Започва трети опит за попълване на състава на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

До 9 ноември съдиите могат да подават заявления във Върховния касационен съд за участие в процедурата. Свободните места са две, като се търсят един граждански и един търговски съдия.

В тази връзка председателят на ВКС Лозан Панов изпрати до шефовете на апелативните и окръжните съдилища информация за новата процедура.

Документи ще се приемат не само на място, но и по електронен път на мейл m_ivancheva@vks.bg, както и по факса на номер 02/9883985.

Според правилата на ВСС комисията по атестирането се състои от 19 души – шестима са членове на съвета, а 13 – са от професионалната квота, като двама се избират от Върховния административен съд, а 11 от Върховния касационен съд. От тези 11 съдии петима трябва да са граждански, четирима наказателни и двама търговски магистрати.

През лятото Пленумът на ВКС избра за членове на КАК гражданските съдии Любка Андонова и Жанин Силдарева от ВКС, Анелия Маркова и Албена Александрова от Софийския градски съд, Веселка Узунова от Окръжен съд – Бургас, както и търговския съдия Женя Димитрова от Окръжен съд – Варна.

Така пет места останаха свободни.

На 1 октомври Пленумът на ВКС избра още четирима наказателни съдии за членове на комисията. Това бяха Мина Топузова от ВКС, Петя Колева от Апелативния специализиран наказателен съд, Радка  Дражева от ОС-Сливен и Мария Лалова от Софийския апелативен съд.

Така уж едно място остана незаето, но се оказа, че междувременно Жанин Силдарева е навършила 65 години, а според правилата на колегията в КАК не могат да участват магистрати на пенсионна възраст. И свободните места от професионалната квота станаха две.

От необходимите шестима членове на съвета, в комисията влязоха четирима. Така и там има две свободни позиции.

Пленумът на ВАС на свой ред избра Захаринка Тодорова и Весела Павлова.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги
Георги
25 октомври 2018 12:38
Гост

Няма много кандидати и ги разбирам, защото работата не е от най-приятните.

Пич
Пич
25 октомври 2018 15:09
Гост

Ами тогава да намалят състава на КАК и да влязат само смелите доброволци.

Мунчо
Мунчо
25 октомври 2018 12:05
Гост

Голяма сага с този избор.

АНОНИМЕН
АНОНИМЕН
25 октомври 2018 12:08
Гост

Те сега като изпаднат от класацията за конституционен съдия, направо може да се кандидатират и за КАК.