Пореден сблъсък между членове на Съдийската колегия и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се разигра днес. Този път той беше провокиран от интервюто на съпругата на Панов – Елисавета, пред бТВ в неделя. Стигна се до там моралът на шефа на ВКС да бъде поставен под съмнение, а самият той да напусне днешното заседание.

Във въпросното интервю Елисавета Панова определи като „извращение с правото“ решението на Административен съд София-град, с което беше потвърдена глобата от 1000 лева на Панов за това, че не е подал имуществена декларация пред Сметната палата през 2017 г.

Боряна Димитрова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков съобщиха, че след интервюто са получили многобройни обаждания от съдии от АССГ, които изразили обидата и възмущението си от думите на Панова.

Hитo cъдиитe, нитo aз, нитo ĸoйтo и дa e в тaзи зaлa нe ce интepecyвa oт имoтнoтo Ви cъcтoяниe и личния Ви живoт. Ho ĸoлeгитe cмятaт, чe cъдът e диcĸpeдитиpaн и пpoфecиoнaлнoтo им дocтoйнcтвo e зaceгнaтo. Cъдиитe, г-н пpeдceдaтeл, иcĸaт дa знaят дaли ce paзгpaничaвaтe oт мнeниeтo, чe в Бългapия нямa пpaвocъдиe, a aĸo cмятaтe, чe e тaĸa, ĸaжeтe ĸaĸвo нaпpaвиxтe в тaзи пocoĸa? Би билo лицeмepиe дa пpoдължим дa ce пpoизнacямe зa пpoфecиoнaлнoтo изpacтвaнe нa нaшитe ĸoлeги, aĸo нe вяpвaмe изoбщo в пpaвocъдиeтo. Bъпpocът e – paзгpaничaвaтe ли ce или нe oт тoвa cтaнoвищe, вяpвaтe ли нa бългapcĸитe cъдии?“, попита Димитрова.

Георги Чолаков на свой ред също зададе въпрос към шефа на ВКС: „Увaжaeми г-н пpeдceдaтeл, и aз иcĸaм дa зaдaм eдин въпpoc, пpoдиĸтyвaн oт ĸoлeгитe в aдминиcтpaтивния cъд. Иcĸaм и aз дa yтoчня, чe нe ce интepecyвaм oт личния Ви живoт и oт имoтнoтo Ви cъcтoяниe. Г-н председател, питaм Ви дали cпoдeлятe изявлeниeто нa Вaшaтa cъпpyгa, чe cъдeбният aĸт нa ACCГ e „извpaщeниe c пpaвoтo“?

Председателят на ВАС поясни, че за него отговорът е важен, за да знае дали да остане на „тази маса“ (има се предвид заседателната зала на ВСС – б.а.).

Олга Керелска обаче заяви, че Съдийската колегия работи по предварително обявен дневен ред и не е чула формулирането на допълнителни точки, които да бъдат приети днес.

Драгомир Кояджиков напомни, че преди време кадровиците са задали 14 въпроса към Панов, които били включени в дневния ред, но „той избяга“. „Някой да получи отговор тогава? Затова се чудим по какъв начин въпросите сега да получат отговор. Те касаят магистратите, които очевидно са обидени от интервюто“, каза той.

Нямам намерение да участвам в това, което организирате“, каза Лозан Панов. Стана и преди да напусне залата се обърна към Чолаков с думите да поеме председателството на заседанието на Съдийската колегия.

Аз не виждам какво правим ние тук. За сетен път крайно пренебрежително отношение към Съдийската колегия. Не е нормално. Не е нормално председател на ВКС за втори път да излиза без никакъв отговор. Това е отговор за колегите, които поставят тези въпроси“, коментира Боян Магдалинчев.

Аз знам какво правя тук. Дойдох да взема участие в дебатите по предварителния дневен ред. Казвате, че сте получили обаждания в неделя вечер. Защо не написахте писмено въпросите, за да се подготвя. Аз имам право да участвам в дебата. Казвате, че не се бъркате в ничий личен живот. Вие това правите. Опитвате се да ни направите участници в някакъв театър по сценарий, който се готви от неделя и вчера, и тази сутрин. Само, че участниците на сцената са част от тези, които го готвят“, заяви на свой ред Атанаска Дишева и призова дебатът да се фокусира върху дневния ред.

Боряна Димитрова обаче възрази – според нея не става дума за дебат, а за въпрос. „Не виждам нищо нередно да го попитаме и той да отговори най-после на един въпрос, който задават съдиите. Ако смятате, че дневният ред от 15 технически точки е по-важен от морала на съдия №1…“, посочи Димитрова. И добави, че никой няма да съди Панов за отговора, който ще даде. Но е важно да се знае дали вярва на българските съдии и на правосъдието и какво послание отправя. Редно е всички да вървим в една посока, а не в различни, заключи Димитрова.

Вероника Имова добави, че кадровите и моралните въпроси вървят ръка за ръка и не може да се решават кадрови, без да се реши един морален въпрос.

Когато си част от съдебната система и оглавяваш най-високото ниво и непрекъснато създаваш ситуация около себе си, която обективира непрекъсната опозиция на стотици хиляди български магистрати и осребряваш с този опортюнизъм тяхната работа и резултатите от нея, трябва да обясниш защо го правиш и да кажеш вярваш ли на съдебната система, от която си част и си оправомощен да организираш нейната работа на висотата на Конституцията и законите. Какъв пример даваш на колегите си, като не спазваш влезли в сила съдебни актове? Как решаваш кадрови въпроси в съдебната система, като не вярваш в нея? Тези въпроси си ги задава всеки съдия. Какво си сторил, за да промениш имиджа на съдебната система, за да възвърнеш вярата на колегите си в това, което правиш?“, каза още Имова.

Олга Керелска поясни, че за разлика от мнозинството, което е по-добре подготвено, тя не е чела и слушала интервюто. „Нямаме задължение да гледаме телевизия по едно и също време. Г-жа Димитрова и г-н Чолаков говорят за многобройни обаждания. Не е това начинът да бъдем сезирани. Колегите също могат да го направят“, посочи тя.

„Ние сме избрани от съдиите, за да говорим тогава, когато са недоволни. Това не е дебат. Поставих един прост въпрос и очаквах прост отговор“, заяви Димитрова.

Но тъй като адресатът на въпроса вече беше извън залата, заседанието продължи по дневния ред.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колев
Колев
09 април 2019 13:32
Гост

Някой от долукоментиралите, които „просто искат да чуят мнението“ на Лозан Панов и останали смаяни как така си тръгнал без да отговори – дали случайно иска да чуе мнението на Цацаров защо е ощетил държавната хазна като е платил 120 ПЪТИ по-малък данък, когато си е купил земя за 60 хил. евро, но в нотариалния акт е посочил 1000 лева именно, за да плати по-малко данъци и по този начин ощети държавата? Или за форумните подлоги на Цацаров и Пеевски такива въпроси не съществуват?

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 17:24
Гост

Идиот, Цацаров не е в съдийската колегия!

Идиот ли си ? Цацаров не е в съдийската колегия!
Идиот ли си ? Цацаров не е в съдийската колегия!
09 април 2019 21:11
Гост

Идиот ли си ? Цацаров не е в съдийската колегия!

Трол ли си? КОЙ ти плаща?
Трол ли си? КОЙ ти плаща?
10 април 2019 10:15
Гост

Трол ли си? КОЙ ти плаща?

Юрист
Юрист
09 април 2019 13:22
Гост

Лозан Панов е повече от достоен юрист, на който всички останали юристи се възхищават за смелостта да застане сам срещу силните на деня, за да защитава независимостта на съдебната власт. Това обаче не се харесва на кафаявите медии на Пеевски и на пионките на Цацаров във ВСС, които търсят и най-малкият повод, за да го атакуват.

Ето и една блестяща реч, от която всички колеги юристи, с които съм говорил, са останали меко казано възхитени:

http://judicialreports.bg/2015/12/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd/

Марина
Марина
09 април 2019 13:51
Гост

Съжалявам, ако те разочаровам, но думите не са негови, всички речи до смъртта на Кр.Таков /светла му памет!/ бяха написани от този блестящ оратор и юрист. Факт е, че оттогава Лозан няма една смислена реч. Въобще, много е „минат“ в това отношение вече.

Анчо
Анчо
09 април 2019 11:23
Гост

Точно те ли ще ми говорят за извращения. А като какво да определим масовата сеч във ВКС на администрацията. Панов го разкости тоя съд, в който с години се създаваше ред. Сега е анархия.

Марина
Марина
09 април 2019 11:11
Гост

Трябваше да остане и да говори. Защо се страхува?
Не на страха, г-н Панов! Бъдете смел!

Мунчо
Мунчо
09 април 2019 11:09
Гост

Защо така този човек се е объркал, че има някаква негативна организация срещу него? Просто хората искат да чуят позицията му.

Театрелен съдийски маратон
Театрелен съдийски маратон
10 април 2019 10:18
Гост

Ако искат да чуят личното му мнение за нещо, могат спокойно да го питат насаме, а не да губят пленарното време. Тоя гнусен, пошъл, платен и организиран театър НЕ е работа на тия хора, на които заплатите идват от нашите данъци! Но е добре поне, че си казаха кой от кои е и си показаха истинските личица.

Kiro
Kiro
10 април 2019 14:13
Гост

Вие вероятно имате индулгенция за истината и морала, че така смело присъждате кой е морален и кой не, кой е гнусен и от лошите, а Вие, естествено не сте такъв/такава. Въобще, как някой може да посмее да си мисли, че е прав и добросъвестен, ако вие /умните и красивите/ не сте го припознали за такъв. Мхм.

Не на страха
Не на страха
09 април 2019 11:06
Гост

Не ме учудва въобще. Панов винаги мълчи, или се изнася, когато му задават ребром въпроси.

Не на кадровиците
Не на кадровиците
10 април 2019 10:21
Гост

Крайно неаргументирано и глупаво мнение. Панов е именно човекът, който не се плаши да застава пред камери и ребром да поставя най-пиперливите въпроси. А за тая постановка, която КОЙ му е спретнал, чрез своите хора в съда – всеки достоен човек би си излязъл.

Kiro
Kiro
10 април 2019 11:54
Гост

Искрено ме разсмяхте, благодаря! Да, Панов не се плаши да чете написани от друг позиви пред камера, макар и не навсякъде, но когато трябва да води дебат, да защити с конкретика аргументите си, да свърши нещо смислено освен лозунгите, него го няма, СТРАХУВАТ ГО. Всички го видяхме. Този ВСС не му изнася, защото не може до припадък да говори кухи думи и да се прави на паркетен лъв. Въобще, навряха го в ъгъла за ужас на умните и красивите, които го взеха за свое знаме, пардон- смокинов лист, осребрявайки недоволството срещу системата. Въобще, призивът НЕ НА СТРАХА, не е случаен… Покажи целия коментар »