Съдийската колегия повиши трима съдии в Гражданската колегия на Върховния касационен съд.

Емилия Донкова-Найчева (зам.-шеф на Софийския окръжен съд), Филип Владимиров (СОС) и Розинела Янчева (Софийски градски съд) са класирани на първите три позиции в конкурса за повишаване в ГК на ВКС, колкото места бяха обявени за заемане чрез конкурс, който започна на 5 декември 2017 г.

На заседанието вчера се разрази спор по повод писмо на четирима магистрати, също участници в този конкурс, но класирани под чертата.

Става дума за съдиите Цветко Лазаров от САС (на 18 място с оценка 5.43), както и градските съдии Жаклин Комитова (10 място с оценка 5.63), Нина Янакиева (15 позиция, оценка 5.55) и Божана Желязкова (24 позиция, оценка 5.28).

Те настояваха Съдийската колегия да обяви извършеното от конкурсната комисия класиране на кандидатите за недействително. Поводът – в състава ѝ е участвала Мариана Костова, член на Комисията по атестирането и конкурсите от професионалната квота, която към онзи момент е имала навършени 65 години, но все още не е била пенсионирана с решение на кадровия орган.

Въпросът беше поставен от Драгомир Кояджиков, който поиска класирането да бъде обявено за недействително. Той постави въпроса защо Мариана Костова не е била предложена за пенсиониране към момента на навършване на 65 години, а почти година по-късно.

Беше му обяснено, че правилото в КАК да не се избират съдии, които навършват пенсионна възраст, е от лятото на тази година, т.е. след конституирането на конкурсната комисия и след провеждане на процедурата по оценка на знанията.

Мнозинството от членовете на колегията не видяха проблем в участието на Мариана Костова в комисията и с 9 на 4 гласа беше отхвърлено предложението за обявяване на класирането за недействително.

След това спечелилите трима магистрати бяха повишени.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:09
Гост

­Г­о­­р­­е­­­щ­­и­ ­м­­о­­м­и­­­ч­­­е­­т­­а­­ ­­в­­и­­­ ­­о­ч­­а­­к­­в­­а­т ­­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?18560

Минко
Минко
28 ноември 2018 11:01
Гост

Ей, чак зам.-шеф на Софийския окръжен съд да се кандидатира за редови съдия!

5-ко
5-ко
28 ноември 2018 11:03
Гост

Да, ама във ВКС. Утре-шеф на отделение, после-шеф на колегия и зам. председател на ВКС. Има много по-голям шанс за кариерно израстване.

Краско
Краско
28 ноември 2018 11:04
Гост

След някоя и друга година може и в КС…

Магистрат
Магистрат
28 ноември 2018 11:01
Гост

Гражданската колегия е една от най-натоварените във ВКС. Така, че имаше нужда от нови попълнения.

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2018 10:58
Гост

Много високи оценки. Щом Жаклин Комитова на10 място е с оценка 5.63.