Тежки присъди получиха Джоно Младенов и Момчил Милчов, които преди 5 години пребиха зверски Георги Димитров-Метин в центъра на София, защото го помислили за бежанец, а те били част от група, която „прочиствала“ София от чужденци.

Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Димитрина Ангелова осъди Младенов на 16 години затвор, а Милчов на 15 години, след като ги призна за виновни, че в съучастие с Иво Тилков са опитали да убият Метин, но не успели единствено заради оказаната му медицинска помощ.

Тилков беше осъден на 18 години затвор, но делото срещу него се гледа задочно, защото той успя да напусне страната в хода на процеса и в момента е обявен за издирване.

Тримата са осъдени да заплатят солидарно и 200 000 лева обезщетение на Метин за причинените му неимуществени вреди, както и всички разноски по делото.

След 2 години в ареста, в края на 2015 г. Младенов и Милчов бяха освободени срещу „парична гаранция“ от по 8000 лева. Днес те чуха присъдата в съдебна зала и бяха арестувани на място, след като съдия Ангелова прецени, че тежките наказания от над 10 години затвор, налагат изменение на мерките им за неотклонение в задържане под стража, за да не се укрият. Присъдата и това определение на съда не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Софийския апелативен съд.

Георги Димитров-Метин е племенник на бившия депутат от ДПС Щерьо Щерев, който беше подсъдим по дело за валутни престъпления, но преди две години се споразумя с прокуратурата за условна присъда.

През ноември 2013 г. Метин се прибирал в хостел на ул. „Цар Самуил“ в София, където живеел с приятелката си и нейната дъщеря, когато ненадейно и без никаква причина е бил нападнат от трима души. Хостелът по това време бил обитаван и от много мигранти, а нападателите решили, че и Метин е такъв. Последвал жесток побой с юмруци, ритници и палка, дори след като Метин е паднал безпомощен на земята. Побоят спрял, когато случайна свидетелка се развикала, а нападателите тръгнали и след нея. Междувременно, мъж забелязал лежащия в безпомощно състояние Метин и се обадил в полицията. Тримата мъже го видели и той избягал. Междувременно пристигнала полиция и задържала групата.

Нападението над младия мъж беше извършено дни, след като алжирецът Салахедин бин Аладин намушка няколко пъти с нож продавачка в столичен магазин, за да вземе 300 лева оборот. Впоследствие мъжът беше открит и осъден на над 13 години затвор, но случаят отприщи вълна от антимигрантски настроения, които доведоха до чисто ксенофобски атаки на много места.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
14 юни 2018 18:48
Гост

Все си мислех, че тежкото наказание за убийство е доживотен затвор.. Нещо понятията се променят от ден до пладне в последно време

ня#кой си
ня#кой си
15 юни 2018 14:28
Гост

Ех, юристи разни….учили-недоучили….
Ако наистина беше юрист, щеше вероятно да правиш разлика между убийство и опит за убийство….

Петя
Петя
14 юни 2018 16:29
Гост

Делото се протака, но чакането си струваше.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2018 16:27
Гост

Защо властите допуснаха Иво Тилков да напусне страната?

Анонимен
Анонимен
14 юни 2018 16:25
Гост

Справедливи присъди. Подобни действия водят до анархия.