Прокуратурата прати на съд шестима бивши шефове в „Напоителни системи“, срещу които бяха подавани сигнали миналата година и започна разследване за неправомерно харчени милиони от дружеството.

Бившият изпълнителен директор Стайко Ганчев ще отговаря за сключена неизгодна сделка, за длъжностно и за документно престъпление. Разследването срещу него започна в началото на февруари миналата година след одит на Министерството на земеделието и сигнал на тогавашната шефка на „Напоителни системи“ Галина Панайотова, която после беше отстранена.

Като шеф на дружеството през 2012 г. Ганчев сключил неизгодна сделка с добричката фирма „НС Агро“ АД. Договорът бил за консултиране необходимостта от лицензиране на „Напоителни системи“ като ВиК-оператор. В клаузите на договора било предвидено да се консултира и процедурата по издаване на лиценз пред ДКЕВР, както и поддръжката на лицензионния режим, при наличие на евентуално издаден лиценз.

„Такъв договор не е било необходимо да се сключва, тъй като „Напоителни системи“ ЕАД са били уведомени и от ДКЕВР, и от ресорния заместник-министър, че следват да разработят и представят в ДКЕВР бизнес-план за развитието на дейността си, заявление за утвърждаване на цени на услуги, които предоставят на дружества, и справка за фактурираните водни количества. Вместо да изпълнят законовите си задължения, те са сключили договор с „НС Агро“ АД на стойност 20 000 лв., които впоследствие са били платени“, посочват от прокуратурата. Ганчев съставил и референция на фирмата, в която било удостоверено, че тя разполага с екип от висококвалифицирани специалисти, а там работел само един човек. Бившият изпълнителен директор подписал и приемо-предавателни протоколи за резултати от изпълнението на договора и фактурите, без отчетената работа да е била действително извършена от фирма „НС Агро” АД. От това според държавното обвинение са последвали щети за предприятието от над 1,2 млн. лева, представляващи изплатени пари по приетите фактури, заплатени законни лихви, съдебни разноски и разноски по изпълнителни дела.

За неизгодни сделки, от които са настъпили щети за почти 3 млн. лева, на съд отива и бившият изпълнителен директор Димитър Иванов.

Друг бивш шеф на „Напоителни системи“ – Ивайло Първанов, и двама бивши членове на Съвета на директорите – Александър Христов и Емил Гущеров, са обвинени в длъжностно присвояване на близо 70 000 лева от заплатите на ръководството. Става дума за разликата между изплатеното брутно възнаграждение и полагащото се, като тримата си определили по-високи възнаграждения. Още един от бившите изпълнителни директори – Божидар Методиев, ще бъде съден за присвояване на над 13 000 лева, които получил също под формата на заплати. Той е обвинен и за присвояване на два лаптопа.

Първанов има обвинение и за 79 неизгодни сделки, с които ощетил „Напоителни системи“ с близо 600 000 лева.

„По делото са разпитани 16 свидетели. Всички обвиняеми са с мярка за неотклонение „подписка“. Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд“, посочват от прокуратурата.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:33
Гост

­Г­о­­р­­е­­­щ­­­и­ ­м­о­­­м­­и­ч­­е­­­т­а­­­ ­­­в­и­ ­­­о­ч­­а­­­к­­­в­­­а­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?3425