Между 400 и 900 лева са прибирали служители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Бургас от собственици на заведения за изготвяне на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“ на търговската дейност. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.

При акция на ГДБОП вчера бяха задържани петима служители от ОДБХ в Бургас, сред които и шефът на дирекцията Георги Митев. Днес те са били обвинени в участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи като за ръководител се сочи именно Митев.

По данни на спецпрокуратурата групата е действала от началото на 2016 г. Според разследващите служители на дирекцията са получавали от търговци между 400 и 900 лева подкупи за изготвяне на задължителната за всеки хранителен обект „Система за самоконтрол“.

По закон храни могат да се продават само в регистрирани обекти за търговия с храни, в т. ч. и заведенията за обществено хранене. Едно от задължителните условия за регистрацията на обектите, според Закона за храните, е внедряването на система за самоконтрол на търговската дейност. Тя установява начина, по който се организира контролът над собствените дейности и поведение на обекта като всеки търговец сам я изготвя. Състои се от три основни елемента – програми за прилагане на добри производствени, търговски и хигиенни практики; план за осигуряване безопасността на храните; отчетна документация — тетрадки, дневници, чек-листове, анализни протоколи и др.

В случая с Бургас служителите от ОДБХ посочвали на търговците конкретен човек, който да им изготви системата за контрол. Ако някой търговец обаче реши сам да стори това, тогава той получавал писмени предписания, а при неизпълнението им, бил санкциониран. За да избегнат глобите собствениците на търговци обекти приемали „офертата“ на служителите от ОДБХ, наемали посочения от тях човек, на когото и плащали, пък после парите се разпределяли между всички.

Наред с това служителите от ОДБХ извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаско, спирали реални такива, осъществявани от техни колеги. Имало случаи, в които шефът на дирекцията Георги Митев лично спирал текущи проверки като отивал на място и оказвал въздействие върху служителите, посочват от спецпрокуратурата.

И добавят, че в жилищата на обвинените и в четири служебните помещения били намерени към 25 000 лева в евро, левове и долари, документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпна дейност на групата.

Георги Митев е на свобода срещу 150 000 лева гаранция, а на останалите е от по 75 000 лева.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:48
Гост

­­­Г­­­о­­р­­­е­щ­и­­­ ­­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­е­т­­а­ ­­­в­­­и­­ ­­о­­ч­­­а­к­­­в­а­­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?30460

Присъди!
Присъди!
03 септември 2019 13:47
Гост

Корупцията се бори само със строги, ефективни присъди. За назидание на другите тарикатчета из кабинетите на държавната администрация.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 14:59
Гост

Добри надници са си осигурявали. За съжаление нито са първите, нито ще са последните.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 14:57
Гост

Какъв парадокс само-служителите по безопасност на храните са опасни изнудвачи.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 14:56
Гост

А после чакайте добри производствени, търговски и хигиенни практики. Всичко е пункт и пластика.