15-годишният сириец Омар е задържан и обвинен, че е шофирал автобуса с мигрантите, който вчера се заби в патрул на МВР и уби двамата полицаи в Бургас. Наблюдаващият прокурор от ОП-Бургас Соня Петрова заяви днес, че на непълнолетния е повдигнато обвинение, че при управление на автобуса, умишлено е причинил катастрофата, довела до смъртта на полицаите.

Случаят е квалифициран като особено тежък, като е предвидено от 3 до 10 години затвор, тъй като е непълнолетен и това е най-тежкото възможно наказание, каза прокурор Петрова.

Отделно дело се води в районната прокуратура в Бургас за трафика на мигранти, като обвинени са отново 15-годишният Омар и още двама сирийци, които са със статут на постоянно пребиваващи.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинов каза, че тримата сирийци са задържани за до 72 часа, след което прокуратурата ще иска от съда постоянен арест.

В момента се събират доказателства и за участие на българин в схемата за трафика на мигрантите, за който се предполага, че е купил автобуса и го е внесъл в България.

Началникът на следствието в Бургас Теню Гайдаров каза, че освен от свидетелски показания, вече има заключение и на ДНК експертиза, според която младият сириец е карал автобуса. От разпространените кадри от катастрофата стана ясно, че патрулният автомобил, в който са били загиналите полицаи, е опитал да препречи пътя на автобуса, но той е минал с висока скорост през него.

„Профилът съвпада с ДНК на задържания непълнолетен. Имаме абсолютна идентичност, която несъмнено доказва, че той е управлявал автобуса“, каза Гайдаров.

15-годишният Омар е живеел в центъра за временно настаняване на бежанци в Харманли, но е изчезнал оттам в понеделник и вчера е бил задържан в Първомай. Той е дошъл в България със своите по-големи братя през октомври 2021 г. Временният директор на центъра в Харманли Галя Христова коментира по-рано днес, че не за пръв път Омар напускал центъра за няколко дни, а обясненията му обикновено били, че е бил при близки в София.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Данн
Данн
27 август 2022 12:06
Гост

Очаквам да бъдат осъдени или поне освободени от длъжност лицата, пропуснали през границата този автобус и тези хора, както и началниците на полицаите, които или са разпоредили подобно безумие, като реализираното от тях, или не са упражнили контрол върху това.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
27 август 2022 9:05
Гост

Какви са тези глупости на търкалета??? Кога 15-годишния се е научил да управлява автобус, докато е бил в лагера за бежанци в Харманли ли? Очеизвадно е, че някои „правозащитници“ са го убедили той да поеме вината, знаейки за занижените наказания за непълнолетни и прикривайки истинския извършител. Съдебна експертиза дали може да управлява нещо различно от мотоциклет ще има ли?

анонимен
анонимен
26 август 2022 14:46
Гост

Едно малко момче, хванато в капана на мизерията, лагерите и глупавите акъли на по-големите, сега ще понесе отговорността за жестокостите на света, в който живеем.

Скърбя за жертвите, скърбя и за момчето, чийто живот се е стекъл по този начин.

BIFSm
BIFSm
26 август 2022 13:28
Гост

Напред милицийо любима, напред! С плондири вместо офицери, без физическа подготовка. Без тактика, често и без морал. Ти служиш за всенародно посмешище! Обяви сега, че Гешев е виновен за случая, тъй като не е пазил добре границата, не го е срам! Цацаров беше виновен за това, че имало спад в раждаемостта – според един от членовете на правната комисия на последното НС, защо Гешев да не виновен и сега! Важното е милиционерството да продължава! То става все по-гротескно и отблъскващо, може да спечелите два-три медийни рунда, но пълната и тотална безпомощност на МВР е видна навсякъде и от всички. Ежедневно.… Покажи целия коментар »

Смех
Смех
26 август 2022 13:52
Гост

Такава милиция отгледа банкянската тиква за 12 години управление.

RRR
RRR
26 август 2022 14:05
Гост

Банкянската тиква – добре. Ама не се изчерпва всичко с тези 12 години. Милицията е на народа, а друга сега тя няма.

Гордост русенска
Гордост русенска
26 август 2022 13:24
Гост

Русенската районна прокуратура образува прокурорска преписка по сигнал на Национална мрежа за децата, изпратен до Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, и до всички отговорни лица и институции.

Информацията е относно получени данни за неправомерно прилагане на мярка за неотклонение задържане под стража в досъдебни производства срещу непридружени непълнолетни бежанци.

Веселата коза
Веселата коза
26 август 2022 13:03
Гост

Този сирийски младеж трябва да бъде изолиран от обществото за мнооого дълго, но и тогава няма да се поправи. Още по-тъжното е, че животът на полицаите няма да се върне

:)))
:)))
26 август 2022 13:03
Гост

Лелее, какви служители на реда! Затлъстели отвсякъде! Тренирайте, направете мускули, да заприличате малко на древен атински герой. То тук все едно гледаш – прасенца в униформи.

Кики
Кики
26 август 2022 13:02
Гост

Каквото и да се каже е излишно! Докато се занимаме с вътрешнополитически интриги рушветите на богато се раздават, за да се пълни държавата с престъпност под носа, на което и да е правителство

REGARDS
REGARDS
26 август 2022 13:01
Гост

А не е ли световен рекорд, да се допусне бежанец със статут на такъв под носа на службите да трафикира хора и то в съучастие с други свои сънародници? То бива, бива, бива оперативна безпомощност да се установяват прости неща, бива безхаберие и организационна немощ да се спре навреме един автобус, преди да стигне кръговото на Бургас и стане опасен, ама това на нищо не прилича! МВР всеки ден ражда подобни „шедьоври“ при които за съжаление вчера умряха и хора. Поклон пред паметта им, но е време тази дезорганизация на всички нива да спре -тя вреди на обществото! Колко още… Покажи целия коментар »

Иванка Живкова
Иванка Живкова
26 август 2022 13:00
Гост

Са изгния в затвора тоя боклук, бил той и 15-годишен

Д-р Скиптър
Д-р Скиптър
26 август 2022 12:59
Гост

Думи нямам

Микаела
Микаела
26 август 2022 12:58
Гост

Цялата държава е такава! Тоя боклук го е хранила държавата, та да ни убива

Вълкадин
Вълкадин
26 август 2022 12:56
Гост

Корупция!

Чавдар
Чавдар
26 август 2022 12:57
Гост

Тая корупция все по-скъпо излиза! В този случай струва два изгубени човешки живота!

Fifikolip
Fifikolip
26 август 2022 12:57
Гост

И две почернени семейства

Кака Миче
Кака Миче
26 август 2022 12:55
Гост

15-годишен?!😖

Христина Петрова
Христина Петрова
26 август 2022 12:55
Гост

А как автобусът е стигнал безпроблемно в Бургас ще се разследва ри

ещоэнтффд
ещоэнтффд
29 август 2022 11:55
Гост

Тъй де. Това е най-интересното. Автобус, а след него – камион с 88 парчета. А на Лом – същата работа – и това изловено за няколкодни. Кой-знае от 2007-ма какво нещо е минало и /или останало в държавата! Каква корупция се е раздвижила и какви канали са се отворили.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 август 2022 12:54
Гост

Е сега това леке ще се измъкне все едно нищо не е станало. Дано поне са му дръпнали един хубав бой.

Анонимен
Анонимен
26 август 2022 13:58
Гост

Колкото и когато яде бой, все е малко.