„Трябваше да ми слепи съвсем перчемът,

за да прозра и с ум, и сетиво:

Господи, не искам да живея във система.

Сподоби ме с общество!“

Темида

Участта ѝ е такава,

щом прогледне –

онемява“

„Господи, какво ти струва?

Промени тоз ред световен.

Направи да се страхува

само, който е виновен.“

Това са малка част от епиграмите, с които доайенът на административното право у нас проф. Кино Лазаров, е изразявал усещането си за живота. С богатия ум и душевност на бележития юрист, който ни напусна миналата година, днес може да се запознаете чрез филма „Епиграмите на Темида“, който БНТ публикува за свободно гледане на сайта си (гледайте филма тук).

В него виждаме образа на бащата на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), сглобен през спомените на неговия състудент и приятел проф. Васил Мръчков, на неговите именити докторанти – проф. Дарина Зиновиева, проф. Иван Тодоров и д-р Минчо Спасов, на юристи като бившите конституционни съдии проф. Емилия Друмева, проф. Снежана Начева и Владислав Славов.

„Той преведе на езика на поезията много общочовешки неща, които съществуват в правото и трябва да отразяват хуманитарното начало на законите. Проф. Лазаров се стараеше колкото се може да очовечи закона и да дава сметка, че той се прави за хора и те трябва да бъдат пощадени”, казва за него проф. Начева.

В Института за правни науки при БАН, проф. Кино Лазаров е работил под научното ръководство на акад. Петко Стайнов.

Проф. Кино Лазаров е роден на 27 ноември 1933 г. Завършва Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“. Той е бил съдия в Плевенския районен съд в продължение на девет години. После завършва редовна докторантура по административно право и административен процес в Института по правни науки при БАН, под научното ръководство на акад. Петко Стайнов. През 1969 г. е привлечен като консултант във Върховния съд. От юни 1970 г. до януари 2006 г. е последователно научен сътрудник, старши научен сътрудник II ст. и професор в същия институт. Ръководител е на секцията по публично-правни науки към Правния институт към БАН и едноименния сектор към Единния център по правни науки – обединяващ Правния институт и Юридическия факултет на СУ. Дългогодишен преподавател е в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ и ПУ „Паисий Хилендарски“. Има няколкократни специализации във Франция.

Автор е на над сто научни труда – монографии, учебници, студии и статии. Негови научни съчинения са публикувани във Франция, Германия, Русия, Полша, Чехия и Словакия. Много от произведенията му се търсят и използват и до днес от практикуващите юристи, а учебникът Административен процес, съвместно с проф. Иван Тодоров, е юридически бестселър.

Проф. Кино Лазаров е бил член на комисията по изготвяне на Конституцията. „В много дебати той беше силен поддръжник, вдъхновител на идеята в България отново да има Върховен административен съд, но не само това – а и изградена структура на административното правосъдие“, спомня си проф. Друмева.

Неговият състудент и приятел проф. Васил Мръчков разказва, че проф. Лазаров е бил съсредоточен в мислите си човек. „Кино беше един мисловен тип човек и на тази основа беше един духовен човек“, казва той.

Проф. Иван Тодоров си спомня: „Когато говореше за правото, говореше като за поезията – много вдъхновено, с много чувство“.

Във филма ще чуете разказите на съпругата на проф. Лазаров – Живка Лазарова. Както и на д-р Константин Пехливанов от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който споделя за насоките, които му е дал професорът, за работата в университета. С типичното си чувство за хумор той му разяснил, че трябва да е много внимателен: „Грешката на асистента си е грешка, грешката на доцента е становище, а грешката на професора е теория“.

Една от важните препоръки на проф. Кино Лазаров е: „Няма нищо по-ценно от четенето, ако се изключи препрочитането. Една книга, която не заслужава да се прочете два пъти, не заслужава да се прочете и веднъж“.

Трудовете на проф. Лазаров препрочитаме и днес.

Филмът „Епиграмите на Темида” е по идея на Васил Чобанов. Режисьор е Анна Мельова. Сценаристи са Анна Мельова и Васил Чобанов. Оператор е Георги Маринов-Гопето. 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:51
Гост

­Г­­о­­р­­­е­щ­­­и­­­ ­м­о­­­м­и­­ч­е­­­т­­а­ ­­­в­­­и­­ ­­о­ч­а­­к­­­в­­а­­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?28302

Адвокат
Адвокат
13 март 2021 0:07
Гост

Поздравявам всички колеги юристи, всички мнения са еднопосочни и положителни за този бележит юрист и човек, ето че може да сме единодушни. Не съм го познавал лично, не ми е преподавал в СУ, но съм слушал за него и от баща ми и от сина ми, тъй като книгите му просто показваха по изказа и простора на мисълта,че става въпрос за перфектен юрист, с точен език, към който трябва да се стреми всеки. Смятам, че този човек е гордост за съсловието ни. Между впрочем, не познавам лично и Никола Манев, който също смятам, че показа с трудовете си по наказателен… Покажи целия коментар »

Колега
Колега
30 юни 2020 15:46
Гост

Имах честта проф. Лазаров да ми преподава в ЮФ на ПУ „Паисий Хилендарски“ и си спомням с какво желание и интерес студентите ходехме на лекциите му. По един изключително достъпен начин успяваше да ни обясни материята на административното право и процеса, като винаги даваше и подходящи примери. Няма да забравя и изключителното му чувство за хумор: „Обосновавате пред съда тезата си …така и така, печелите си делото и отивате да се черпите с приятели“. Решаваше и най-сложния и заплетен казус по един много елегантен, типично в негов стил начин, без никакво напрежение. Някак си не мога да мисля за него… Покажи целия коментар »

колега
колега
09 юли 2019 21:20
Гост

ЛЕКС, благодарим за идеята да представите този филм тук!

колега
колега
09 юли 2019 21:17
Гост

Професорът не се блъскаше с лакти. Нито лансираше своите докторанти. И този кръг на взаимност даде много! На всеки!

Студент
Студент
09 юли 2019 13:44
Гост

Този филм се гледа на един дъх. „Не, аз не мога на тази бедна държава да й взема парите“: колко истински и неподправени думи. Де да мислеха и повечето хора като него. Велик човек!

Anonimen
Anonimen
09 юли 2019 11:47
Гост

Интересното в този филм е, че се разказва за живота на професора от различни хора. Това ни дава възможност да добием реална представа за неговото житие.

Anonimen
Anonimen
09 юли 2019 11:43
Гост

Самият му подход да преподава право чрез езика на поезията е уникален.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2019 10:20
Гост

Невероятен човек и преподавател. Лекциите при него се слушаха наистина с удоволствие, защото той преподаваше с голяма лекота.

Anonimen
Anonimen
09 юли 2019 10:21
Гост

Не случайно славата му излезе извън пределите на страната ни.

Иван Иванов
Иван Иванов
09 юли 2019 9:13
Гост

Всеки юрист го е чел, заедно с Дерменджиев образуват едно ядро в административното право и процес. Разбира се, има още имена, но те са стълбове.

А красотата на правото е истинско явление.

Трябва да се направи и документален филм за хората, които са съставили ЗЗД, ЗС и ЗН, чувал съм, че са били истински ерудити. Законите са съставени по времето на Червенков и са по указание, да се направят така, че да няма адвокатски врътни в тях. И досега са устояли на времето.

Извод
Извод
09 юли 2019 8:51
Гост

Хубаво е, че се правят и документално-биографични филми за блестящите умове на науката или изкуството в България. Много е силен контрастът, когато се сравни със заобикалящото ни съвремие и личности. А може би и сега ги има тези умове, просто трябва да мине време, за да бъдат оценени?

поздравления
поздравления
09 юли 2019 7:42
Гост

Много добра идея! Лично с удоволствие бих гледал филм за противоречиви и същевременно брилянтни хора като Фаденхехт! БНТ?

Анонимен
Анонимен
09 юли 2019 7:34
Гост

Епиграмите са разтърсващи! Да се чуди човек как не е лежал навремето за тях

поклон
поклон
09 юли 2019 7:32
Гост

не съм имал честта да ми преподава, но съм го чел, който не е, което е голям пропуск, няма как да направи аналогията със Сталев, с простия и ясен изказ, брилятната логика. Явление!

STEFKA MANEVA
STEFKA MANEVA
09 юли 2019 12:44
Регистриран

Великолепен учен, изключителен човек !Ти остана сред нас, приятелю, защото с делата ти,със спомените ни, те пренесахме жив отвъд чертата на твоята смърт. Поклон пред Корифея е пред Изключителния човек !