Условна присъда от 3 години затвор с 5 години изпитателен срок получи адвокат Стефан Матеев за грабежа в Роженския манастир, при който със съучастниците му нападнаха и вързаха с тиксо отец Теофил. А после разбиха една от стените на светата обител, за да търсят съкровище.

И четиримата грабители, двама от които са непълнолетни, са сключили споразумение с прокуратурата, което днес е било одобрено от Районния съд в Пловдив. Всички са признали вината си и са получили условни присъди.

Те планирали грабежа в манастира, тъй като според легенда там била скрита част от откупа, който четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев взели, за да освободят отвлечената от тях американска протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 г. Акцията по отвличането и получаването на откупа продължила цели 6 месеца, като в началото на 1902 г. бил платен откуп от 14 000 златни турски лири и тя била освободена.

Адвокатът мотивирал съучастниците си да ограбят манастира с думите: „Ставате милионери“. И така на 18 септември 2018 г. четиримата отишли в Роженския манастир и нападнали отец Теофил, който се канел да затваря, след което с чукове започнали да разбиват една от стените и да търсят златното съкровище.

На финала те не открили нищо, а задигнали 16 камери за видеонаблюдение. Адвокатът ги забелязал по време на грабежа и си сложил маска, а след като си тръгвали със съучастниците му взели камерите, като мислели, че по този начин няма да бъдат разкрити. Нападателите обаче не знаели, че записите не се съхраняват в камерите, а на записващото устройство в жилищно помещение, ползвано от служители на манастира. Именно така и бяха заловени.

Двамата непълнолетни Гюлтекин и Али днес са се споразумели за условни наказания от една година с три години изпитателен срок. Пълнолетният съучастник на адвоката Юксел Митев получи три години условно с петгодишен изпитателен срок.

Юристът освен за грабежа е осъден и за повреждане на религиозен храм – църквата „Св. Успение Богородично“ в Роженския манастир. С направения от него отвор в зидарията от овални камъни на източната външна стена на храма той е причинил щета на манастира за 45,90 лв. е изчислила прокуратурата.

Освен това Матеев се признал за виновен и за държане на незаконно оръжие, което беше открито от разследващите в дома му.

Освен условната присъда съдът му наложи и глоба от 3000 лв.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стига вече
Стига вече
13 март 2019 17:30
Гост

Крайно време е да се преразгледа тая традиция на условните присъди у нас. Те са средство за непрекомерно наказване при по-леки провинения, обаче съдиите просто злоупотребяват с тях. Явно няма достатъчно затвори вече. Всеки втори апаш с условна присъда и 2-3 хиляди глоба. Хора, 4-ма бабаити са нахлули в манастир и са вързали възрастен човек. И всичко е записано с камери. Защо тогава споразумение, защо самопризнания? Има неоспорими доказателства за вина, а прокуратурата е доволна на сделка и условна присъда!

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 14:50
Гост

ЧИСТО МИНАЛО! ПЪК И АДВОКАТ…

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 14:20
Гост

Всички минаха по тънката лайсна. Какво споразумение! Нали всичко се вижда от видеозаписите. Техните показания не допринасят с нищо за разследването.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 13:36
Гост

Трябваше да го осъдят ефективно. Заради такива колеги поставят цялата гилдия под един знаменател.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 13:40
Гост

До там водят споразуменията с прокуратурата. Нож с две остриета.