На 4 години затвор е осъдена Цвета Таскова, която миналата година предизвика катастрофа с автобус на магистрала „Тракия“ и при нея загинаха шестима, а 17 души бяха ранени.

Това реши днес Софийският окръжен съд (СОС), където делото приключи за по-малко от година, след като Таскова призна всички факти в обвинителния акт, заради което пък съдът намали наказанието ѝ с 1/3. Присъдата обаче не е окончателна и адвокатът на Таскова Николай Кокинов заяви, че ще я обжалва пред Софийския апелативен съд. Обвинението също не претендираше за ефективно наказание, като прокурор Мирослав Ангелов каза, че справедливо според него е Таскова да бъде осъдена условно.

Обвинението срещу 30-годишната жена е, че не е осигурила странична дистанция при изпреварването на автобуса и така по непредпазливост е предизвикала катастрофата. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 3 до 12 години затвор. Според прокуратурата катастрофата е била предотвратима, ако при изпреварването Таскова беше осигурила минималната странична дистанция.

Инцидентът на „Тракия“ стана на 13 април м.г. в района на Вакарел. Тогава Таскова шофирала със 120 км/ч и опитала да изпревари автобуса, но се ударила в него и той паднал странично в канавката.

По време на изпреварването подсъдимата завила вдясно, при което колата ѝ Рено „Меган“ с челната си дясна част се ударила в лявата странична част на автобуса. Последвало приплъзване. В резултат от вклиняването на колата в автобуса, той се е наклонил надясно. Според разследващите за шофьора на автобуса е било невъзможно да го контролира. Заради инерционните сили пък част от пътуващите са счупили с телата си десните стъкла на автобуса и са изпаднали навън.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колев
Колев
31 октомври 2019 2:14
Гост

От 30 години карам тежкотоварни камиони.Не е възможно лека кола да отклони автобус.Мъжът който се е возил зад шофьора ясно и точно сподели в новините по нова, че автобусния шофьор е навил волана на дясно и вкарал автобуса в канавката. Ако колата е извила предните гуми рязко на дясно на автобуса то той щеше да се обърне на лявата страна по посока на движението. И в моите предни гуми са се удряли коли но камиона не усеща защото волана е с хидравлика и на предния мост както на автобуса така и на камион товара е около пет до седем тона.… Покажи целия коментар »

Несъгласен
Несъгласен
31 октомври 2019 16:00
Гост

Звучите убедително, но надали адвокатът ѝ би пропуснал такова нещо.

анонимен
анонимен
30 октомври 2019 15:35
Гост

Освен закона и вътрешното убеждение, има още нещо много важно – човещината. Съдиите от ОС-София не са човеци.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2019 15:30
Гост

Пълно разочарование е това решение. Всъщност поредното такова за този съд.

Йорданова
Йорданова
31 октомври 2019 16:01
Гост

Малка присъда или невинен осъден? Какво имате предвид?

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2019 15:29
Гост

Много е тегаво с катастрофите, защото се води непредумишлено, по непредпазливост и т.н., но всъщност шофьорът винаги трябва да се съобразява с пътя и най-вече със себе си – дали е опасен за другите. Това го правят много малко хора.

Байчо
Байчо
30 октомври 2019 15:24
Гост

Я, Кокинов излязал от тоалетната! Липсваше ми.

Не ми се подсмихвай
Не ми се подсмихвай
30 октомври 2019 15:29
Гост

Трябваше да го повикат пред ВСС миналата седмица и да го питат #Кой си го избра Гешев.

Тъй
Тъй
31 октомври 2019 16:01
Гост

Кокинов можеше да еГешев сега, ако не се беше издънил навремето.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2019 15:23
Гост

Шест загинали, 17 ранени и тези се борят за условна присъда. Така е със съкратеното съдебно следствие.

Адвокат
Адвокат
30 октомври 2019 15:25
Гост

Господине/госпожо, жената не ги е застреляла все пак…

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2019 15:28
Гост

Да, но можеше да не се стигне до тук, ако при изпреварването тя беше осигурила минималната странична дистанция.

Още по-назад
Още по-назад
31 октомври 2019 16:03
Гост

Или ако не подаряваха книжки на всички.

Не точно
Не точно
31 октомври 2019 16:02
Гост

Не е ССС виновно, а да се докаже, че резултатът е причинен единствено от нейните действия, а не е съпричинен от шофьора.

Правосъдие
Правосъдие
30 октомври 2019 15:13
Гост

Извинявайте, ама в този съд дали си дават сметка колко често излизат с неадекватни присъди. Естествено, че в случая делото ще приключи с условно наказание и това е справедливото. Жената не е искала и предвиждала трагедията, дори не е карала с превишена скорост, нито е била пияна.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2019 15:26
Гост

Не съм съгласен, че е съвсем невинна, освен това жертвите са много.

До Правосъдие
До Правосъдие
30 октомври 2019 15:26
Гост

Ако за всяка катастрофа се дават условни присъди, къде е превенцията? Ако шофьорите знаят, че ги грози наистина ефективно наказание, може би пък ще бъдат с една идея по-внимателни на пътя и това ще доведе до по-малко жертви, а и по-малко осъдени.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2019 15:31
Гост

По-добре да беше пияна и да не е зад волана. Така нямаше да има жертви.