12 души, между които трима руснаци са задържани при акция на МВР, ДАНС и прокуратурата срещу организирана престъпна група за износ на военна техника за руските спецчасти в Украйна.

Това съобщи главният секретар на МВР Живко Коцев на пресконференция с представителите на ДАНС и прокуратурата. Той обясни, че става дума за износ на стоки и технологии с възможна двойна употреба без лиценз като мерници, бинокли и авиационни радиостанции.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев каза, че тези стоки не са били за редовната руска армия, а за специалните части, които са изпратени в Украйна, включително и за групировката „Вагнер“.

„Възможни крайни потребители в Руската федерация са елитните войски, 26-и отряд със специално предназначение, по-известен като Росгвардия, военно-морската пехота и формирования като „Вагнер“, каза Тончев.

Обвинения са повдигнати на петима от задържаните чужденци, като в основата на престъпната група и финансирането на доставките, били тримата руснаци, които не са постоянно пребиваващи в България. Останалите двама са от Беларус и Албания.

Мрежата за доставки с оборот от над 4 млн. лева е действала в София, Пловдив, Варна и Велико Търново от началото на 2022 г. Установено е, че един от организаторите е регистрирал фирма в Пловдив, която купувала различните стоки с двойна употреба. Те са били складирани в жилищен имот, преопаковани и подготвяни за износ през аерогара София за Русия.

От прокуратурата обясниха, че обвиненията са за организиране и участие в престъпна група за опит за износ на изделия и технологии с двойна употреба без разрешение и в нарушение на санкциите, наложени на Русия. Част от членовете на групата са били задържани на летище София при опит да напуснат страната и да стигнат до Русия.

„Като страна член на Европейския съюз и на НАТО, България има своите ангажименти по спазване на наложените санкции спрямо Руската федерация след началото на войната срещу Украйна. Българските правозащитни и правоохранителни институции даваме ясен знак, че разполагаме с капацитета и ресурса да противостоим на интереса на трети страни, още повече, че в случая става въпрос за агресор, водещ военни действия“, посочи заместник главният прокурор Мария Павлова.