От днес до 31 май се събират документи на желаещи да станат съдебни заседатели в Софийския градски съд (СГС) за следващите пет години. Това става ясно от обява, публикувана от Столичния общински съвет (пълния ѝ текст виж тук).

По закон размерът на възнаграждението на заседателите на ден се равнява на една двадесет и втора от 60 на сто от основната заплата на съдия, но не по-малко от 20 лв. В СГС основната заплата на съдия е 4044 лв., т.е. за пълен работен ден един заседател там получава 110 лв. Според правилата в съда за явяване на заседание, което не се е състояло, се плащат 20 лв., а ако се е провело, за всеки час се плащат по 13,79 лв. Т.е. за 8-часов работен ден в съда се получават 110,32 лв.

Освен това разходите за транспорт, направени от съдебните заседатели, за да участват по дело, се възстановяват.

Мандатът на сегашните съдебни заседатели, които са малко над 200, изтича през юли т.г.

Сега се търсят 150 граждани, които да се включат в правораздаването. За съдебен заседател може да кандидатства всеки, който е български гражданин и не възраст между 21 и 68 години, има настоящ адрес в общината, която попада в рамките на съдебния район на съда, за който кандидатства, има завършено най-малко средно образование, не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията му и не страда от психически заболявания.

Документите, които могат да се подават в деловодството на Столична община на ул. „Московска“ № 33, са следните:

  • Заявление по образец, което се получава в деловодството на общината и съдържа писмено съгласие на кандидата;
  • Подробна автобиография, подписана от желаещия да стане съдебен заседател;
  • Нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;
  • Медицинско удостоверение, че кандидатът не страна от психическо заболяване;
  • Данни за контакт на двама души, към които Столичният общински съвет може да се обръща за препоръки;
  • Мотивационно писмо;
  • Документи за извършена проверка за принадлежност към Държавна сигурност (ако кандидатът е роден преди 16 юли 1973 г.);
  • Декларация за липса на обстоятелства по чл. 67, ал. 3 и чл. 69, ал. 2 от Закона за съдебната власт.

В първата разпоредба се посочва кой не може да бъде съдебен заседател – ако човекът е такъв в друг съд, ако е общински съветник от съдебния район, за който е избран, ако участва в ръководството на партия, коалиция или организация с политически цели и ако работи в съд, прокуратура, следствие, МВР или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който е избран.

А според втората съдебните заседатели не могат да бъдат преизбирани за повече от два последователни мандата към същия съд.

Според ЗСВ след изслушване на кандидатите, към които могат да се задават и въпроси не само от общинските съветници, Столичният общински съвет в публично заседание с мнозинство, повече от половината от присъстващите членове, определя кандидатите за съдебни заседатели на СГС, които после предлага за избиране от общото събрание на Софийския апелативен съд.

Съдебните заседатели участват в разглеждането на наказателни дела за престъпления, за които се предвижда наказание повече от 5 години затвор. В тези случаи съдебният състав се състои от един съдия и двама заседатели. Ако по закон наказанието е не по-малко от 15 години затвор, съставът е от трима съдебни заседатели и двама съдии.

Съдебният заседател има еднакви права със съдиите и равен глас с тях.

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:11
Гост

­­Г­­­о­р­­­е­­­щ­­и­­ ­м­­о­­м­и­­ч­е­­­т­­­а­­ ­­в­и­­­ ­о­ч­­­а­­­к­в­­а­т ­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?55522

Анонимен
Анонимен
29 март 2021 13:41
Гост

Тъпото е, че и тези ги избират по политически признак и по квоти в общината, а после съдът на общо събрание гласува безкритично предложените имена.

КЗД да се самосезира за дискриминацията
КЗД да се самосезира за дискриминацията
29 март 2021 12:40
Гост

възрастовите ограничения са дискриминация. Защо не може лице над 68г да е заседател? Значми лице на 69 г може да ви оперира в операционната, но не става за заседател? Защо лице под 21 г не може да е заседател. Същото лице,, ако стане война ще бъде моблизирано-тоест държавата го смята за подходящ за пушечно месо, но не и за заседател. Алоооооу,че Христо Ботев на 18г е правил революции,, писал е зряла поезия и публицистика,ама днес същия, ако е на 18 г няма да може да бъде заседател. Батемберг е станал княз и е управлявал цяла държава на 19г. Александър Велики… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 март 2021 13:43
Гост

СЕзирай КЗД тогава, какво се моткаш?

Анонимен
Анонимен
29 март 2021 11:57
Гост

Пдоходящо е само за скучаещи пенсионери, без работа и ангажименти, които искат да си разнообразят сивото ежедневие.

Хела
Хела
18 юни 2021 8:35
Гост

При така коментираната безработица сред младите, „скучаещите“ пенсионери не са пречка, младите да взимат предвиденото за съдебните заседатели заплащане, обаче то е много малко за нуждите на един млад човек и заетостта, предвидена в закона е нодостатъчна за един добър доход. За работещ млад индивид пък е трудно да отсъства от работа, защото работодателят-бизнесмен не търпи подобни изяви.

Кирил
Кирил
29 март 2021 11:24
Гост

Успех в намирането на подходящи хора.

Ники
Ники
29 март 2021 11:26
Гост

Нафдали ще има много желаещи.

Михаил
Михаил
29 март 2021 11:24
Гост

Имайки впредвид колко хора останах без работа в тази пандемия, заплатата на заседателите никак не е за изпускане.

Anonimen
Anonimen
29 март 2021 11:18
Гост

Има да си търсят още дълго време. При тези условия, надали ще се навие някой.

Анонимен
Анонимен
29 март 2021 10:38
Гост

С доверието, което имаме в съдебната система, не знам дали е и 5%, не знам кой ще се навие да участва в нагалсени дела.

Анонимен
Анонимен
29 март 2021 10:38
Гост

Нямаме културата за да имаме съдебни заседатели уви.

Kosta
Kosta
29 март 2021 10:38
Гост

Дано намерят, но това е малко екзотична причина за да не ходиш на работа.

Gnqs
Gnqs
29 март 2021 10:36
Гост

Ако съм в краен срок и да съм се записал за заседател в следващите пет години, то няма как да гарантирам, че ще ида. Защото хубаво – ще ми дадат отпуска и имам извиниение да не ходя на работа 3-4 дни, но след това задачите няма кой да ми ги свърши. Не всички фирми имат достатъчно капацитет, че някой да поеме работата на колега, ако той е болен. На много места и да си болен от грип или настинка, отиваш у дома с лаптопа и там бачкаш. На санитарния минимум са хората. Знаете как е. За да ти дават прилична… Покажи целия коментар »

Kosta
Kosta
29 март 2021 10:37
Гост

Да и ако те няма става олелия до небето, защото не може да се смогне с крайните срокове. Класическа история в България. Защото е много важно началника да трупа на година едни 20 000 повече печалба, вместо да наеме повече хора и печалбата на година да му е 8000 да речем! Давам прост пример.

Лазар
Лазар
29 март 2021 11:21
Гост

Няма да стига време. Като се прави всичко в последния момент.

Агов
Агов
29 март 2021 10:35
Гост

А да де и ще те викат когато им скимне и има нужда от заседатели. Ако решиш да идеш ще ти дадат бележка и работодателя е длъжен да ти даде отпуска. Ама има работи, в които самите хора са ОК с работата. Не искат да си оставят задачите за след тази отпуска. А и работодателя може да им направи проблем. Защото това е малко абстрактно в България – да си заседател. И ще има мрънкане сега по време на крайния срок за даден проект на фирмата ли трябва да ходиш, като заседател. И кой те би да ставаш изобщо такъв.

Stratiev
Stratiev
29 март 2021 10:33
Гост

Аз може да не съм много в час, но съдебните заседатели имат ключово значение в САЩ. Тук така ли е?

Краси
Краси
29 март 2021 11:22
Гост

По принцип трябва да е така, обаче нашитев нямат кой знае каккъв авторитет според мен.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 8:44
Гост

Присъдата на Йоан Матев – в състава има 2 съдии и 3-ма съдебни заседатели. В присъдата му имаше 2 особено мнения – на 1-ния съдия и 1 съдебен заседател, които бяха за осъдителна. Но другият съдия и още 2-ма съдебни, бяха за оправдателна, което и стана. Така че имат си значение.

Хошев
Хошев
29 март 2021 10:32
Гост

Според мен не иска бъгарина да е отговорен гражданин и там е проблема.

Дани
Дани
29 март 2021 10:32
Гост

Пожелавам им да ги намерят