Два месеца след края на извънредното положение да не извършват описи на движими вещи на физически лица и да не са налагат запори на банковите им сметки. Това предлагат от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ).

„Тези действия са най-масови, от една страна, те са предпоставка за разпространение на вируса, тъй като при запорите длъжниците се принуждават да обикалят банки, институции и кантори с оглед доказване на несеквестируемост, като се отразяват неблагоприятно и на психическото здраве на хората. От друга страна, изключително силно навлизат във имуществената сфера на гражданите. Предвид че останалите изпълнителни способи ще са възможни смятаме, че това е разумен компромис между правото на кредиторите да получат изпълнение на съдебното решение, с това да се пази здравето и финансовата стабилност на длъжниците”, заяви председателят на камарата Георги Дичев.

Друга група предложения на ЧСИ са свързани с намаляване последиците от предстоящата икономическа криза и затрупването на съдилищата с граждански, търговски и заповедни производства, както след тази през 2009 г.

От камарата ги представят така: „Да се даде възможност за доброволно и разсрочено погасяване на задълженията от страна на гражданите и бизнеса без съдебна намеса, да се извършват доброволни продажби на имущество на публичен търг без да е издаден изпълнителен лист, да се даде възможност купувачите да закупуват имоти на публична продан по ГПК с кредит от банка, за да има реално наддаване и по-справедливи цени“.

От там напомнят за старото си предложението за справяне с проблема с малките дългове (можете да си го припомните тук) и посочват, че такава доброволна процедура може да изиграе изключително важна роля – ще доведе до намаляване на бъдещите дела, ще спести значителни разходи на гражданите и бизнеса и ще им даде възможност да погасяват задълженията си доброволно, на части, в неопределен срок, и то без да заплащат такси. „При нея длъжниците са максимално защитени, липсва каквато и да било принуда и психически тормоз, като могат по всяко време да я прекратят с едно писмено изявление, че оспорват задължението“, посочват от камарата.

ЧСИ се връщат и на темата с отменените при последните промени в Гражданския процесуален кодекс доброволни продажби на имущество на публичен търг (повече по темата виж тук).

Камарата напомня, че още при обявяването на извънредното положение именно по нейна инициатива, със съдействието на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, бяха спрени публичните продани, въводите във владение, описите на имущество и новите запори на банкови сметки на физически лица. Благодарение на своевременната реакция на министъра на правосъдието те бяха включени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:32
Гост

­Г­­­о­р­­­е­­­щ­­и­­­ ­­­м­­­о­­м­и­­ч­­­е­т­­­а­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?41254

pattra
pattra
06 май 2020 7:50
Гост
Галя Борисова
Галя Борисова
05 май 2020 18:56
Гост
advokat
advokat
04 май 2020 20:11
Гост

Адвокат съм, но предложенията са недомислени, да – хубаво – като адвокат ще скрия едни клиенти под чадъра на карантината, но – тези които ми дължат – какво правим – ето имам да ми дават пари – тоест това – не е домислено, как да стане.

Ето как – тези, които са водили исково дело и – не са се признали за длъжници – да им се продължи под някаква форма изпълнението.

Привилегия – само за някакви заспали люде – които са пропуснали някакво плащане и такива неща. Тоест – виновно и безвиновно поведение.

Анонимен
Анонимен
04 май 2020 16:06
Гост

За описи те и за порите – добре.Логично е. НА 14 май нищо няма да се е подобрило. Самите ЧСИ явно усещат, че ще ги залее гневът на хората, ако почнат да налагат запори. Но защо покрай това отново се опитват да пробутват лобисти тази простотия да се плаща през тях без изпълнителен лист. Разбира се с изтъкани аргумент да не товарим съдилищата. Пълен смях. Все тая фалшива загриженост за съда, а в очите им блести алчност.

Стоян
Стоян
04 май 2020 16:14
Гост

Абсолютно! Това е параван. И не е първата фалшива загриженост към хората.

Анонимен
Анонимен
05 май 2020 14:20
Гост

Този пост е дефиниция на принципа „Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле”.

Трябва да си или колектор, или садист, за да намираш за нормално, за пропусната сметка от 20 лв. да се плащат седем-осемстотин лева горница за хонорари, такси и разноски, само и само да няма БЕЗПЛАТНА за хората процедура по плащане на малките задължения.

Анонимен
Анонимен
04 май 2020 15:20
Гост

Банките си предприеха мерки от самото начало. Влиза само по един човек и то охраната трябва да му отвори вратата. Е, нервите те хващат докато чакаш, но пък е превенция.

Иванов
Иванов
04 май 2020 15:06
Гост

Според мен положението не се е променило и релно мерките си остават, пък дори да не ги наричате извънредни

Цветков
Цветков
04 май 2020 15:05
Гост

Да не изтървете парите само на тия дто има да им запорирате

Анонимен
Анонимен
04 май 2020 15:18
Гост

Да, това ще е страшен автогол.

Лалов
Лалов
04 май 2020 15:04
Гост

На баба ви хвърчилката. Едно време на майка ми бивш шеф не и плащаше заплата с месеци. Тя го осъди. Уж всичко точно, обаче от запора кел файда. Той си премести парите и реално съд запорира една празна сметка

Тодор Р
Тодор Р
04 май 2020 15:03
Гост

Аз да ви кажа мисля, че е добре междувременно някакви хора да не почнат да прехвърлят необеспокоявани пари от тая в оная сметка за да ги скрият

Лалов
Лалов
04 май 2020 15:05
Гост

То голяма позла от тия запорти. Едно време един келеш не само не плащаше заплата с месеци на Майка ми, но накрая след съд се оказа, че запорираната му сметка е празна. А се знаеше, че има пари и то много. Но тая сметка дето обяви за единствена се оказа празна. Какво да коментираме повече? Тя си остана без парите.

advokat
advokat
04 май 2020 19:37
Гост

Чл. 248 ГПК, както и разни такива ганг-стайл работи.

Цветков
Цветков
04 май 2020 15:03
Гост

Мисля, че е време да се опитаме някак да се върнем към нормалността.

Анонимен
Анонимен
04 май 2020 15:17
Гост

Крайно време е. Около мен колко хора останаха безработни. А и с този заем, който отпускат, нали после трябва да се връща.

Ристевски
Ристевски
04 май 2020 15:02
Гост

Правилно. Хората още са изолирани и мерките няма да паднат скоро

Анонимен
Анонимен
04 май 2020 15:16
Гост

Не се знае. Борисов все говори по телевизията, че ще разхлабва положението.

Мавродиева
Мавродиева
04 май 2020 15:02
Гост

Смятам, че въпреки отпадането на ИП, положението далеч не се е подобрило и реално, както каза и Борисов, промяна няма от преди един месец. Та така. Нищо не се е променило

Николов
Николов
04 май 2020 15:01
Гост

Няма какво да предлага ми от когото зависи да го приема и да се свършва. Това, че на хартия не пише ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ< далеч не значи, че не е такова положението