Бизнесменът Николай Банев е получил мобилен телефон в килията си и така се е свързал с лобисти в Русия, от които поискал защита и политическо убежище срещу сформиране на евразийска народна партия в България.

Това съобщи пред бТВ днес заместник-главният прокурор Иван Гешев и уточни, че мобилният телефон е бил внесен преди десетина дни в ареста, скрит в кутия с натурален сок. Банев и съпругата му Евгения са от един месец в ареста, след като бяха задържани във Франция и екстрадирани в България на 6 декември. Те са обвинени, че в престъпна група са изпрали над милиард лева, присвоили са близо 85 млн. лева и са укривали данъци. Според разследващите присвояването на парите е ставало от приватизираните предприятия „Полимери“ , „Елма“, „Химически завод Панайот Волов“ и „Топлофикация Казанлък“. Държавното обвинение твърди, че от „Полимери“ били присвоени над 1.5 млн. лева, завод „Елма“ е бил нарязан на скрап и източен, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ. Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали по сметки на Баневи.

След задържането си Банев започна да се оплаква от условията в арестите и в съда каза, че няма нито един документ, под който да стои негов подпис и процесът срещу него бил „селска вечеринка“, но според прокурор Гешев, с внесения телефон в килията, той е потърсил помощ в Русия, където му била обещана и адвокатска защита.

„След като беше изкарана комуникацията и беше извършена експертиза, се вижда негова комуникация с руски лобисти, в която предлага сформиране на евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, срещу което иска политическо убежище в Русия на децата, на жена си, защото е репресиран. Това за мен не очертава един морален човек, може да прозвучи силно, но за мен това е предателство срещу собствената държава. Обещавана му е адвокатска защита от руски адвокати пред европейския съд, медийна кампания в Русия в защита на неговото репресиране, обсъжда се организиране на хибридна война в негова защита, включително и медийна атака срещу прокуратурата, включително се споменава името на конкретен български журналист, който да я започне“, каза още Гешев и благодари на правосъдното министерство, че служителите му са си свършили работата и са открили телефона в килията на Банев.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:06
Гост

­­­Г­о­­р­­­е­щ­и­ ­­м­­о­м­и­ч­­­е­­­т­а­­ ­­­в­и­ ­­­о­­ч­­а­­­к­­в­­а­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?20031

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 10:51
Гост

Репресиран в селска вечеринка. Това вече мяза на сапунка.

Политикант
Политикант
07 януари 2019 10:35
Гост

Какви партии да очакваме от другите ВИП арестанти…. Не може всички да разчитат на Русия. Ценко Чоков би бил идеално лице (мутра) на подобно формирование. Може да има „репресирани“ в името.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 10:30
Гост

Днес се докопал до телефон. Утре и на него ще му дадат пистолет на части в ареста. Къде спят охранителите!

Бонд
Бонд
07 януари 2019 10:30
Гост

А дали този телефон не е пропуснат нарочно, за да се следят разговорите на Банев? Това е стар номер.

Пешо
Пешо
07 януари 2019 10:32
Гост

Ако е така, браво на ченгетата! Може да го е издал и подставен съкилийник, също стар номер.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 10:28
Гост

По принцип Банев каза, че е невинен. Защо ли му е тогава защита?

advocat
advocat
07 януари 2019 11:41
Гост

Цирк в султаната на боко-тиквата! Така ще бъде, докато сме 80% народ от дебили. Процентът се увеличава, защото едни от интелигентните умират, а други умират.