Юристи от всички власти, представители на правната доктрина и на практиката да се обединят в няколко екипа, които да разработят ясна концепция за развитието на правосъдието. Това предлага Съюзът на юристите в писмо до президента Румен Радев, председателя на парламента Никола Минчев, премиера Кирил Петков, представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и председателя на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев.

Според най-голямата организация на юристите у нас тези екипи трябва да бъдат сформирани под патронажа на президента или на председателя на НС и в тях да влязат изявени юристи – депутати, секретари по правни въпроси на президента, експерти от МС, МВР и Министерството на правосъдието, научни работници, членове на ВСС, съдии, прокурори и следователи от ВКС, ВАС, ВКП, ВАП и НСлС, адвокати от ВАдвС и представители на правните НПО.

СЮБ предлага 7 основни елемента на съдебната реформа, по които да работят отделните екипи. Задачите им са формулирани така:

  • Висш съдебен съвет – структура, състав, постоянно действащ или не, един или два съвета, с колегии или без; намаляване на парламентарната квота и т.н.,
  • За съда – модел на пътна карта при съобразяване добрия пример на страни от ЕС – например 184 съдилища за обезлюдяваща България очевидно са много – СЮБ има „брадясало предложение“ за възстановяване на двуинстанционното производство, за закриване на една от четирите степени съдилища (обединяване на районни и окръжни съдилища и създаване на 50-70 единни първоинстанционни съдилища и 9 апелативни). Доказано в други европейски страни е, че промяната гарантира концентрация и специализация на магистрати, респективно чувствително повишаване на качеството на постановяваните актове и бързина на производството. И не на последно място намаляване на финансовата издръжка на системата с около 1/4 от годишния бюджет, или не по-малко от 200 млн. лв.
  • За прокуратурата – първо дали да бъде част от съдебната власт, или от изпълнителната, или да бъде самостоятелна структура; статут и правомощия на главния прокурор; децентрализация, самостоятелност и независимост на прокурорите; възможна обжалваемост на всички актове пред съд; императивна законоустановеност на сроковете за разследване (не повече от 6 месеца и в изключителни случаи – до 9 месеца) и изготвяне на прокурорските актове (не повече от 14 дни и в изключителни случаи до 30 дни) и т.н.
  • За следователите – дали да остане сегашният модел или да се възстанови стария с относителна независимост от прокуратурата и т.н.
  • За Инспектората към ВСС – избор от съдебната власт с минимално участие на НС, като кандидатурите да се издигат от съдебната власт, а не от НС. Да се помисли за начинът на избиране и на двата органа – ВСС и Инспекторат към ВСС. Абсурдно е да се избират от НС с мнозинство 2/3, при положение че съдиите за КС се избират с обикновено мнозинство! Затова втора година няма редовно избран нов състав на инспектората.
  • Не трябва да пропускаме и разследващите полицаи. Дознанието бе възстановено през 2001 г. и състоянието му изисква обсъждане на взаимоотношенията със следствието и прокуратурата; да продължи ли да съществува, да променим ли статута на разследващия полицай с цел оперативна самостоятелност и независимост и т.н.
  • И накрая дълбока промяна в юридическото образование, което е в плачевно състояние и произвежда в голямо количество „юристи-среднисти“.

„Тази дейност може да бъде извършена от няколко екипа – отделно за ВСС, за съдилищата и за прокуратура, следствие и разследващи полицаи. Те следва да бъдат ръководени от изявени и признати авторитети. Задължителното участие на депутати от всички парламентарните групи ще гарантира възможност за мнозинство при евентуално налагащи се конституционни промени“, посочват от съюза.

И напомнят, че формирането на такива екипи няма да бъди прецедент. „Правили сме го в близкото минало по проблеми за развитието на административното правосъдие, с ръководител проф. Кино Лазаров, на трудовото правосъдие, начело с проф. Васил Мръчков, за търговското правосъдие, с ръководител проф. Живко Сталев и др. Съдебната система е консервативна и трябва ясно и категорично да кажем: Това искаме като резултат и така следва да го постигнем!“, се припомня в писмото.

В него Съюзът на юристите изтъква, че миналата година се навършиха 30 години от началото на съдебната реформа, което беше поставено с приемането на действащата Конституция.

„През тези 30 години бяха приети и пет поправки на КРБ като четири от тях специално за съдебната власт.     

И сега след 30 години реформа отчитаме изпълнение на стратегиите и препоръките, но във всички нас – юристите, остава усещането, меко казано, за неудовлетвореност и непостигане на желаните резултати и за липса на справедливост, и най-важното не само у нас, но и в българското общество.

Днес, ние отново говорим за продължаване на реформата при очевидна неяснота какво всъщност искаме и как да го постигнем!“, заявява СЮБ.

55
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:50
Гост

­Г­о­­р­­­е­­­щ­­и­ ­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­­е­т­а­­ ­в­­­и­­­ ­­о­­­ч­­а­­­к­­в­­­а­­­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?71347

Lex specialis derogat generali
Lex specialis derogat generali
09 април 2022 10:03
Гост

Аз искам да коментирам само последната точка от тази ясна „концепция“. Нали разбирате, че тези „юристи-среднисти“ ги създадохте ВИЕ! Цялата система на юридическото образование е объркана отвсякъде! И всичко това тръгва от голямото желание на някои университети (уж, имащи се за най-добрите в сферата) за печалба на пари, сякаш студентите са парче месо на промоция, а не интелект, който трябва да се изгради, осъвършенства и ошлайфа, за да стане нещо от него. Учебните програми са стари, неотговарящи на днешната действителност. Студентът трябва да е „зубър“, да може да рецитира закона, всички видове дефиниции и задължително да знае дисертацията на своя… Покажи целия коментар »

Фффффф
Фффффф
09 април 2022 7:58
Гост

Рефорими са невъзможни, докато не се преборим с шуро-баджанащинащината у нас, вкл. и в съдебната система.
Но понеже това няма да стане, няма да има и реална реформа.

Анонимен
Анонимен
08 април 2022 23:32
Гост

Не искам повече да ме реформират, номенклатури, изживяващи се юристи, всякакви политици, мързеливи лентяи, неграмотни и пияни. Стига толкова. Оставете ме да работя нереформиран!

един от всички
един от всички
08 април 2022 14:50
Гост

Започнах работа в съдебната система през 2004 г. /вторият по ред национален конкурс за младши магистрати и година преди създаването на НИП/ и откакто се помня все ме реформират – нямам и ден трудов стаж без „реформа“ – и всичките политически полюции водят до влошаване на положението – както на качеството на правораздаването, така и на вътрешната структура на системата. И убедено считам, че нито закриването на съдилища, нито изваждането на прокуратурата от съдебната власт ще реши проблемите…

ВС.
ВС.
08 април 2022 9:35
Гост

БОКЛУК

СЮБ
СЮБ
08 април 2022 9:34
Гост

Браво Владиславе! Браво Славов!

Цял живот номенклатурчик. От ВАС в КС. От КС на друга „отговорна“ длъжност. Сега даваш акъл без да ти го искат. Значим си! Особено със синето и Демократична България. И със старите каки около „съюза“.

Дайте другари да дадете!

Повече вие, а ние … както винаги.

Ad nauseam
Ad nauseam
08 април 2022 9:25
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Д-р Ох Боли
Д-р Ох Боли
08 април 2022 9:12
Гост

Само това липсва.

СЮБ, казионен. Да разработят ТЕ! За какво са ни?

А имало нужда. Понеже не се знае къде отиваме … т.е. знае се, но не е за приказване и затова сега заупокойна молитва.

Навършват се 45 г. от смъртта на
Навършват се 45 г. от смъртта на
07 април 2022 17:56
Гост

Акад. Тодор Павлов (1890 – 1977) – български марксистки философ, политик, публицист, журналист, писател, литературен критик, регент на Царство България (1944 – 1946), виден деец на БКП, народен деятел на културата и науката, академик на БАН. Роден на 14 февруари 1890 г. в Щип, Македония, в семейството на учителя Димитър Павлов Грозданов (1840 – 1919). Акад. Павлов завършва „философия“ и „педагогика“ в Софийския университет през 1914 г. Учител в Ихтиман, Бяла Черква и Казанлък (1914 – 1919). Член на БКП от 1919 г. Председател на Учителското комунистическо движение от 1921 г. Главен редактор на комунистическия вестник „Младеж“ от 1920 г.… Покажи целия коментар »

Law
Law
08 април 2022 10:26
Гост

Това най-вдясно ли е той, дъртакът с бастууууна?!

Адв. кантора
Адв. кантора
07 април 2022 17:00
Гост

Веднъж при нас се яви на интервю един студент от 4-ти курс на НБУ. Понеже търсихме студенти стажанти от 2-ри до 5-ти курс. Попитахме го какво може да каже за запрещението като институт на ГП. Студентът каза: -Ъъъъ, т’ва май не сме го учили! Няма какво повече да кажа!

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 17:20
Гост

Ти пък много си за запрещението в 4 курс!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 април 2022 18:07
Гост

Спокойно, според статията на Русчев, запрещението е формализъм, който пречи на „житейската логика“. Няма нужда да знае очевидно.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 21:04
Гост

1. Няма такъв институт запрещение.
2. Има институт на поставяне под запрещение, който е институт на гражданския процес, а не на гражданското право.
3.Студент от четвърти курс не учи граждански процес. Учи се в пети курс.

4.

Така че, въпросът е некоректен, и некомпетентен.

5. И като безплатна консултация-семейното право не е част от гражданското право-справка Л.Ненова, Семейно право-второ издание, 1994г, стрн 33.
Това в случай,че ми твърдите, че „запрещението “ е институт на гражданското право, а не на процеса. И това не е вярно. Дори от тази гл.т. отиваме към семейно право, което НЕ е част от Гражданското право.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 април 2022 10:50
Гост

Принципно сте прав, но ми се струва, че в желанието си да бъдете коректен, допълнихте коментара на колегата, с което пренесохте въпроса в съвсем друга плоскост. Човекът може да говори само за (поставен под) запрещение, а не за процедурата „поставяне под запрещение“. За първи път студентите се сблъскват с този институт във 1 и/или 2 курс по Обща теория на правото и Гражданско право-обща част. Когато се изследват правоспособност и дееспособност на физическите лица. ЗЛС: Чл.5 „Непълнолетните и пълнолетните, които поради слабоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи, се поставят под пълно запрещение и стават… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 21:24
Гост

Факт-производството по поставяне под запрещение се учи в пети курс, и поставянето под запрещение НЕ е институт на гражданското право-както задаващия въпрос самият той е показал незнание. Все едно студент по медицина от четвърти курс да го накарат да направи цистоскопия. Ми няма да може, и не е длъжен да го знае тогава. Задаването на въпрос от процесуалното право, на студент, който не е учил процес, и не е длъжен да го учи е невероятно некоректно. Вие сте търсили СТУДЕНТ, а не завършил юрист със специализация в дадената материя. Какво целите с това да го питате в материя, която наистина… Покажи целия коментар »

Лъжливото овчарче
Лъжливото овчарче
08 април 2022 9:17
Гост

А бе Човек, не разбираш ли че форумът се моделира от тролове които даже не са юристи. Всичко е за пред публиката. Като реалити. Украйна.

Америка за България. Херакъл Мустафов.

Babata
Babata
07 април 2022 16:23
Гост

Пролетарии всех стран, соединяйтесь

Нотариус
Нотариус
07 април 2022 14:34
Гост

Съдебната реформа май пак ще заприлича на “съдебно нищо”. Трябва намаляване броя на съдиите , прокурорите и следователите! И на адвокатите също…Триинстанционното производство е излишно! Закриване и на административните съдилища, както и на военните!

Troy Biggor
Troy Biggor
07 април 2022 14:28
Гост

Прокуратурата, ако я извадят от Съдебната власт, ще стане хептен бухалка и защитница на корупцията, политическия мафиотизъм и т.н. По-добре да си стои в СВ.

Ас.
Ас.
07 април 2022 14:13
Гост

Межу другото…масово неподготвени излизат бъдещите млади юристи. Проблемите са в няколко насоки /колегите, надявам се, ще ме разберат/: 1. Много дисциплини, които са с малък брой хорариум и е трудно да бъдат овладяни в един семестър. 2. Неамбицирани преподаватели, отбиващи номера, ден да мине, друг да дойде. 3. Никаква специализация според интересите на студента, поне в 5-ти курс. 4. Никакво желание за самостоятелно усъвършенстване от страна на срудента.

Лазар
Лазар
07 април 2022 14:24
Гост

Аз съм студент в 4-ти курс на ЮФ при СУ. От трети курс се мъкна по стажове в адвокатска кантора, при нотариус и при ЧСИ, всички ми казват, че няма смисъл да се хабя да зубря нещата теоретически, а да ги поемам от практическа страна. Извинявайте, но 60% от преподавателите в ЮФ на СУ са си теоретици, без никаква практика. Единствено мога да похваля моят професор по Търговско право -1 част -А. К., и преподавателят ми по Облигационно право – И. Р. Защото са много добри адвокати. Останалите – по-далеч!

Лора
Лора
07 април 2022 15:05
Гост

Без добра теоретична подготовка, няма да сте добър практик. Запомнете го!

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 15:12
Гост

Гледай да ги поемаш и от двете страни..а иначе е вярно, че повечето преподаватели не са докосвали съдебно дело или визали в зала. Обратното е в Щатите и някои западните държави, където преподавателите имат и едни от най-влиятелните адв.кантори, но там и адвокатският занаят е от други измерения. Не случайно в Б-я повечето начинаещи юристи гледат да станат магистрати, щото иначе е глад и мизерия в общия случай.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 21:28
Гост

А.К. е добре с материалното право. С процеса е зле.

Пламен Панайотов
Пламен Панайотов
07 април 2022 14:11
Гост

От 32 години чакаме качествена съдебна реформа, за жалост, само я кърпят!

притеснен
притеснен
07 април 2022 13:40
Гост

Като чуя за съдебна реформа вече и ми се изправя косата. От както говорим за преход, говорим и за съдебна реформа. Все са реформираме и накрая става все по-зле.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 13:52
Гост

Така е…знаеш ли колко НПО-та, а и политически тарикати се изхранват обилно от „съдебната реформа“ с писане на безмислени стратегии, анализи, проекти и какви ли още не щуротии…!

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 13:57
Гост

Направо да закриват всички НПО-та, Каскета говори и пише щуротии като за всички!

Лъжливото овчарче
Лъжливото овчарче
08 април 2022 9:20
Гост

Е то това е целта. Приказки и никакви действия. Лъжа и измама. Кирчо и Кокорчо.

Панайот
Панайот
07 април 2022 13:31
Гост

Искам лично да видя как се разследва и приключва ДП за ОПГ с няколко вида СРС, N на брой експертизи, 10 обвиняеми и 20 свидетеля, в рамките на 9 месеца

Симо
Симо
07 април 2022 12:57
Гост

Цели 184 съдилища! Та кога най- накрая ще започнат с прословутата съдебна реформа.

Шони
Шони
07 април 2022 12:58
Гост

Само си чешат езиците.

Геро
Геро
07 април 2022 12:55
Гост

Този път Съюзът на юристите ме изненадаха много приятно.

Лгбти
Лгбти
07 април 2022 12:49
Гост

Ръководител на всички екипи трябва да бъде най-изявеният юрист и член на УС на СЮБ Георги Чолаков. Аман от дърти боклуци, които искат да контролират процесите. Жалко, че в МП има само една семпла леля, която няма как да дори да предложи нещо, камо ли да проведе реформи.

Чочо
Чочо
07 април 2022 12:42
Гост

Много добра концепция за съдебната реформа.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 12:43
Гост

Особено тази за ВСС.

Покупката на Ф-16-скъпо и тъпо!
Покупката на Ф-16-скъпо и тъпо!
07 април 2022 12:41
Гост

Българските самолети-недоставени Ф-16 струват по-скъпо с 50 процента от Ф-35-самолет от пето поколение със стелт режим. Ф-16 Няма СТЕЛТ РЕЖИМ-ТОЕСТ Е СКЪП, и неадекватен на 21 век самолет-без стелт режим кой купува нов изтреблител, алооооу? Дори и фалирала Гърция купува Рафал-и! https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/otbrana/2022/04/05/4332715_sasht_ni_oferirat_oshte_novi_f-16_na_oshte_po-visoka/ Единствения въпрос е кога ще бъдат арестувани бандитите, виновни за неизгодната вредоносна сделка, обричаща българската авиация през 21 век да е на ниво 7–те години от 20 век, и то на невероятно висока цена? Да купиш самолет от миналия век 50 процента по-скъпо от чмисто нов Ф-35 е национално предателство, и вредоносна сделка по чл 220. Освен това… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
07 април 2022 12:28
Гост

СЮБ да създаде една консултантска фирма, да сключи договори за поръчки с ФЛ- консултанти, в тях да се уговори цената на възнаграждението за положеният труд за 1 човекочас и това е. Всичко друго са политически лъжи за наивници на средна възраст- каквато и концепция да се създаде, то печатът “липса на политическа воля“ може автоматично да се сложи върху нея, и трудът на много хора да отиде на кино, при това- незаплатен. Политиците в НС са онези лица, които получават ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА в размер на 10К лева нето- да бъдат така любезни да си я ЗАРАБОТЯТ- ТЕ СА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ,… Покажи целия коментар »

Лозан
Лозан
07 април 2022 12:45
Гост

Много добро предложение. Обаче те обикновено гледат личният си интерес.

Уменски
Уменски
07 април 2022 12:20
Гост

Подкрепям това предложение.

Лазар
Лазар
07 април 2022 12:47
Гост

Напълно адекватно е.

Генев
Генев
07 април 2022 12:19
Гост

Нали искат да има диалогичност. Нека видим сега ще се съгласят ли на подобно предложение.

Стоил
Стоил
07 април 2022 12:50
Гост

Искрено се надявам да проявят здрав разум.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 12:18
Гост

Нека дадат предложения. Но някой ще трябва евентуално и да им плаща за тази работа. Става си сложно.

Фики
Фики
07 април 2022 12:52
Гост

Нормално. Кой работи за без пари?

Сюби
Сюби
07 април 2022 12:17
Гост

Абе и там има едни остарели схващания. Нож с две остриета си е.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 април 2022 12:02
Гост

Айде пак тоя новоизбрания колос на най-модерните демократични достижения на правната наука. По-млади няма ли бе? Или там мястото е до гроб.
Отивам за чесън и едно евангелие…..

Деги
Деги
07 април 2022 11:55
Гост

Да де но сегашните управляващи веднага ще се стреснат дали някой от учените случайно не е симпатизирал на ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 12:18
Гост

Е да, те може да искат да се направи обстойня проверка от прокуратурата дали някой не е гласувал назад във времето за ГЕРБ.

Чепилов
Чепилов
07 април 2022 11:54
Гост

Като ги гледам тези управляващи, наистина по-добре е запознати с материята хора да предлагат промени и да изработят концепция

Deni
Deni
07 април 2022 12:18
Гост

Абсолютно некомпетентни са.

Ставрев
Ставрев
07 април 2022 11:53
Гост

Ами най-добре

Павлов
Павлов
07 април 2022 12:19
Гост

Дали ще има резултат обаче е друга тема.