joy
Joy
25 октомври 2023 5:24
Гост

Your article is truly impressive and captivating. Starting the day with a cup of coffee and reading a well-crafted article like this is a wonderful experience. Many thanks.

Elijah Gilliam
Elijah Gilliam
19 юли 2023 4:24
Гост

Thanks for posting such a great blog or article. It contains wonderful and helpful information. Keep up the good work! 8 ball pool