Трима началници от многопрофилната болница „Христо Ботев“ във Враца отиват на съд за присвояване на над 32 000 лева в полза на лекар-„фантом“, който никога не е работил там. От прокуратурата съобщиха, че е приключило разследването срещу шефа на болницата Орлин Цветков, предшвественика му Светозар Луканов и началника на отделението по „Съдова хирургия“ Румен Цветанов.

Тримата ще отговарят за длъжностно присвояване, а д-р Цветанов и за документно престъпление.

По време на разследването е било установено, че в болницата е било разкрито отделение по „Съдова хирургия“. За да отговаря на медицинския стандарт били съставени документи, че там работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението Румен Цветанов. Назначен обаче е бил и д-р Халил Мехмед, който никога не е работил там и логично не е бил познат и виждан от никого от персонала на болницата. Доктор Мехмед се водил фиктивно на работа във Враца от март 2013 г. до декември 2015 г., като в същото време е работил в болницата в Шумен.

За този период обаче му били изплатени 32 476 лева възнаграждения за участие в сложни операции във Враца, каквито никога не е извършвал. За да бъде прикрита престъпната дейност с фиктивната работа на Мехмед, били съставяни официални документи с невярно съдържание – графици за дежурства, протоколи и др.

Тримата предадени на съд лекари остават на свобода срещу парични гаранции, като предстои Районният съд във Враца да насрочи делото.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мунчо
Мунчо
15 юни 2018 11:45
Гост

Каквато държавата, такова и правосъдието и здравеопазването.

Възмутен
Възмутен
15 юни 2018 11:41
Гост

Докато някой нещастен човечец се нуждае от услугите на отделението по „Съдова хирургия“, тия тримата прилапват пари.

Тъжно, но истина
Тъжно, но истина
15 юни 2018 11:43
Гост

Къде отидоха моралът, човещината и отговорността, която им вменява Хипократовата клетва.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2018 11:38
Гост

Дано докато започне делото „тримата от запаса“ да не духнат зад граница.