Условна присъда от три години затвор с пет години изпитателен срок наложи Софийският градски съд на бившия началник отдел в Специализираната дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС Мирослав Маринов. За присъдата съобщиха от прокуратурата.

Наказанието на Мирослав Маринов е за това, че в продължение на две години е изнасял класифицирана информация от ДАНС. Става дума за 11 документа, които са държавна тайна, която му била поверена по служба. Бившият шеф на отдел в спецагенцията давал копия от тях на бивш доброволен сътрудник, който с тях доказвал на фирми, че са разработвани от службите и ги карал да си плащат, за да си нямат проблеми.

По случая с Мирослав Маринов работи Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура. Обвинението срещу него беше внесено в съда през април 2016 г.

Тогава от държавното обвинение съобщиха, че мъжът, на когото началникът на отдел в ДАНС предавал секретните документи е с инициали С. В. и е свидетел по делото. За него беше посочено само, че е помагал на службите до март 2015 г. Тогава заради „загуба на оперативни позиции“ бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил уведомен за това. Освен това никога не е имал допуск до класифицирана информация.

Обвинението на Мирослав Маринов е по чл. 357 ал.2 пр.1 вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 НК, т.е. за разгласяване на държавна тайна, от което са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата. Наказанието за него е от 5 до 15 години затвор.

Съдът обаче го е признал за виновен за основния състав на престъплението – чл. 357, ал. 1 НК, а не и за квалифицирания, при който се изисква да бъде доказано, че от деянието са настъпили или могат да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата. Според СГС такива в случая не са настъпили.

От прокуратурата обявиха, че ще протестират оправдателната част на присъдата.

„СГП ще настоява в протеста си пред Апелативен съд-София, че от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, тъй като информацията, съдържаща се в документите разкрива данни за събития и действия против икономическата и финансова сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност“, съобщиха от държавното обвинение.

От там посочиха, че в 11-те документа, изнесени от Мирослав Маринов, има информация за използваните от службите за сигурност оперативни методи и средства, както и за доброволните им сътрудници, а това е могло да застраши живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните дела. Освен това от прокуратурата заявиха, че ще настояват за по-тежко и ефективно наказание към средния размер, който по основния състав на чл. 357 НК е 6 години затвор, а по квалифицирания – 10 години лишаване от свобода.

Коментирайте

avatar