Министърът на правосъдието в оставка Цецка Цачева обяви, че като юрист е убедена, че сделката за новия й апартамент в кв. „Изток“ е съобразена със законите и правилата. Била готова обаче още в четвъртък да подаде оставка, но било коректно да изчака завръщането на премиера Бойко Борисов от Брюксел.

Вчера сутринта в кабинета на министър-председателя, Цачева обяснила казуса с имота си на ул. „Юрий Гагарин“ в кв. „Изток“, купен изгодно от фирма „Артекс“ и обявила, че подава оставка, защото не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството. Борисов прие оставката й.

Днес Цачева заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ, че работи от 10 години и има спестявания. Освен това, за да доплати за апартамента, е продала другото си имущество и в момента разполага само с новото си жилище.

Министърът в оставка каза, че не е знаела за имотните сделки на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, на депутата Вежди Рашидов и на вече бившата зам.-министърка на спорта Ваня Колева със същото дружество. „Ако знаех, че в една и съща фирма сме толкова хора, щях да мисля по друг начин. Но не знаех. И какво толкова има – има една фирма на пазара, влиза в договорки с купувачите“, заяви Цачева. И добави, че няма никакви отношение с фирмата-продавач.

Преди да купи апартамента, тя се била консултирала с юристи и нотариуси, затова е убедена, че сделката й е изрядна. „За да бъда тук пред вас и в оставка, вероятно някъде нещо не съм направила както трябва. Но това е мое лично усещане„, отбеляза тя.

Що се отнася до ниската цена, на която е придобила имота, Цачева заяви, че свободата на договаряне и пазарната икономика определя волята на страните по сделката и тя е въпрос на преговори между купувач и продавач. „Какво значи реална пазарна цена? Става дума за средни цени… това е въпрос на договаряне между продавача и купувача. Има имоти, които са купени на по-ниска цена от мен, но не са обект на медиен интерес„, посочи Цачева.

А по въпроса за оставката, тя каза: „Винаги, когато има подобен скандал, когато е замесено името на политик, личното ми виждане е, че трябва да се носи отговорност. Бях готова още в четвъртък с подаване на оставка. Беше коректно да изчакам министър-председателя г-н Борисов да се завърне в България от Брюксел“.

Цачева отново повтори, че оставката й не е поискана от премиера, върху нея не е упражняван натиск да я подаде. „С този акт искам категорично да сваля всякакво напрежение около премиера и правителството. Така мисля аз, че се носи отговорност„, заяви Цачева.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 март 2019 11:25
Гост

А дали е възможно да е оказан натиск върху продавача?

Анонимен
Анонимен
25 март 2019 10:05
Гост

Работила от 10 години и има спестявания. Хората цял живот блъскат и д купуват къде по- скромни жилища.

Анонимен
Анонимен
25 март 2019 11:26
Гост

В момента си перат имиджа, ама с омекотител. За новите избори трябва да са излъскани до блясък.

Анонимен
Анонимен
24 март 2019 20:03
Гост

Сега ще се окаже, че всички са продавали и заменяли, за да получат луксозни имоти. А и явно са ги бива и в преговорите за цената. Дали ще мога да ги наема, за да преговарят за апартамент и за мен.

Анонимен
Анонимен
24 март 2019 14:14
Гост

Помня каква порутена едноетажна къщичка имаше на мястото на тази нова 6-етажна сграда. Дали не е имало изменение на ПУП..