Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров е отказал да се срещне днес с лидера на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. Основният мотив за отказа са снимки на Георгиев с с премиера Бойко Борисов, с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и с укриващия се в Сърбия бивш шеф на КТБ Цветан Василев.

Това съобщиха от комисията в отговор на Георгиев, който сутринта поиска среща с Цацаров, след като с няколко десетки протестиращи организираха блокада на институцията.

Георгиев каза, че настоява за среща с шефа на антикорупционната комисия, за да му иска оставката от името на протестиращите. По думите му, предложението от КПКОНПИ било да бъдат допуснати двама протестиращи в сградата и да се срещнат с Цацаров, а останалите да освободят входа на институцията. „Не сме дошли да се пазарим и да ни правят на маймуни“, каза Георгиев и към сградата полетяха яйца. След това протестиращите приеха да освободят входа, за да бъдат допуснати двама техни представители, но в крайна сметка лидерът на БОЕЦ не влезе за среща с Цацаров и призова протестиращите да се върнат на Орлов мост.

Изненадващите блокади на институции от протестиращи започнаха в понеделник пред Министерството на правосъдието, където участниците не успяха да се срещнат и с министър Данаил Кирилов. След това за кратко беше блокирана и Централната избирателна комисия.

От КПКОНПИ обясниха по-късно, че среща е нямало как да има заради ултимативните искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да пропуснат служителите до работните им места.

„Прием на г-н Георги Георгиев от председателя на КПКОНПИ е отказан не само поради правилата за достъп до сградата и осъществената незаконна блокада на входа ѝ. Основната причина, поради която какъвто и диалог с този гражданин е недопустим, е видна от публикуваните по-долу фотографии, които са публично достъпни в интернет пространството“, посочват от комисията и публикуват снимките на Георгиев с Борисов, Панов и Василев.

От КПКОНПИ подчертават, че уважават правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на комисията. Оттам признават, че днешната блокада са повлияли на нормалната работа и на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което също се помещава на пл. „Св. Неделя“ № 6.

По повод твърденията на БОЕЦ, че десетки техни сигнали за корупция до КПКОНПИ са останали без отговор, от комисията отговориха, че са извършили незабавна проверка и тя е показала, че от началото на годината са постъпили два сигнала от движението – по единия се работело, а проверката по другия била прекратена, след като от БОЕЦ категорично отрекли авторството на сигнала.

От КПКОНПИ благодарят и на полицаите, че не допуснали нарушения на обществения ред пред сградата, и на хигиенистите, които я почистили от хвърлените хранителни продукти.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шопар Пеевски
Шопар Пеевски
22 август 2020 18:10
Гост

Цацаре, Гешев, обичам Ви !
От Шопар Пеевски !

Атанас
Атанас
21 август 2020 11:38
Гост

„Георгиев каза, че настоява за среща с шефа на антикорупционната комисия, за да му иска оставката от името на протестиращите.“ По-скоро е дошъл от името на Цветан Василев, който е основен спонсор на протестите, заедно с Божков, и на двамата много им се иска да се върнат в София, ама не им стиска.

ПОЗОР! ОСТАВКА! ЗАТВОР!
ПОЗОР! ОСТАВКА! ЗАТВОР!
20 август 2020 16:24
Гост

Поредната изперкала свинска подлога. Все едно в законодателството се съдържа забрана за срещи с хора, които ги има на снимки с други хора. И все едно този дебелобузестия мафиот го няма на снимки със същите тези хора.

Хаха
Хаха
21 август 2020 8:59
Гост

Прав си за оставката. Трябва да се искат оставките на всички, които макар и да са се клели да спазват закона, го нарушават заради шепа самозабравили се лумпени – протестъри. И на Борисов, и на Фандъкова…

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 15:26
Гост

За мен доводите на Цацаров са напълно нелепи.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 15:26
Гост

Ей, Панов им е като трън в очите. А и какво й е на снимката? Вижда се, че това е работна среща.

Хаха
Хаха
21 август 2020 9:01
Гост

Ква работна среща бе? Чуваш ли се какви ги пишеш бе?

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 15:25
Гост

Ултимативните искания за допускането на протестиращи са недопустими.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 14:56
Гост

А Панов да не би да е престъпник, че има значение снимка с него?

Дима
Дима
20 август 2020 15:14
Гост

Просто Цацаров си търси повод, за да му откаже.

Саливерстров
Саливерстров
20 август 2020 14:44
Гост

Определено и аз небих се срещнал с него. Тоя каква промяна иска? Какви протести оглавява, като е делил пари и е правил услуги вероятно на Борисов и Василев?

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 14:43
Гост

Ох, с тия имена на движения и партии става смешно вече. Не ги запомням дори. Много са. Мислех, че БОЕЦ е на Копейкин.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 14:43
Гост

Това БОЕЦ дали не звучи много гестаповски?

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 14:43
Гост

То и аз не бих се срещнал с някой, който се представя за лидер на партия с наименование БОЕЦ.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 14:42
Гост

Да не е да не му е било удобно на човека да контактуива с друг като него, дето се среща на хапка и пийка с Борисов и Василев

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 14:41
Гост

На тия дето викат, че Цацата имал снимки с Борисов и Цветанов, еми как да няма, като беше главен прокурор. Нормално е да е сниман някъде с тях. Нали им е давал отчет за свършеното бе

F. W
F. W
20 август 2020 14:42
Гост

Айде не се прави, че не знаеш за какво става дума. Идеята е, че се снимат с тях на маси и ядат и пият заедно. Това не са работни срещи

без страх
без страх
20 август 2020 14:41
Гост

Ще получа ли отговор дали ОТКАЗЪТ на цацаров е даден в писмен вид, или представлява устно дадено обяснение за пред медиите и за пред обществото?

НЕ НАМ!

Хаха
Хаха
21 август 2020 19:36
Гост

Не дължи нито писмено, нито устно обяснение.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 14:40
Гост

Цацаров щото няма конт6акт със същите хора. Всички са свързани, като свински черва в тая държава

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 14:40
Гост

Фука се с контактите си тоя главчо

2loop
2loop
20 август 2020 14:34
Гост

Бе, той Цаци също има снимки с тия тримата. Даже има една с Боко, където са в почти любовна композиция.

Кера
Кера
20 август 2020 15:17
Гост

Чуди се как да се измъкне от отговорност милия.