Трима трафиканти от България бяха окончателно осъдени на доживотен затвор в Унгария по делото за смъртта на 71 мигранти, които бяха намерени мъртви в хладилен камион, съобщи „Ройтерс“.

Жертвите бяха открити в изоставения камион в Австрия на 26 август 2015 г., но според експертите хората са починали още в Унгария и затова процесът се гледа там. Лидерът на групата трафиканти е афганистанецът Самсур Лаху и той също беше осъден на доживотен затвор.

Четиримата бяха признати за виновни в организиран трафик на хора и непредумишлено убийство. Те отказали да спрат хладилния камион и да отворят вратите, за да влезе въздух, въпреки молбите на хората, натъпкани вътре.

Първоначално четиримата трафиканти бяха осъдени на по 25 години затвор, но прокуратурата в Унгария настояваше за доживотни присъди, каквото е и окончателното решение на съда.

В камиона бяха открити телата на 59 мъже, 8 жени и 4 деца от Сирия, Ирак и Афганистан. Те са били качени в камиона в Сърбия, близо до границата с Унгария. Час и половина след началото на пътуването, ниското ниво на кислород вече затруднявало дишането на хората и е причинило главоболие. След три часа в камиона едва ли е имало живи хора, изчислиха вещите лица по делото.

В хода на делото прокуратурата представи и записи на телефонни разговори на трафикантите с началника им Лаху, в които те му казват, че хората в камиона се задушават. Афганистанецът обаче нарежда камионът да не спира, да не пускат хората да излязат и „ако умрат, да оставят камиона в гора в Германия“.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Много
Много
24 юни 2019 14:19
Гост

добре!

Анонимен
Анонимен
20 юни 2019 18:20
Гост

За децата-много жалко! А другите да са си стояли откъдето са!

Петър
Петър
20 юни 2019 13:30
Гост

Хм, тези присъди вършат чудесна работа на Орбан, който хем е срещу мигрантите, хем се наказват сурово трафикантите, отнесли се по този начин с бегълците. Иначе присъдите са напълно справедливи.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2019 11:46
Гост

Да, убийството е непредумишлено. Но трафикантите с какъв акъл оставят хората да се задушат.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2019 11:45
Гост

Изверги! Взели парите на хората за да ги прекарат през граница и после ги убиват.

Anonimen
Anonimen
20 юни 2019 11:42
Гост

Е това се казва прокуратура. Гледайте цацаратори и се учете.