Четирима съдии са подали заявления за участие в аналитичното звено, което предстои да бъде създадено във Върховния административен съд, научи „Лекс“.

Трима от тях са от Първа колегия на ВАС – Теодора Николова, Таня Куцарова и Кремена Хараланова, както и Любомир Гайдов, който отскоро е председател на Шесто отделение във Втора колегия на съда.

Mиналата година председателят на ВАС Георги Чолаков обяви идеята си за създаване на такова звено, като тя е в него да влязат петима души – по двама съдии от двете колегии и един външен експерт, специалист по административно право. По неофициална информация за участие в звеното е поканена доскорошният конституционен съдия Стефка Стоева, която преди това дълги години беше съдия във ВАС и заместник-председател на съда.

Звеното трябва да извършва анализ на противоречивата практика, да подготвя становища по конституционни дела и предложения за законодателни изменения.

От думите на Чолаков преди няколко седмици се разбра още, че една от основните дейности на звеното ще бъде свързана с измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), с които от 1 януари 2019 г. част от производствата вече се гледат само на една инстанция.

Идеята ни е по всички тези едноинстанционни производства да направим тълкувателни решения и така да решим всички проблеми, които възникват по тези дела. Когато направим тези тълкувателни решения, тогава производствата ще бъдат решавани по определен начин, което означава предвидимост на правораздаването. И когато знаеш, че един въпрос е решен с тълкувателно дело, тогава е безсмислено страната да жали, защото тълкувателното решение е ясно и подлежи на изпълнение“, заяви Чолаков през декември като напомни, че аналитичното звено ще събира решения по тези едноинстанционни дела, за да може после ВАС да ги обсъди и да се уеднакви практиката.

Съдиите Теодора Николова и Любомир Гайдов (от името на Асоциацията на българските административни съдии, чийто зам.-председател е) взеха активно участие в заседанията на парламентарната правна комисия при обсъждане на измененията на АПК, на всяко от които присъстваше и Георги Чолаков.

Теодора Николова правораздава в осмо отделение, което разглежда данъчни дела. Таня Куцарова е в трето, което разглежда производства по законите за държавната и общинската собственост и за местното самоуправление. Кремена Хараланова е в четвърто отделение, където са изборните дела. А Любомир Гайдов – в шесто, което гледа дела срещу актове на Висшия съдебен съвет.

Преди около месец Пленумът на ВАС реши натовареността на членовете на звеното да бъде 50%, а на шефовете на отделения – 40 на сто.

Очаква се финалното решение на председателя на ВАС – дали ще утвърди този състав на звеното, или ще изчака, за да се съберат повече кандидатури.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 януари 2019 14:45
Гост

Дано наистина Стефка Стоева да участва в това звено.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2019 14:23
Гост

Ако наистина се извършва качествен анализ на противоречивата практика, това ще помогне много за тълкувателната дейност.

5-ко
5-ко
28 януари 2019 14:18
Гост

Напълно излишно звено. Георги Чолаков си осигури бройки, които можеха да бъдат от полза за други съдилища.