Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно подкрепи и приветства концепцията за въвеждането на задължителна медиация по някои видове граждански и търговски дела и реши тя да бъде изпратена на Министерството на правосъдието.

Концепцията е разработена от група съдии и двама адвокати-медиатори. Тя предвижда пилотното въвеждане на задължителна медиация в четири съдилища – в София, Варна, Пазарджик и Перник, а делата, по които ще се прилага са за развод, делба, спорове на етажната собственост и др. (виж повече тук).

Даниела Марчева, която е председател на работната група по изготвянето на концепцията, обясни, че натовареността на съдилищата ще намалее с около 5 на сто, а около 13% от гражданските и търговските дела ще минават на задължителна медиация. Тя отбеляза, че изчисленията са правени на база данните за проведена медиация и приключили със споразумения процедури. По думите ѝ прогнозата е занижена седем-осем пъти, защото въвеждането на задължителната медиация ще стане в рамките на проект по Националната програма за развитие „България 2030“, т.е. с европейски средства, а при него е много важно дали заложените резултати ще бъдат постигнати, за да няма на по-късен етап проблеми с индикаторите за ефект. Марчева обърна специално внимание, че без съдействието на министъра на правосъдието Десислава Ахладова и вицепремиера Томислав Дончев, този проект е нямало да бъде факт.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обаче обърна внимание на друг факт – „изпускането“ на административното правораздаване от задължителната медиация. По думите му тя може да се прилага по някои видове административни дела.

Марчева обясни, че административните производства не са забравени, но не са упоменати, защото няма практика по въпроса, т.е. до момента не е била извършвана медиация по административни производства и работната група не би могла да обоснове какви ще са резултатите и напомни, че това е важно, защото ЕК предоставя финансиране само срещу резултати. Но няма пречка, продължи Марчева, в рамките на този проект да се очертае и кръгът от административни дела, за които да се предвиди задължителна медиация.

Разбирам, че административното правосъдие не е включено, за да не саботираме проекта“, пошегува се Чолаков.

Искахме да тръгнем предпазливо, с малки стъпки“, отговори Марчева.

Атанаска Дишева отбеляза, че силно подкрепя идеята за въвеждането на задължителна медиация, определи концепцията като ясна, подредена и цялостна. Но изрази опасенията си, че въвеждането ѝ пилотно в няколко съдилища, противоречи на принципа на действие на правните норми на територията на цялата страна.

Марчева отговори, че темата е обсъдена от работната група, която има идеи как да отговори на тези опасения. Какво обаче е предложението, не беше споделено.

Севдалин Мавров се поинтересува дали е изследвано как въвеждането на задължителна медиация в 28-те окръжни съдебни района ще се отрази на приходната и разходната част на бюджета. Марчева отговори, че за изграждането и надграждането на центровете за медиация в проектното предложение са предвидени  около един милион лева и поясни, че таксите, които страните ще плащат, ще влизат в съдебния бюджет.

На финала кадровиците единодушно подкрепиха концепцията като тя ще бъде изпратена на правосъдното ведомство за изготвяне на необходимите законодателни промени.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:14
Гост

­­­Г­о­р­­е­­щ­­­и­­ ­м­о­­м­и­­­ч­­­е­­­т­­а­­ ­­в­­­и­­ ­­­о­­ч­а­­к­­­в­­­а­­­т ­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?53536

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 20:42
Гост

Чолака ме кефи на снимката, таман на две водки е. И иска да си уреди родата за медиатори. Че да вземат заплати за нищо.

ала бала
ала бала
10 февруари 2021 13:44
Гост

нали имаше преди по СК задължително помирително заседание – видя се че не работи, и че никой не го иска – сега пак го връщат, ама вече ще му викат медиация…тъпотия…дебилите от ВСС с тежка форма на мързел, корупция и олигофренизъм мислят че не се сеща народа…сега идеята е на разни НПО, които дори не са юристи, да лапат пара за нищо – да седи някой психолог или джендър 30 мин. да ви убеждава да се споразумеете – страните отказват,ама медиатора си взима паричките – това е целта

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 18:27
Гост

Освен, че е груб и обиден, коментарът ви е изключително некомпетентен, показващ явно неразбиране на медиацията и нейната разлика с помирителното заседание. Надявам се да не сте юрист, защото, ако сте, такава некомпетентност е непростима.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 20:45
Гост

А вие сте изключително компетентен. Дайте да назначим бая медиатори, заплатите им ги плаща бюджета, няма проблем, нали? А що за чудо е задължителната медиация? Нали уж принципа на медиацията е доброволен? Защо така герберастки, колко плащат тиквите за подобни коментари?

Aнонимен
Aнонимен
10 февруари 2021 22:58
Гост

При намаляващо с 40 000-50 000 души годишно население в България и постоянно увеличаващ се брой на делата, да назначим тогава бая съдии още, които е без това са повече от средното ниво в ЕС. Съдиите вървят заедно със секретар, деловодител, зала, кабинет (не самостоятелен, но все пак), съдебни помощници (пак не за всеки, но все пак), разносвачи на дела и т.н. Един медиатор ще струва много по-малко пари на системата, т.е. на нас данъкоплатците, от един съдия и едно дело въобще. Давате ли си изобщо сметка колко струва на нас данъкоплатците правораздавателната дейност в този й вид, а а… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 23:08
Гост

Освен, че е по целесъобразно финансово, това ще намали една част от безсмислените дела, с които е залят съда. А това, че ще намали доходът на адвокатите, не е проблем на държавата.
Последните имат възможност да се адаптират към новите условия и преквалифицират. Според мен за това е този смешен адвокатски смях тук.

Интегриран сливналия с морски тен от Балчик
Интегриран сливналия с морски тен от Балчик
10 февруари 2021 11:11
Гост

Който не медитира … няма да …

Стар габровец
Стар габровец
10 февруари 2021 11:06
Гост

Брех да му се невиди … къв пропуск за балчишките поляни! Е, бива ли така … и по тях има мераклии, пък и всички са равни, а административните са по-равни от останалите … нали така.

бесен
бесен
10 февруари 2021 9:00
Гост

Това е върховна правна глупост! Административният орган ми е отказал да ми признае някакво право или дори ми е отнел право, което съм имал, обаче аз ще съм принуден да се пазаря и преговарям с него все едно органът ще се плесне по челото и ще каже: „Брей, сбърках!“. Че те органите и сега си позволяват да не изпълняват съдебни решения, представете си, ако се въведе задължителна медиация ще има ли въобще съдебен контрол върху изпълнителната власт?! Не, това не е просто мързел! Това е гаден план да се убие последната останала възможност на обикновения човек да се опълчи на… Покажи целия коментар »

Наглостта си има граници
Наглостта си има граници
09 февруари 2021 23:35
Гост

Мамини сладки, не ви се гледат дела, дотук добре, искате задължителна медиация, пак добре, ….. ама като да вземате едната заплата за мерси и да си седите на „безнес срещи“ в кафетата около Стамболийски. Е хайде малко срам, а? Вкс- то си въведе навремето с депутатсктото лоби „цедката“ за касациите с няколко процесуални хватки: хватка 1: приподписване на жалбата от адвокат, хватка 2: увеличение на минималния праг на обжалването, като наглостта по тази хватка стигна до тълкувателно решение по въпроса какво е търговски спор и търговско дело, хватка 3: разтегливото до Марс понятие за общ и селективен критерий за касация… Покажи целия коментар »

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
10 февруари 2021 6:28
Гост

Според мен – са свръх-натоварени и има много безсмислени спорове, доведени до ВАС, главно поради инатливост на администрацията, но – фактът си е факт, който и да е причината за натоварването – то е свръх. Опитваха се – първо да намалят темперамента на касаторите – като насрочват за след година делата, да се въведе някакъв разум в жалбите – а има нужда от Административни съдилища, но се обезсмисля – администрацията остава нахална и упорита, тъй като си прави сметката, че ще обжалва и обжалва. Аз – примерно изработвам на ден максимум 20 страници текст, при това – говорим синтезирано правно… Покажи целия коментар »

Стар габровец
Стар габровец
10 февруари 2021 11:34
Гост

Свръхнатоварени са! Спор няма. С некомпетентност /ВАС вече се понапълни с кадри от ПУЦ, без да броим някогашния държавен арбитраж/, мързел, старческо оглупяване /резултат от бетонирането на съдебните кадри от преди 10-ти/ и разбира се – политическа и корпоративна коректност, разбирай слугинаж. Pro bono. За видимите 7 бона за член на ВСС, подарък „от сърце“ от Винкела и с-ие от Бургас, морето и неговите трудови хора. Да са живи и здрави съдебните /и прокурорски/ помощници! Свръх-натоварени са. Нечовешко е.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 20:48
Гост

Герберастко тролче, АнонименАдвокат, какви 20 страници текст изработваш, драсканиците си по интернет ли? Кажи поне колко ти плащат, да разберем струва ли си да си питекантроп на каишка?

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 21:10
Гост

Ей, АнонименТрол, я се разкарай от този сайт, неграмотник! Какъв адвокат си ти, палячо форумен? Че и гербав. Чак ме учудваш, никъде в поста си освен многото излишни тирета и самовъзвеличаване, не си написал „Бойко“ и не си го изфелационирал писмено.

гадост
гадост
09 февруари 2021 17:36
Гост

“и поясни, че таксите, които страните ще плащат, ще влизат в съдебния бюджет“ – казано иначе, цели се скрито финансиране на тунеядния ВСС

ала бала
ала бала
09 февруари 2021 17:15
Гост

вижте и къде има задължителна медиация – в Италия, Испания,Гърция,Малта, Турция, които са фенове на макорон,фиеста,сиеста,баклава,локум и прочие мързел – на тези ли искате да приличме? Има и в САЩ,понеже там обезщетенията и адвокатските хонорари са главозамайващи – с две думи, нещо което у нас го няма

ала бала
ала бала
09 февруари 2021 16:46
Гост

това ще е същата тъпотия, като заповедното по чл.410 ГПК – полза никаква и, на 99,99 % се подават възражения: тук-таме някой заблуден е пропуснал срока, и някоя заповед влиза в сила….ама нека го направят – особено по семейни дела какви циркове ще станат…това си е пореден трик да се точи бюджета с безсмислици..да,и на запад го правят, ама там длъжниците са други – знаят че има ли иск, нещата са сериозни – тук си вика: абе аз знам на Пешо жената, колко съм я гнявил, тя сега е съдийка, ще ме оправи…или подаваш иск по ЗОДОВ и идва Прокуратурата,… Покажи целия коментар »

ала бала
ала бала
09 февруари 2021 16:29
Гост

пълна порнография – ми че ако някой иска да се споразумява, какво му пречи да предложи това по време на делото….и ако някоя страна не иска, как ще я задължиш – ще иде на медиация, и ще каже че не му харесват условията..и ако двете страни не искат? отиват там, всеки мълчи и чака другия – и тогава локум-медиатора взима хонорар за нищо

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 13:55
Гост

Загрижили се за натовареността на съдилищата! А те и без това толкова си работят.

Адвокат
Адвокат
09 февруари 2021 13:43
Гост

Негенцова,спиш ли? Твоето голямо блеещо стадо в един момент ще стане излишно!

Стар габровец
Стар габровец
10 февруари 2021 11:18
Гост

Не, не спи! В леглото на златната струна на правно-информационните продукти е тя!

ала бала
ала бала
09 февруари 2021 13:21
Гост

казах ви че ги мързи – аре сега и тоя иск медиация…ами бива, ама докато тече медиация, съдията да не взема заплата 🙂

Симо
Симо
09 февруари 2021 14:05
Гост

Надали и те мислят така.

Kalinka
Kalinka
09 февруари 2021 13:15
Гост

Тотал щета е работата в системата

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 13:14
Гост

Подкрепям идеята да я има, но ми се струва претрупано, че чак да е задължително

Olq
Olq
09 февруари 2021 13:14
Гост

Медиацията е полезна.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 13:13
Гост

За мен това е малко непремерено изказване, но той си знае. Все пак е шеф. те малко шефовете обичат така да се изхвърлят, като такова на мокър пясък

Димитриева
Димитриева
09 февруари 2021 13:13
Гост

Чак задължително

Kiki
Kiki
09 февруари 2021 13:10
Гост

Много добра идея. Дано се осъществи.

Стаматова
Стаматова
09 февруари 2021 13:05
Гост

Медиацията е нещо хубаво, но чак да е задължителна. Малко в повече ми идва да ни задължават за каквото и да било

Хари
Хари
09 февруари 2021 13:11
Гост

Абсолютно.Трябва да ни дадат шанс за избор.

Агов
Агов
09 февруари 2021 13:05
Гост

Защото се надяваме, че задължителното нещо е останало назад във времето. примерно преди 89та година.

Manoleva
Manoleva
09 февруари 2021 13:04
Гост

А защо трябва да е задължителна ?

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 13:04
Гост

И аз това питам

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 13:01
Гост

Медиацията по принцип не бива да е задължителна дори за административните дела.

Петко
Петко
09 февруари 2021 13:04
Гост

Да, но от друга страна се спестява много време, а и разходи.

Стар габровец
Стар габровец
10 февруари 2021 11:24
Гост

Нероден си ти! Нероден. Спестява работа на мързеливите /и подкупни/, некомпетентни съдии. А дава народен хляб /лишавайки адвокатите от такъв/ на още по-мързели, подкупни е некомпетентни мадитиращи на чужда сметка … трактористи, комбайнери и тъкачнички от отрудената работническа класа от английските поля, ферми и цехове.