41-годишният Борислав Николов е осъден на 12 години затвор за убийството на съпругата му Кремена, която той преби до смърт на 25 февруари, ден преди бракоразводното им дело.

Процесът в Окръжния съд във Варна приключи само за ден, след като премина при съкратено съдебно следствие, в резултат на което и наказанието на Николов е намалено с 1/3, съобщиха от съда. Обвинението срещу Николов е за убийство, извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост, за което Наказателният кодекс предвижда и доживотен затвор без право за замяна, но при съкратено следствие наказанието е от 20 до 30 години затвор.

Съдът е наложил на Николов 18 години затвор, които е намалил с 1/3 до 12 години, а той ще търпи наказанието при първоначален строг режим. Той е осъден да плати и обезщетение от 100 000 лева на роднините на убитата.

От прокуратурата вече обявиха, че ще протестират присъдата с искане за по-тежко наказание. Именно задължителното редуциране на наказанията при тежки престъпления и общественото недоволство доведоха до поредна инициатива на депутатите от всички партии за изменения в НПК и НК, а днес единодушно се съгласиха съкратеното следствие бързо да отпадне при делата за убийства и при тежки телесни повреди.

Убийството във Варна също беше широко обсъждано заради честите случаи на домашно насилие през последните години. 40-годишната Кремена подавала много жалби срещу Николов за системно насилие от началото на съвместния им живот през ноември 2013 г. Така се стигнало и до решението за развод, а делото било насрочено за 26 февруари 2019 г. във Варненския районен съд.

До разглеждането му обаче така и не се стига, след като на 24 февруари около 16,15 ч. Борислав се обадил на Кремена и поискал да говори с нея във връзка с предстоящия развод. Върнал се в наетия от тях апартамент в 17 ч. След 2 часа разговорът прераснал в скандал. Борислав счупил мобилния телефон на Кремена, удрял я с юмруци по главата и лицето, блъскал главата ѝ в стената на хола, в ръба на комина, с всякакви предмети, които му били под ръка. Започнал и да я души, а писъците на младата жена били чути от хазяите им.

Около 20,20 ч. Кремена успяла да се откопчи от мъжа си, изтичала на етажа на хазяите и поискала от тях да повикат полиция. Мъжът предложил тя да отиде в полицията, но пребитата жена отказала. Окото, устата и носът ѝ били подути и окървавени, но въпреки това се върнала в жилището, а хазяинът слязъл и предупредил Борислав да спрат скандала.

Тогава насилникът повикал майка си, за да му помогне да се изнесе. Взел лични вещи, телевизора и лаптопа и с майка си напуснал апартамента с такси. След тръгването им тя заключила входната метална врата и пуснала резето.

Малко след обяд на следващия ден майката на Кремена започнала да я търси по телефона. След като не успяла да се свърже с нея, към 14 ч. отишла в апартамента. След като никой не отворил на позвъняванията ѝ, тя подала сигнал в полицията. Пристигналите на мястото екипи открили тялото на Кремена.

Според съдебните медици 40-годишната жена е починала между 4,30 ч. и 7,30 ч. сутринта от притискане на мозъка от масивен вътрешен кръвоизлив, причинен от ударите и уврежданията по главата и лицето. Развитието на вътрешния мозъчен кръвоизлив ставало за часове, а при аутопсията на тялото били описани травми и по шията, гърба, поясно-хълбочната област, краката и ръцете, получени чрез удари върху или с твърди предмети.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:46
Гост

­Г­­­о­­р­е­­щ­и­­ ­­м­о­м­и­­­ч­­­е­т­­а­­­ ­­­в­­и­ ­о­ч­­­а­­­к­­­в­­а­т ­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?31564

къде е правото
къде е правото
30 септември 2019 10:13
Гост

Значи тоя може след 6 години да е вън, а Полфрийман и след 12 да не може. И защо? Защото е чужденец а убития е син на някакво политическо ефе от номенклатурата. Убитата жена да не е по-малко ценна като личност от скинаря, наръган след като захвърлял с камъни опонента си? Кой знае ако беше оцелял щеше да стане насилник като тоя, глезльо на мама и тати който може да прави каквото си иска а последствията – за останалите..

The Grey Knight
The Grey Knight
27 септември 2019 22:50
Гост

До 6 години максимум ще се е поправил и превъзпитал и ще можем да го върнем в обществото. Нужни са ни такива индивиди!

Анонимен
Анонимен
28 септември 2019 0:02
Гост

И след това ще пребие някой друг до смърт. Измет!

Честитка
Честитка
27 септември 2019 17:09
Гост

Поредният случай, за който всички ще писнат как ССС е лошо. Ами честито.

Гражданини
Гражданини
27 септември 2019 17:08
Гост

Домашното насилие е проблем, който за съжаление тук остава на заден план, заради споровете за/против ССС. А това е важен проблем, опасен. Но бай Ганьо не разбира от джендърската Истанбулска конвенция. Само някакви долнопробни популистки спорове, крясъци и малоумие.

Вальо
Вальо
27 септември 2019 16:48
Гост

Ех, как извади късмет тая гадина. Да бяха гласували промените в НПК.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 16:51
Гост

За съжаление нашите велики нормотворци си гласуват бързо лобистки закони. А иначе трябваше играта да загрубее и хорското недоволство да ескалира за да се размърдат.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 16:45
Гост

Не че ще върнем жената за съжаление, но ако бяха извикали полиция още същата вечер, нещата нямаше да стигнат до този фатален изход.

Възмутен
Възмутен
27 септември 2019 16:47
Гост

Ако Ботев беше с каска, а Левски с ботуши… Обаче мен направо ме втриса от хладнокръвието и безчувствието на свекървата.

къде е правото
къде е правото
30 септември 2019 10:19
Гост

А на хазяина?

анонимен
анонимен
27 септември 2019 16:27
Гост

Случаите с домашно насилие са едни от най-сложните, според мен. Прекалено много жени се страхуват да кажат какво се случва между четирите стени на жилището им, толкова са травмирани и уплашени, че не искат на никого да се доверят. Това, както е и в този случай, може да доведе до фатален край. Затова всеки, който е станал свидетел на скандал, на удар, на видими белези от побой по някоя жена, не трябва да си мълчи, а да се опита да помогне. Държавата за съжаление не предприема почти никакви мерки. Затова трябва да пробудим човещината у нас самите.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 16:25
Гост

Само толкова ли струва един човешки живот- смешна присъда и някакви си пари.

анонимен
анонимен
27 септември 2019 16:24
Гост

Ще стане това, че за деецът ще важи по-благоприятният текст, т.е. той ще може да се възползва от съкратеното съдебно следствие.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 16:34
Гост

Говорим за промяна в процесуалния закон, не за НК

анонимен
анонимен
27 септември 2019 17:51
Гост

Грешката е моя, забележката е правилна. Според тълкуване на ВКС, от момента на влизане в сила на промените в процесуалния закон, те ще засегнат и този случай, ако не е приключил.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2019 16:22
Гост

Какво ще стане, ако в хода на делото на следващата инстанция, промените в НПК вече са обнародвани и съкратеното е отпаднало за убийства?

Надзирател
Надзирател
27 септември 2019 16:20
Гост

Аз подозирам, че в затвора последните месеци този са му завишавали няколко пъти с по 1/3 наказанието, ако ме разбирате.

Озадачен
Озадачен
27 септември 2019 17:09
Гост

Не, какво имате предвид?