Фактически грешки. Така бизнесменът и собственик на фирма „Градус“ Иван Ангелов обясни днес твърденията си пред парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, че е получавал помощ от бившия премиер Бойко Борисов и че е продал на печалба тоновете фурми от Дубай, които според властите са дарени на България.

„Това е чиста бизнес сделка и целта е да се печелят пари, както от всяка бизнес сделка. Това, което сме дали на Дубай, е върнато чрез фурми и ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба“, каза Ангелов преди две седмици пред депутатите. Той разказа тогава и че лидерът на ГЕРБ му е съдействал при проблеми в бизнеса.

„Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна система, че нашите яйца отговарят на европейските сертификати“, заяви тогава Ангелов. Обясненията му пък бяха в отговор на твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, че е бил принуждаван от близки до Борисов да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а „Напоителни системи“ го изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си. Според него всеки сектор е разпределен и се контролира от бизнесмени, приближени до ГЕРБ, а „министрите са кукли на конци“. Илчовски каза още, че Иван Ангелов е искал от него да реализира фиктивен оборот за дружеството му, а от 2014 г. го карали да продава зърно на фирмите на Ангелов на занижени цени, за да няма проблеми, като натискът се засилвал. Целта била с фалшиви обороти да се завишат приходите на фирмата на Ангелов, да се вдигнат цените на акциите ѝ на борсата и така “да се вземат 100 млн. лв. от пенсионните фондове”.

Илчовски коментира и разпространените миналата година снимки от спалнята на Бойко Борисов със златни кюлчета в чекмедже на нощно шкафче. Той твърди, че те са направени от известна плеймейтка, изпратена като „подарък“ на Борисов от Ангелов, а бившият премиер получавал от бизнесмени като подаръци за рождения си ден златни кюлчета. Пред комисията в парламента той каза, че са му показвани и клипове от арестите с издевателства над известни бизнесмени.

Преди седмица Илчовски беше разпитван повече от 3 часа в прокуратурата и обясни, че е казал всичко. Днес на разпит беше и Ангелов, като той пристигна с адвокат Менко Менков.

„Нито има подаряване на кюлчета, нито има обаждания по телефона, нито има показване на видеоклипове и пазарни манипулации“, обобщи защитникът му.

„Фурмите от Дубай са дарени, в парламента допуснах грешка като казах, че сме спечелили от тях. Това е фактическа грешка за камионите в Турция. Объркал съм се“, каза пък Ангелов след разпита. Той предложил на разпитващия го прокурор да се явят с Илчовски на детектор на лъжата.

„Това не е процесуален способ, но желанието означава, че той казва пълната истина“, обясни адвокатът му. Ангелов пък потвърди само познанството си с Борисов, но категорично отрече да е получавал помощ от бившия премиер.

„Никога не ми е помагал, защото не се е налагало. Моят бизнес е много чист и почтен“, каза бизнесменът.

По думите му днес никой не го е питал и за кюлчетата в спалнята на бившия премиер, въпреки че Илчовски твърди, че Ангелов е подарил едно на Борисов.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 май 2021 19:37
Гост

Градуса сигурно се е объркал и с подаръка-кюлче. И няма да помни нито къде го е поръчал, нито кой го е платил (защото тоя цинцарин със сигурност е изрекетирал някой друг за величествения подарък на Тиквата).

Анонимен
Анонимен
20 май 2021 21:50
Гост

Лекс, посочете имената на прокурора, който извършва проверката по този случай, че да се посмеем от сърце, като издаде постановлението за отказ да се образува ДП на базата на „достоверните“ обяснения на този старозагорски бройлер и глупостите на онзи плевенски мошеник, които добре изиграха заедно с каскетурата този етюд за идиоти!

адвокат
адвокат
20 май 2021 18:15
Гост

“…„Това не е процесуален способ, но желанието означава, че той казва пълната истина“, обясни адвокатът му. …“ Пълни глупости, колега менков- много добре знаете, че показанията, предоставени в условията на проверка с детектор на лъжата, нямат никаква юридическа и процесуална стойност в един досъдебен процес в Р.България. Именно затова казвате онова, което се съдържа в цитата,- защото много добре знаете, че има методики, с които може да се манипулират показанията на този уред. Желанието ви означава само едно- прекалена наглост, основаваща се на факта, че никой уважаващ себе си наблюдаващ прокурор по досъдебното, няма да ви разреши безсмисленото и незаконосъобразно… Покажи целия коментар »

Тихият луд
Тихият луд
20 май 2021 17:55
Гост

Срамота. Държи се като невменяем.

Юрий
Юрий
20 май 2021 17:48
Гост

Този лъжец, който гледа норки в абсурдни условия. Даваха репортаж по телевизията. Направо да му прилошее на човек. Лъже и сега, лъже и в качеството на стоката си.

Клиент
Клиент
20 май 2021 17:51
Гост

Въобще не пазарувам от стоките му от години. Опарих се вече. Пилета, пълни с лед. Тоест плащаш вода вместо месо. И тарелка с пилешки сурчица, в която една трета са дробчета. При тази конкуренция на пазара, това е чиста наглост.

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
20 май 2021 16:08
Гост

Има си законов ред за признаване на ветеринарни сертификати. “Удряне на едно рамо“ за „минаване по бързата писта“ в НК се нарича търговия с влияние. Ама на машите на мафията им дреме на каскета. За едни ПРИКРИВАтура, за други ПОРЪЧКОратура.

Manoleva
Manoleva
20 май 2021 15:34
Гост

Не купувам от Градус!

Неман
Неман
20 май 2021 15:36
Гост

Бате какъв човек трябва да си купуваш от Градус. Не сега, а принципно? Наблъскани с вода и химикали пилета. Аз не си купувам такива марки пилета от години. Вземам от малки месарници. Няма да пълня джоба на един изкуфял дъртак, а аз и семейството ми да се тъпчем с химия.
Не купувайте не само Градус, но и Лудогорско пиле и всякакви изращения ако не са от малки производители, без невероятнит еетикети, реклама, мърчандайзинг и прочие!

Мими
Мими
20 май 2021 17:53
Гост

Мъдро решение. И аз така.

Анонимен
Анонимен
20 май 2021 15:34
Гост

Ужас. Такава простотия се лее по нас, че не ми се вярва!

Анонимен
Анонимен
20 май 2021 15:34
Гост

Маги Бадер харесва това!

Анонимен
Анонимен
20 май 2021 15:34
Гост

Не стига, че са се наклепали до ушите тия бизнесмени, но не се и срамуват, а го приемат за ташак работа всичкото това, което правят!

Сащиеца
Сащиеца
20 май 2021 15:33
Гост

Този е за затвора!

Menkos
Menkos
20 май 2021 15:32
Гост

Манолова се чудеше как можело да звъни бизнеса и да иска помощ от премиера да го свърже с чуждестранни компании и държави. Че това си го има и в белите страни.

Анонимен
Анонимен
20 май 2021 15:32
Гост

Е ясно е, че са си дупе и гащи с Борисов ма се прави на дръж ми шапката

Asparuhov
Asparuhov
20 май 2021 15:31
Гост

Поне продукцията му да беше хубава, а тя и тя е едно говно

Ananieva
Ananieva
20 май 2021 15:31
Гост

Пълен нещастник е тоя

Анонимен
Анонимен
20 май 2021 15:21
Гост

Колегата Менков е гушнал тлъсто кюлче 🙂 Дай Боже всекиму такива подзащитни 😉

Чист като сълза
Чист като сълза
20 май 2021 15:21
Гост
Anonimen
Anonimen
20 май 2021 15:19
Гост

Борисов пък от кога разбира от яйца? 🙂

Цветанов
Цветанов
20 май 2021 15:19
Гост

А, той е вещ по всички въпроси. Както винаги.

Ko-ko-ko...........
Ko-ko-ko...........
20 май 2021 15:24
Гост

Разбира от „златни кокошки“, които му снасят кюлчета.

Симо
Симо
20 май 2021 15:17
Гост

Нека да се явят на детектора. Няма какво да циклим повече.

Краси
Краси
20 май 2021 15:18
Гост

Само че този детектор вече може да се манипулира много успешно.

Иво
Иво
20 май 2021 15:14
Гост

Рязко си смени версията. Защо ли?

Борисов
Борисов
20 май 2021 15:16
Гост

Помогнали са му със сигурност как да мисли в „правилната насока“. Бойконе не е замесен както винаги.