Съюзът на юристите призова партиите да вкарат повече юристи в листите си и от там в следващия парламент, за да спасят качеството на законодателството. Организацията излезе с обръщение до политиците, подписано от председателя ѝ – бившият конституционен съдия Владислав Славов, в което прави унищожителна критика на дейността на настоящото Народно събрание.

„Изтича мандатът на 44-то Народно събрание. Парламентът с най-ниско обществено доверие, след промените от 1989 г., който за 4 години не намери време и сили да изпълни решение на Бюрото на Великото народно събрание от 15.05.1991 г. и вече сме единствената страна в Европейския съюз (ЕС) без консолидирано законодателство!“, пише СЮБ и се заема да анализира какви са причините за това.

Съюзът заявява, че Народното събрание на България е на първо място в ЕС по законодателни предложения направени от народни представители – над 65%. „Върхове“ са постигнати през първата и деветата сесия на НС, съответно 84.7% и 73.7%. За сведение в страните от ЕС тази стойност е средно около 20%, като в Гърция, Финландия и Швеция е 0%, в Дания 1%, в Нидерландия, Ирландия и Словакия е 2% и т.н“, пишат от организацията.

И припомнят, че Конституционният съд (в решение №1/2020 г.) заяви, че „за да бъдат конституционосъобразни приеманите от НС актове трябва да съотвестват както на Конституцията на РБ, така и на останалите действащи закони, защото друго би противоречало пряко на чл. 4, ал. 1, изр. 2, предл. 2 от Конституцията“.  „Полезно е народните представители да се запознаят с това решение, за да разберат, че Законът за нормативните актове създава за тях императивни норми, в т. ч. и регулиращи законодателството и законодателния процес!“, изтъкват от СЮБ.

В тази връзка в обръщението се посочва, че при 87.7% от законодателните предложения не са извършени необходимите изследвания или научни експертизи.

И специално се обръща внимание на практиката да се променят закони чрез преходните и заключителни разпоредби на други закони. „През мандата си НС не само не прекрати, но продължи и разшири отричаната практика да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби – от 35% на 37%.

Тази опасна и противоконституционна тенденция в законотворчеството наложи „принципа“ законът да се чете отзад напред!

Абсурдно е, ако не е комично, да се отчита за положителна работата на НС по броя на приетите актове, повечето от които са „поправка на поправката“. Като причина за направените законодателни предложения в 27.7% е посочена „неефективност на действащото законодателство“ прието в повечето случаи от същото НС“, заявява Съюзът на юристите.

Като изтъкват, че 76.3% от внесените в 44-то НС законопроекти са без анализ на съответствието спрямо правото на ЕС.

И се обръщат към партиите така: „До голяма степен посочените негативи са плод на обстоятелството, че в НС има само около 27 юристи по диплома, като повечето от тях без реален юридически стаж. В Правната комисия в състав от 22 депутати – 5 са с икономическо образование!

Всички знаем, че НС, осъществява законодателната власт (чл. 62, ал. 1 от Конституцията) и основната, и водеща негова дейност е да приема нормативни актове. Съществена предпоставка тази дейност да бъде конституцоносъобразна и качествена е в неговия състав да има повече юристи с многогодишен стаж и високи професионални качества!

С настоящето не обхващаме всички слаби страни в законодателната дейност на 44-то НС, но изложеното е достатъчно основание да призовем всички политически партии и коалиции да се съобразят с него, когато формират кандидатските си листи за народни представители за следващия парламент!“.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ангел Т
Ангел Т
30 януари 2021 13:39
Гост

Това е най-голямата лудост. Юристите, участвали/щи в създаването и поддържането (като депутати от всички партии) на закона за собственост са основната причина тази страна да тъне в мизерия, да е най-бедна, да НЕ може никой да си защити собствеността (апартаменти, къщи, бизнес, ав. права)- в най-добрия случай след години на дела, време, пари, нерви нещо ще си върнеш … Пълен абсурд!!! И като пряко следствие на това, когато ЗС е ударен на базово ниво целия гръбнак на икономическия просперитет като малък и среден бизнес никога няма да се развие повече от един плевник, построен на гнила основа, гарантираща нулев социален… Покажи целия коментар »

неюрист
неюрист
30 януари 2021 12:16
Гост

за законите добре а за грешните и некадърни съдебни актове на калинки юристи какво да се прави или това е услуга срещу високи съдебни такси

Любител
Любител
29 януари 2021 10:56
Гост

Да, сега юридическото острие на управляващите е дуловската принцеса. Но като си представя, че в следващият парла мент, мент, най вероятно ще влезе и Пинокио, дето юридическият му стаж е обучението в Америка и като министър на правосъдието, не ми става по добре. Да си спомним, че в позорната комисия за „нова Конституция“ нямаше дори човек с докторска степен? Но както се казва във вица- „няма страшно, по-зле ще става“

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
30 януари 2021 9:18
Гост

Моето впечатление е – че не трябва да се прекалява с образованието, титлата Доктор е измислена – това са хора, които не могат да подхванат работа за 5 лева, ама както и да е.

Ако трябва да направиш прихващане по иск за евикция – само на доктор ще ми станеш.

Дани де Вълчо
Дани де Вълчо
29 януари 2021 8:59
Гост

От 1892 година произвеждаме йористи. От две години решаваме делата без да сме ги чели. А в близкото минало бех министър на … правосъдието. Минало, спомени, история …

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
30 януари 2021 9:21
Гост

Трябва Ви стаж, не се напъвайте да критикувате – измислете една правна формула, тогава приказвайте, това е вече сложното – да направиш реално нещо.

Добро утро
Добро утро
29 януари 2021 8:48
Гост

Съюзът на юристите откри Америка. Дани де Киро преди и след всяко заседание на „правната комисия“ минаваше през адвокатската кантора „Гигова и партньори“. Преди – за инструкции и готови „инициативи“, а след – за отчета и получаването на пликчетата.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
30 януари 2021 9:28
Гост

Те са котило – и Ирен Савова и – там – хипер-супер-свръх-звуковите – Доковска и партньори, всеки дава и мнение и акъл, най-вече – по ресторанти и вечеринки – пфу.

Блейзерът на славата.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 22:41
Гост

Ами проектанти на кофи може ли? Хидросоециалисти и други нагли и дебели господа? Не е ли пълен парламента с кроманьонци не ми го хвали!

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 21:14
Гост

Ай хаирлия да е, много нови йористи от НБУ да има!

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
30 януари 2021 9:39
Гост

Единият ми партньор в кантората е добре справящ се с материята юрист, при това – в пъти вповече от прехвалени отличници.

Грешката – или слабостта на интелектуалеца е – не може да работи оперативно – и при мене е така – разсеян съм, но – именно в практикума е истината.

Неслучайно ЧСИ не си мърдат пръста – защото навън е хладно и неприятно.

Котката е важно да е черна, не е важно дали лови мишки.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 17:54
Гост

Бря!Това холограма,реинкарнация или мумията се събужда след 12 години ли е?

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 17:52
Гост

Сега като влезе Христо Иванов ще цъфнем и ще вържем. И той един измислен герой, като колегата си Атанасов.

Цветков
Цветков
28 януари 2021 17:50
Гост

Мисля, че за това си има схеми и си вкарват изгодните на тях селски пръчки от Видин, Враца, Русе, и сякакви такива

Spiro
Spiro
28 януари 2021 17:49
Гост

Ще вкарат който си плати!

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 17:48
Гост

Че защо?

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 17:48
Гост

Славов да не се цани за депутат 🙂

Нина
Нина
29 януари 2021 8:44
Гост

Кой Славов?

Велизар
Велизар
28 януари 2021 17:48
Гост

Глупости

Деница Р
Деница Р
28 януари 2021 17:48
Гост

Надали това ще се случи

Englishman
Englishman
28 януари 2021 17:47
Гост

И те като се вслушат

Меринчев
Меринчев
28 януари 2021 17:47
Гост

Ще вкарат, който си искат

Lawyer
Lawyer
28 януари 2021 17:40
Гост

Важното е да има не само юристи, а такива на професионална висота! Да познават закона, нормите регламентиращи различните аспекти на икономическия, политическия, социалния живот. Същото се касае за всички желаещи да седнат в парламентарно кресло – знаещи, можещи, с воля и сили за налагане на професионализма си, пред различните партийни „съображения“!
А дано!… ама надали?!…

Елица
Елица
29 януари 2021 8:49
Гост

Проблемът за мен идва и от факта, че депутатите имат право на помощници в различни направления на икономика и право, а назначват свои хора без образование и качества. Няма как за експерт по правни въпроси да бъде назначен един среднист, студент по право, който от 2 години не може да си вземе държавните изпити и много подобни. Знам случаите от личен опит. И после ще чакаме добри закони. От кого и за кого?!!!

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
28 януари 2021 17:33
Гост

Наскоро четох, че Дани Каназирева е доктор по конституционно право и подозирам, че може да оглави правната комисия в следващия парламент.

Fredy
Fredy
28 януари 2021 17:31
Гост

Да върнат значи тенденцията на царя да, в интерес на истината тогавашният парламент беше класа пред следващите.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 17:50
Гост

От онова време насам в НС влизат малко на брой юристи и то, както пише в писмото, юристи на диплома. Иначе са пълен срам. Само си спомнете Фидосова, Дани К, вижте Десито Атанасова и т.н. Кофти работа