Жителите на три общини – Чепеларе, Рудозем и Мадан, ще протестират заради закриването на две районни прокуратури. Първи утре в знак на несъгласие ще блокират главния път Смолян-Пловдив граждани на Чепеларе.

В преобладаващата част от останалите девет населени места, където районните прокуратури ще станат териториални отделения, напрежение няма, установи проверка на „Лекс“.

През юли по предложение на Прокурорската колегия Висшият съдебен съвет взе решение от 1 януари 2019 г. да бъдат закрити районните прокуратури в в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. На тяхно място се откриват териториални отделения. Тези в Дряново и Трявна да бъдат към РП-Габрово, ТО в Тервел ще е към РП-Добрич, това в Ардино – към РП-Кърджали, Брезник и Трън минават към РП-Перник, Мадан и Чепеларе към РП-Смолян, а Тополовград към РП-Ямбол.

Тогава главният прокурор Сотир Цацаров увери, че в тези отделения прокурорите ще изпълняват в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. По никакъв начин правоприлагането в посочените населени места няма да бъде нарушено, заяви тогава главният прокурор. Но тъй като се бяха получили протестни декларации от общините в Чепеларе, Мадан и Ардино, Цацаров увери, че ще изпрати писмо до всички засегнати общини.

Неговият текст беше разпространен днес от държавното обвинение. В писмото главният прокурор казва, че въпреки че тези 11 районни прокуратури ще престанат да съществуват като самостоятелни органи, в териториалните отделения ще продължат да работят както прокурори, така и съдебни служители.

Прокурорите, които ще работят в териториалното отделение ще изпълняват и занапред в пълен обем законовите си задължения, включително ще участват в съдебни заседания в съответния съд, ще дават дежурства и ще приемат граждани.

С оптимизирането няма да бъде нарушен достъпът на гражданите и институциите до прокуратурата, а напротив – ще се осигури възможност за по-качествена и срочна нейна работа. Това е така, защото районната прокуратура (към която е териториалното отделение) ще има съдебен район, включващ общините и населените места на закритите РП и дейността по правоприлагане на тези територии ще бъде обезпечена от всички прокурори от РП със седалище в областния град.

В заключение Ви уверяваме, че решенията на ПК на ВСС и на Пленума на ВСС имат за цел да осигурят срочно и ефективно изпълнение на работата на прокуратура чрез равномерно и справедливо разпределение на натовареността и правилно използване на ресурсите (човешки, материални и финансови)“, се казва още в писмото на главния прокурор.

И макар то да е получено във всичките 11 общини, недоволството в някои остана.

Първи на протест излизат хората от община Чепеларе. Той ще се проведе утре от 11 ч., а сборният пункт е на главния път Смолян-Пловдив. Покана за протеста е публикувана на сайта на общината. Пред „Лекс“ представител на местната власт заяви, че те не са сред организаторите, но подкрепят инициативата.

Към този протест вероятно ще се присъединят и жители на Рудозем. Макар този град да е в съдебния район на прокуратурата в Мадан, хората също били недоволни от решението на кадровия орган и щели да подкрепят протестиращите от Чепеларе, стана ясно от думите на зам.-кмета на община Рудозем Недко Кулевски. Пред „Лекс“ той напомни, че общинският съвет е изпратил протестна декларация до всички институции миналия месец. „Хората са притеснени, утре и полицията може да махнат“, заяви още Кулевски.

Жителите на Мадан също са готови за протестни действия, но кога ще бъдат те, все още няма яснота, се разбра от думите на адвокат Тонка Динчева, която е един от организаторите на протеста в Чепеларе. Пред „Лекс“ тя добави, че е в постоянна връзка с Мадан, имат единомислие по въпроса за закриването на районната прокуратура и че техният протест ще бъде на един по-следващ етап. В случая с Мадан има друга специфика – там предстои откриване на ГКПП Рудозем-Ксанти, което ще натовари средата за сигурност, каза още адвокатката.

Според Динчева притесненията на хората са провокирани от липса на предхождащо обсъждане с тях на предложението за закриване на районната прокуратура в Чепеларе. По думите ѝ кадровият орган не е взел под внимание собственото си решение, в което се казва, че до закриване на съдебен орган ще се пристъпи, след като се обсъдят становищата на всички заинтересовани страни. В този смисъл, обясни още Динчева, са и препоръките в два доклада на Европейската комисия от 2017 г., в който се казва, че реформа на съдебната карта може да се осъществи след взимане под внимание на мнението на заинтересованите от този процес. А това, по думите ѝ, не е сторено.

Чепеларе е курортен район, в обхвата му попада и Пампорово, проблемите тук са сериозни. На основание на какви нормативни актове се открива териториално отделение“, попита Динчева. След отбелязване, че има решение на Конституционния съд, както и текстове в Закона за съдебната власт, в които се казва, че съответната колегия може да закрие съдебен орган и да открие териториално отделение, тя заяви, че липсва нормативна база, която да обезпечи съществуването и функционирането на териториалното отделение. „Да, има промяна в правилника за дейността на прокуратурата, но той няма как да замести закона. Няма гаранции за сигурността и правата на българските граждани, на чужденците, които посещават курорта от престъпления. Това решение ще повлече след себе си и закриването на местното полицейско управление и на районния съд“, каза още Динчева. Според нея това ще доведе и до нарушение на случайното разпределение на делата. Ако делото се падне на прокурор от Мадан, там ли ще ходят хората, попита тя. След уточнение, че ще е точно обратното – той ще ходи при тях, тя отново повтори, че това не защитава правата на хората.

Заради това инициативният комитет в Чепеларе смята да изпрати жалба до всички органи на Европейския съюз с искане Европейската комисия да открие наказателна процедура срещу страната ни за нарушения на правото на ЕС – защото решението за закриване на прокуратури не е обсъдено с всички заинтересовани.

Хората в Родопите са по-активни и по-жизнени. При нас в Северозападна България няма напрежение. Много хора, които са имали проблеми с прокуратурата, дори ще се зарадват на закриването ѝ“, заяви пък кметът на Белоградчик Борис Николов пред „Лекс“.

Той посочи, че окрупняването на държавни органи не е в интерес на населението. И уточни, че е получил писмото на главния прокурор, но се пита: „След като нищо няма да се промени, защо се прави?“.

Според него хората в Родопите ще отпушат малко насъбралата се енергия, но не очаква възраженията им  да променят нещо.

Кметицата на Трън Цветислава Цветкова обясни, че хората не са се жалвали от предстоящото закриване на районната прокуратура. Нито пък има напрежение. Такива сигнали не са постъпвали и от полицията. Обясни, че е била уверена от прокурор от РП-Трън, че работата ще продължи както досега.

Председателят на Общинския съвет на Трявна Силвия Кръстева пък каза, че хората в града все още не се ориентират в ситуацията. Според нея гражданите ще изчакат да видят как ще се развият нещата и евентуално може да реагират тогава. За момента много малко били тези, които изразявали опасенията от закриването на РП-Трявна. „Действително по-удобно е да имаме районна прокуратура“, заяви Кръстева. Самата тя е разговаряла с представители на държавното обвинение в града и засега ситуацията била спокойна.

В Тополовград, Тервел, Кула и Брезник също няма напрежение, увериха местните власти. Общината в Тополовград е провела среща с прокуратурата в града и получила уверение, че ще има прокурорско присъствие.

От ръководството на общината в Брезник съобщиха за „Лекс“, че хората не са доволни, но напрежение няма. Миналата година местната власт е изпратила становище до Висшия съдебен съвет с настояване прокуратурата да не бъде закривана. Но след вземането на решение за това сега оказват пълно съдействие, с каквото е необходимо, на служители и прокурори, поясниха от общината. От там посочиха още, че на днешната сесия на Общинския съвет председателят Виолета Младенова е запознала колегите си с писмото на главния прокурор и така са получили уверение, че преструктурирането няма да се отрази на нормалната прокурорска работа.

От днес до края на седмицата е празникът на община Мадан и заради това не бе осъществена връзка с местните власти. На телефоните на сайта на община Ардино никой не отговаряше. А кметът на Дряново бе ангажиран и не отговори на въпросите на „Лекс“.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Zalams
Zalams
25 август 2018 9:41
Гост

имате ли нужда от заем?
Вашата фирма, фирма или индустрия се нуждаят от финансова помощ?
имате нужда от финансиране, за да започнете бизнеса си?
имате ли нужда от личен заем?
заем за подобряване на дома ви,
ипотечен заем,
заем за консолидиране на дълга,
търговски заем,
образователен заем,
кола заем,
заем за активи.
 
пишете ни: info@mainonefinanceco.com

отговор
отговор
23 август 2018 15:30
Гост

Еми ще се съкратят служители някога сигурно, но съдът и прокуратурата НЕ СА „СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ“, синекурни щатове, нито двигател на икономиката. Те могат да са лост за борба с безработицата и обезлюдяването само ако съответните органи бъдат достатъчно натоварени с подходящи дела, електронни регистри и пр., което при прокуратурата май не е възможно.

Петко
Петко
23 август 2018 14:26
Гост

Само за Чепеларе заради Пампорово има някаква логика да остане прокуратурата. о по принцип закриването е правилно и всъщност нищо кой знае какво не се променя за магистратите и гражданите.

Ния
Ния
23 август 2018 14:24
Гост

Няма начин. Само чрез прекрояване на съдебната карта ще се решат повечето наболели проблеми.

Възмутен
Възмутен
23 август 2018 14:17
Гост

От Мадан протестират, ама иначе си празнуват няколко дни и не може да се осъществи връзка с местните власти. Пълно безхаберие.

Анонимен
Анонимен
23 август 2018 14:09
Гост

Прави са си хората. Прокурорската колегия на ВСС не дообмисли нещата както обикновено.

Минувач
Минувач
23 август 2018 14:11
Гост

Глупости! В тези райони няма нужда от прокуратури. За какво ще протестират, след като служителите няма да останат без работа.