Четирима са на този етап кандидатите за членове на Комисията за атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Мандатът на сегашните членове от професионалната квота изтича тези дни. Според Закона за съдебната власт той е едногодишен, като прокурор и следовател не може да бъде избиран за член на КАК за повече от два последователни мандата.

Според Правилата за работа на Прокурорската колегия към ВСС комисията се състои от петима кадровици, един обвинител, избран от Общото събрание на Върховната административна прокуратура, петима, избрани от ВКП и двама, посочени от Общото събрание на Националната следствена служба.

Засега от ВАП е номинирана Симона Попова. Двама магистрати от Националната следствена служба също са предложени за членове на КАК. Става дума за Наталия Василева и Лъчезар Лазаров.

Прокурорът от ВКП Петя Маринова е засега последната номинация за част от професионалната квота в Комисията за атестирането и конкурсите.

Всички те и сега са членове на КАК. Очакват се поне още четири предложения от ВКП.

На 3 юли ще се проведат общите събрания на Върховната касационна прокуратура и Националната следствена служба, на които магистратите ще посочат своите представители в комисията. Общото събрание на ВАП е насрочено за 2 юли.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
27 юни 2018 16:18
Гост

Добре е да се сменят често, за да не се ояждат с ключови постове.

Петров
Петров
27 юни 2018 16:17
Гост

Дано да съберат необходимата бройка кандидати. Не всеки номиниран се съгласява, защото работата е много отговорна.

Магистрат
Магистрат
27 юни 2018 16:44
Гост

Така е. Спомням си, че миналата година Мавров се измъкна.

Осведомен
Осведомен
27 юни 2018 16:52
Гост

Освен, че сте неосведомен, явно си търсите поводи за интриги. Имам удоволствието да познавам г-н Мавров откакто беше съдия във ВКС. Отказа се да бъде член на КАК, защото не беше съгласен с начина на атестиране.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2018 15:30
Гост

Дано да изберат отново Лъчезар Лазаров.

Минувач
Минувач
27 юни 2018 15:22
Гост

А защо ограничението в мандатите е само за прокурори и следователи?