Народно събрание увеличи нормативно признатите разходи на адвокатите от 25 на 40%, съобщи Висшият адвокатски съвет (ВАдС).

„За“ гласуваха 110 народни представители, 84 бяха „против“, а 22 се въздържаха.

Предвижда се новият по-висок процент на признатите разходи да се прилага от началото на 2023 г.

Предложението за увеличаване на нормативно признатите разходи беше внесено при обсъждането на актуализацията от депутатите Петър Петров (Възраждане), Иван Димитров (Демократична България) и Ива Митева (ИТН). То беше отхвърлено от бюджетната комисия, но днес беше прието на второ четене в пленарната зала.

Както „Лекс“ писа, тази година ВАдС поднови искането за ръст на нормативно признатите разходи на 40%, което адвокатурата отправя от повече от две години. То беше направено за първи път в началото на пандемията от COVID-19 до бившите управляващи, но те не го приеха. Освен това тогава Камарата на частните съдебни изпълнители изтъкнаха, че ако се променя процентът на признатите разходи, това трябва да стане и за ЧСИ, и за нотариусите, а не само за адвокатите (виж тук).

Както е известно, през февруари миналата година по предложение на ВАдС , беше дадена възможност на адвокатите да учредяват еднолични адвокатски дружества и така да не се облагат по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), а на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). При тази нова възможност всички реално извършени разходи за дейността на индивидуално практикуващия адвокат се приспадат от приходите без ограничението на процента за нормативно признати разходи (повече виж тук).

Пред депутатите от ВАдС изтъкнаха: „Напълно погрешно е схващането, че адвокатът е синоним на просперитет и икономическо благоденствие. През последните години, огромна част от адвокатската дейност се изземва от различни търговци, консултанти, счетоводители, лица, които поддържат онлайн платформи и др., като в България адвокатският труд е силно обезценен, а броят на юристите от глава на населението – внушителен. Пандемията COVID-19 блокира работата на съда, поради което за два месеца през пролетта спря напълно и почти изцяло работата на адвокатите, а те и техните семейства бяха почти напълно лишени от доход“.

Министърът на финансите Асен Василев беше против увеличаването на нормативно признатите разходи на адвокатите.

66
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юлско утро
Юлско утро
30 юни 2022 23:43
Гост

Съмна се. Ама за някои.

Кьосев
Кьосев
30 юни 2022 13:50
Гост

Има хитри счетоводители, които укриват сериозно данъци, злоупотребяват с финансовия надзор, понеже те отговарят за финансите на едно дружество/предприятие. А и Спекулират с трудово-осигурителната сигурност.

пврлб
пврлб
30 юни 2022 15:02
Гост

не сме видели хитри счетоводители ,но адвокати с отнети права за измамени клиенти – много

Корн
Корн
20 юли 2022 13:56
Гост

Чак пък счетоводител да укрива данъци, защо да го прави ? Възнаграждението им е прекалено ниско, докато при адвокатите дали е така ? По голяма глупост от това намаляне не бях прочел през 2022г, естествено е за сметка на народа.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2022 17:02
Гост

Намаляване на разходите, възможност за създаване на еднолични адвокатски дружества и увеличение на минималните хонорари почти 3 пъти. Всичко за благото на
хората и най-вече за тяхна сметка!

Перун
Перун
11 август 2023 9:11
Гост

АмаН от ганьовци, две не може да върже ама мнение дава

Анонимен
Анонимен
30 юни 2022 11:02
Гост

Поредното популистко решение, от което ще бъдат облагодетелствани най-недобросъвестните.

Топ адвокат
Топ адвокат
30 юни 2022 20:38
Гост

Тук драги трябва да си по подготовен🤔 Не може просто да дрънкаш 😀
Популизмът е термин с латински произход (от populus – народ) – политическа позиция или стил в реториката, адресирани към широки слоеве в обществото.
Адвокатите в България са 15 000 ! Това ли са широките слоеве от обществото. Засрами се!

Половината мъже-адвокати не са ходили в казарма.
Половината мъже-адвокати не са ходили в казарма.
30 юни 2022 5:54
Гост

Аз имам въпрос-как така над половината мъже, вписани като адвокати от военнозадължените набори(родени до 1988г.) не са ходили в казармата, когато беше задължително. Кой документ е с вярно съдържание-за освобождаване от казарма, поради тежки болести, или за отлично здраве-медициското с вписано „здрав“, при вписване като адвокат? Как така освободени поради тежки болести от казарма, при вписване като адвокати оздравяват, и представят документ за перфектно здраве, а тежките болести-изчезнали. И двата документа-и медицинското за военното окръжие, и за вписване като адвокат се пазят, и сравнение е възможно. Отговаря ли на изискване за морални качества да е адвокат лице, който е избегнал… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 юни 2022 7:21
Гост

Предлагам-от публичния списък на адвокатите-мъже, от военнозадължените набори, военните окръжия да праверят кой е служил, и кой не. Съответно се проверяват болестите-в пазените във военния архив документи, като основание за освобождаване-а това по правило си изключително тежки и сериозни заболявания. После се проверява-вписани ли са тези заболявания във медицинските свидетелства, за вписване като адвокат. Ако се вписани-проблем никакъв. Но ако е записано перфектно здраве? Такова сравнение може да бъде извършено с изменение в закона от едно изречение. Напомням,че е силно вероятно връщане на наборната военна служба, и е силно вероятно да се въведе турския опит-без горна възраст за служба в… Покажи целия коментар »

Кьосев
Кьосев
30 юни 2022 8:27
Гост

Хора с разни психични увреждания защо изобщо коментират?

Кукуригу
Кукуригу
03 юли 2022 16:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ИЗПИТИ ЗА АДВОКАТИ-ежегодни!
ИЗПИТИ ЗА АДВОКАТИ-ежегодни!
30 юни 2022 5:43
Гост

Държавата да въведе ежегоден атестационен изпит за адвокатите! Правната сигурност налага адвокат да докаже знания на изпит. Особено, като се има предвид,че има вписани без изпит-и та са мнозинство! Особено държа началниците в адвокатурата да докажат знания на изпит по цялото право(включително ЗУТ, ЗТСУ-отм и тн от любимата материя ТСУ), като изпитът се излъчва онлайн, с цел да бъдат впечматлени зрителите от правните знания. Началниците са подготвени, тоест проблем в изпита няма! Особено са подготвени тези, завършили преди 1989г. Там най-важните изпити бяга политическа икономия, ДИАМАТ, история на БКП. Не може знанията по диалектически материализъм да са без значение. Че… Покажи целия коментар »

криво седи, право съди
криво седи, право съди
30 юни 2022 6:09
Гост

Няма масова световна практика за ежегоден адвокатски изпит, поради което въвеждането на такова изискване би било абсурдно.
Началници в адвокатурата няма.

Некои съображения
Некои съображения
30 юни 2022 7:02
Гост

1. Началници в адвокатурата има-и то две нива на началници. На „окръжно“ ниво, и на централизирано ниво. А и в адвокатурата има повече началници, и повече йерархия, власт и страх, отколкото и в прокуратурата. Дори в прокуратурата има повече свобода, и повече търпимост към чуждото мнение, от адвокатурата, която е организирана като централизирана военно-съветска организация, с две нива на йерархия и подчинение-проблемът е още в сбъркания до противоконституционност закон. Като се прибавят разните органи, съвети, съветчета, ще се окаже,че в адвокатурата съветизма е всеобщ. Решението е-нов закон за адвокатурата изменение на чл 134 от Конституцията и членуването в съсловната монополна… Покажи целия коментар »

Луканку отсече
Луканку отсече
01 юли 2022 13:12
Гост

Полуюристи (юрисконсулти), нотариуси (юристи нямащи почти нищо общо с правото) и преподаватели (имащи точно 0 практически опит) да изпитват адвокати?! Ти си за лечение пич. Очевидно страдаш от остра липса на интелект, но за съжаление акъл не се продава наливен.

ВЕТО!
ВЕТО!
30 юни 2022 5:29
Гост

Президентът да наложи ВЕТО на това потресаващо беззаконие. Такова чудо-нисък данък на съсловен принцип е беззаконие. Другите свободни професии-около 700 000 лица са третирани по различен начин. Това е правно нетърпимо.

Който адвокат не иска да плаща 25 процента, да регистрира еднолично адвокатско дружество, и да събира бележки за разходите. Ама да не се окаже,че така няма да ги докара до 25 процента разходите.

Адвокат-селски бек
Адвокат-селски бек
30 юни 2022 8:24
Гост

Няма да наложи.Ако имате топки пишете жалби до конституционния съд.

Друг
Друг
30 юни 2022 13:19
Гост

Откога гражданите могат да сезират КС? Това е нова новост, която съм я пропуснал, вно се е случила наскоро, докато бях до морето. супер, щом вече имаме индивидуална жалба 🙂

Юрисконсулт
Юрисконсулт
30 юни 2022 0:39
Гост

По-неграмотни юристи от адвокатите няма. Юрисконсултите сме по-вещи в определена насока.

Адвокат-селски бек
Адвокат-селски бек
30 юни 2022 2:10
Гост

Ало,грамотните,ми излезте на свободна практика тогава!Щом сте толкова грамотни трябва да оцелеете и да сте на печалба.Ама си седите и си кютате на заплата.

свободен юрист
свободен юрист
30 юни 2022 7:43
Гост

Излезли сме-като юристи на свободна практика, невписани като адвокати. Личен избор е дали ще консултирам като адвокат, или като свободен юрист. Имам правоспособността, имам и висок успех от следването, оке ще си мерим дипломите.Това,че нямам право на процесуално представителство не е проблем. Има и решение на ВКС,че правоспособно лице има правото да консултира, изготвя проекто документи, и тази дейност не е адвокатски монопол – решение 140, от 2010 г на ВКС,търговска колегия, първо отделение, по т.д.№ 90 от 2010г . Ако имате правоспособност, разпечатвате си това решение на ВКС, научавате мотивите наизуст-и ги цитирате при проблем, и никой копче не… Покажи целия коментар »

Топ адвокат
Топ адвокат
30 юни 2022 20:54
Гост

Първо: трудно ще вземете изпита колега.
Ако имате 5 г. сте без изпит, но ще трябва да се избъркате 5 бона почти.
Второ: Процеса е майсторлъмайсторлъка на този занаят. Другото става и без сериозна диплома: ширпотреба, копи-пейс.
Изкуството е в зала! Но това е дарба, свише. Не е за всеки…
… но ако ви стиска, моля заповядайте 💼

Киро
Киро
29 юни 2022 23:02
Гост

Сиела и Лена са лобирали.
Куцо и сакато се адвокатее, та и данъчни облекчения.

анонимен
анонимен
30 юни 2022 7:30
Гост

Личи си, че не си адвокат, промяната не засяга адвокатските дружества, те са по ЗКПО и хич не им дреме за НПР. Това е промяна, която засяга самостоятелно практикуващите адвокати. Чети и се образовай преди да пишеш

срам
срам
29 юни 2022 21:14
Гост

Крайно време е адвокатите да вдянат, че професията им е конкурентна! Нямаш клиенти, нямаш кинти – бай, бай. Отиваш юрист във фирма или в администрацията. Ти да не можеш да плащаш на един счетоводител и затова да не искаш да регистрираш ЕАдвД, значи си пълно дъно. Ама не, Ганьо не може да събира бележки и да доказва разходи. Той видите ли е творец, художник и сметките го объркват и затова иска големи НПР.
Такива хора не мога да нарека колеги. Да не могат да водят елементарен бизнес, че как съветвате клинтите, бе, хора?!

Един адвокат
Един адвокат
29 юни 2022 22:24
Гост

Е как пък ли не, счетоводителите дерат кожи,по две на веднъж.Много добре са го решили.Щом кравари, овчари,и художници имат по големи НПР,нека и за нас да има такива.

водолаз
водолаз
30 юни 2022 7:31
Гост

1.Счетоводителите нямат минимална цена. В адвокатурата има незаконна Наредба номер едно. 2. Краварите и овчарите са по принцип на трудов договор-тоест изобщо нямат НПР. Кравар -свободна професия-такова нещо няма. Краварите сключват трудов договор с чорбаджията, и каквито и разходи да имат-за транспорт, за облекло, за специални ботуши-са си за тяхна сметка. 3. Или всички свободни професии ще са с 40 процента НПР,ли ще са с 25 процента. Другото е привилегия на база професия-противоконституционно на основание чл 6 ал 2. 4. Всъщност тези НПР от 25 процента повечето от вас изобщо не можете да ги докажете, та това,че 0ържавата ги дава… Покажи целия коментар »

Йордан
Йордан
01 юли 2022 18:38
Гост

Адвокатската професия е единствената свободна, посочена в Конституцията. Няма счетита, няма юрисконсулти, няма чси и нотариуси. Много реват срещу адвокатите, но когато ножът опре до кокъла, бързо тичат да ги спасяват. Иначе и адвокатите са отражение на обществото, и сред тях има мошеници и некадърници, както във всички други професии. По-важното е,че не са държавни чиновници на сладка хранилка, издържани от скромната ми заплата да паразитират, да корумпират и да съсипват държавата или пък на другите паразити чси и нотариуси, до които щеш не щеш опираш, а там им гласуваха едни космически доходи за няма нищо, каквото учдо няма никъде… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
29 юни 2022 18:36
Гост

Без Адвокатура всичко е само
Прокурватура!

ГЕШЕВтарщини в стил Кирчо и Кокорчо.

Младши прокурор
Младши прокурор
29 юни 2022 18:27
Гост

Като студент цели две кантори не ме взеха за стаж. Подобаващо сега мога да им го върна.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2022 18:35
Гост

Купи си каскет и се отдай на селски туризъм, за да заприличаш досущ на комплексирания си идол.

Непрокурор
Непрокурор
29 юни 2022 18:39
Гост

И ти сигурно само в една си кандидатствал…

Становище
Становище
29 юни 2022 18:42
Гост

Е какво ще им връщаш бе, младшия🤣🤣, явно не си им бил готин, след като не са те взели!
Сега гледай да си послушен, че да не ти дърпа ушенцата главния🤣🤣🤣🤣😂

Димитров
Димитров
29 юни 2022 18:48
Гост

Ми като си бил прост, как да те вземат?!

Младши прокурор
Младши прокурор
29 юни 2022 18:50
Гост

Задръжте квалификациите за себе си. Достатъчно съм се трудил. Служа единствено само на себе си, на доброто и справедливото.

Law
Law
29 юни 2022 18:58
Гост

Малките каскети още не са влезли, както се вика в системата, и веднага започват да играят мръсно! Браво! Бързо се учите!

Становище
Становище
29 юни 2022 19:02
Гост

И на субординираната структура по съветски образец, към която се числиш, също служиш, и ще ти се налага яко да казируваш и изневеряваш на чувството ти за доброто и справедливото😂😂😂, тъй че недей да се пъчиш много много с трудолюбието си!

един адвокат
един адвокат
29 юни 2022 19:55
Гост

Проки,я по-кротко.Ако за всичкото време на следването не си разбрал,че не прокурора и адвоката,а СЪДА е решаващия и правораздаващ орган,то напразно си харчил парите на родителите си.И си опичай акъла в съдебната зала.Виждал съм твои колегии които се излагат като милинкаджиии и бозаджии.

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
29 юни 2022 23:12
Регистриран

Дано слугувате на доброто и справедливото и ако това е така Ви пожелавам успешно израстване.Аз никога не съм крил знанията,които с много труд съм натрупал и сега има един млад колега ,който скоро придоби юридическа правоспособност и му давам съвети като по-опитен.За мен е удоволствие да споделям знанията си с млад и неопитен колега.
УСПЕХ ВИ ПОЖЕЛАВАМ.

podkarantinaneraboti
podkarantinaneraboti
30 юни 2022 10:05
Гост

Да служиш на справедливото. С началник над главата. И запалата от държавата. Оскиморон.

Гешев
Гешев
30 юни 2022 21:02
Гост

Не може да служите на себе си колега, щом сте на държавна работа. Срам🥴

да се прегласува!
да се прегласува!
29 юни 2022 18:22
Гост

Тъпо предложение. И сега данъкът на адвокатите е мижав-чисто 7,5 процента. С разните други облекчения-за деца, за ТЕЛК, и мн.други данъкът може да стане около 2 процента. Е колко по-нисък данък да е? Освен това в статията ви е посочен начинът да се надскочат нормативно признатите разходи, ако на някой 25 процента са му малко. Намаляването на НПР няма да доведе до спад на цените на адвокатските услуги. Напротив-продължава да се прилага незаконната наредба номер 1. Продължава да се прилага и паразитното, натрапено, незаконно приподписване на касационната жалба, при никакво неносене на отговорност от адвоката-е тогава за какво е това… Покажи целия коментар »

един адвокат
един адвокат
29 юни 2022 19:57
Гост

Трябва да отидете на доктор.Имате нужда,определено.

Belgarath
Belgarath
29 юни 2022 20:53
Гост

Интересно! „Да се прегласува“ как ги сметна? Тежестта е следната:
Взимам хонорар от 3000 лева. Държавата ми признаваше 25%. Т.е. облагаемите са 2250 лева. От тях за осигуровки, здравни вноски и прочие тегоби плащам около 33% или 742,50 лева. Остават 1508 лева . От тях държавата ми взема още 10% . Т.е. за мен остават 1358 лева. Т.е. под 50% остават за мен.

Insolence
Insolence
29 юни 2022 21:43
Гост

Май аритметиката определено Ви куца! То наистина на адвокатите това е слабото им място, ама чак пък толкова и до аритметиката…

Гларус
Гларус
30 юни 2022 1:23
Гост

Ако за месеца изкараш само 3000 лв. дължиш 939 лв. осигуровки (ДОО 549, ДЗПО 150 и ЗО 240), както и 225 лв. данък, т.е. ти остават чисти 1836 лв.

Ти си знаеш какви са ти реалните разходи след тази сума, но не ми се вярва някой от практикуващите колеги да живее с илюзията, че една самостоятелна адв. практика има 25% реални разходи, камо ли 40%. Няма да засягам темата колко от хонорарите са на светло, съотв. горното е практическси непроверимо, оставям всеки да си прецени по опита/познатите.

адвокат
адвокат
30 юни 2022 14:23
Гост

Гларусчо, забрави 25%, които най – накрая увеличиха. Адвокатът си плаща кантората, тока, парното, телефона, хартията, принтера, тонера, евентуално за сътрудник и пр. Вдяваш ли сега защо трябва да се увеличат? А ако случайно искаш да се осигуряваш на максимума, както държавата осигурява съдиите, прокурорите и полицаите. Колко остават, кажи?

Гларус
Гларус
05 юли 2022 16:49
Гост

Колега, тези прословути 25 % са една правна фикция, а не са реални разходи, поради което няма никаква нужда да бъдат изваждани от където и да е. Питате неща, к’ съм написал. Тези проценти служат единствено и само на нуждата за определяне на точния размер на дължимия данък по ЗДДФЛ. В действително всеки може да има повече разходи , може и по-малко, а може и да няма изобщо. Затова съм написал, че при един примерен брутен доход от 3К, СЛЕД като намалим с определните данъци и осигуровки остава една условно „чиста“ сума. Тази сума, както съм напсал, всеки следва ДА… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 юни 2022 18:13
Гост

Едно време Баце също раздаване на калпак като трябваше да си ходи

Славин
Славин
29 юни 2022 18:12
Гост

Крайно време беше.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2022 18:10
Гост

На изпроводяк НС ощастливи адвокатите

Рики
Рики
29 юни 2022 18:13
Гост

Те си го заслужават.

Читател
Читател
29 юни 2022 18:10
Гост

Лошо няма, повечето адвокати са умрели от глад, има справедливост да се изравнят с други професии, а не само да бъдат сочени с пръст като нагушили се пуяци.

Щерев
Щерев
29 юни 2022 18:14
Гост

Чак пък да умират! Или са некадърни, или са си вдигнали много тарифите.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2022 18:10
Гост

Не дадоха помощи на бизнеса, но адвокатите облажиха

Срам
Срам
29 юни 2022 18:15
Гост

Двойният аршин в действие.

Proc
Proc
29 юни 2022 18:04
Гост

Брех тия адвокати, на цялата Мара втасала в държавата успяха да си пробутат искането.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2022 18:05
Гост

Ще следим афиша в НС какво още ще промушат в малкото оставащи дни на този парламент.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2022 18:03
Гост

Браво на Валя Гигова, тя май се пребори за това или поне е с главна заслуга.

Ad nauseam
Ad nauseam
29 юни 2022 18:32
Гост

Не Гигова!

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

Анонимен
Анонимен
29 юни 2022 18:02
Гост

Това да не е танто за кукуригу заради арбитражите, преместиха ли ги, че да върви далаверата?

Анонимен
Анонимен
29 юни 2022 18:08
Гост

Арбитражите са голямата далавера на ПП и един виден столичен адвокат и днешното решение намирисва, най-малкото защото Асен Василев е замесен…

Хари
Хари
29 юни 2022 18:16
Гост

И аз мисля, че е точно така.

чудо ли е станало, кажиииии...
чудо ли е станало, кажиииии...
29 юни 2022 18:00
Гост

Брей, ти да видиш! Направо не мога да повярвам! Чудо ли е станало, кажиииии…

insolence
insolence
29 юни 2022 22:23
Гост

Не е чудо, а двоен аршин! Освен адвокати на този свят има и други свободни професии….архитекти, инженери, лекари, зъболекари, счетоводители…