Турският гастарбайтер Фарук Бекташ, който преди две години уби семейство мотористи на пътя край Драгоман и след това се укри, е осъден на 10 години затвор.

Това е решил на първа инстанция Софийският окръжен съд, който е наложил на Бекташ и 12-годипна забрана за шофиране, съобщиха от прокуратурата. Делото срещу Бекташ се гледа задочно, тъй като той избяга, след като му беше наложен домашен арест и в момента е издирван с европейска заповед за арест.

Трагичният инцидент със семейство Бойко и Таня Бойкови стана на 22 юли 2016 г. Бекташ и съпругата му пътували от Германия за Турция с колата си. При нормална видимост и суха настилка, Бекташ решил да изпревари движещите се пред него два автомобила в забранена зона. Така навлязъл в насрещното платно със 135 км/ч, където по това време се движели семейство Бойкови на път за Австрия с мотора си със скорост не по-висока от 50 км/ч. Последвал челен удар, при който двамата съпрузи починали.

Според автотехническата експертиза причината за катастрофата са действията на Бекташ, който започнал изпреварване в забранен участък, без да има видимост за насрещното движение.

Случаят нашумя именно покрай бягството на Бекташ и последвалите критични и обидни коментари по адрес на съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд, която му наложи домашен арест. Тогава тя се мотивира с това, че престъплението е извършено по непредпазливост, няма опасност Бекташ да наруши закон, ако не е в ареста и няма опасност да се укрие, защото беше представил документ за нает апартамент в кв. „Враждебна“. След това Софийският апелативен съд отмени домашния арест и наложи задържане на Бекташ, но той вече беше избягал.

И покрай този случай имаше коментари за ефективността на мярката домашен арест, която е втората по тежест, но изпълнението ѝ от години не се контролира от МВР. За целта бяха приети законодателни промени, с които беше дадена възможност обвиняемите под домашен арест да бъдат контролирани с електронни гривни, но такива още не са закупени.

Съдилищата пък са поставени в деликатната ситуация да определят мерките за неотклонение със знанието, че втората най-тежка такава не се контролира, което пък не може да се вменява като тежест на обвиняемия. Недопустимо би било и опасността от укриване, като изискване за задържане, да се извежда от невъзможността на МВР да контролира домашния арест.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:24
Гост

­Г­­о­­­р­­е­щ­и­­ ­м­­о­­­м­и­­­ч­е­­т­­­а­­ ­­­в­­и­ ­о­­ч­­­а­­к­­­в­а­­т ­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?8858

4авдар
4авдар
14 май 2018 9:41
Гост

С този домашен арест нищо не правят. Документ за наем се издава за нула време.

Анонимен
Анонимен
14 май 2018 9:39
Гост

Съдийката как пък така е сигурна, че няма да избяга.

Влад
Влад
11 май 2018 18:11
Гост

Работата с домашния арест е наистина много миризлива.

Анонимен
Анонимен
11 май 2018 18:04
Гост

Ахааа, така наречената „кел файда“.