Няма да се свиква Велико Народно събрание (ВНС). Това очаквано реши днес парламентът. Идеята за провеждане на избори за ВНС беше подкрепена само от 111 депутати, 93 гласуваха „против“, а 8 „въздържал се“. Дори подписалите се под проекта за нова Конституция от „Воля“ не го подкрепиха.

Така официално Народното събрание затвори темата за нова Конституция, която управляващите отвориха, докато течаха най-активните протести срещу тях.

Проектът за нова Конституция, който ГЕРБ и „Обеднени патриоти“ успяха да внесат с гласовете на „Воля“ и независими депутати, предвиждаше разделяне на Висшия съдебен съвет на два съвета – съдийски и прокурорски, намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, премахване на ролята на президента в процедурата по избор на тримата големи в съдебната власт, както и въвеждане на индивидуална жалба до Конституционния съд и премахване на ВНС. Той беше внесен на 2 септември с анонса за „рестарт на държавата“ и „ връщане на доверието на гражданите в институциите“ (повече за проекта виж тук).

Още в самото начало стана ясно, че той няма да види бял свят, тъй като нова Конституция се приема само от ВНС, а решението за свикването му се взема от действащия парламент с поне 160 гласа. А от БСП и ДПС, които заедно имат 95 гласа, обявиха, че няма да го подкрепят.

Много водещи юристи отправиха сериозни критики към проекта (част от тях можете да си припомните тук, тук и тук), а след това Венецианската комисия също изтъкна множество недостатъци и празноти (повече за становището ѝ виж тук). А единствен за негов автор се призна бившият министър на правосъдието Данаил Кирилов.

За обсъждането на проекта беше създадена комисия, в която опозицията отказа да влезе. А впоследствие президентът Румен Радев оспори в Конституционния съд решението за създаването ѝ, защото предвижда, че тя може да предлага промени в проекта, а по Конституция това е недопустимо. КС обяви, че ще се произнесе по делото на 1 декември.

„Първоначално ни обзе почуда, това откъде се взе? Нима не се отказаха от този фарс? Но изненадата ни не трая дълго. Все пак какво логично от това проект започнал между два протеста да завърши между два бюджета. Конституционният кьорфишек цели да отвлече вниманието от здравната и икономическа криза“, заяви Крум Зарков от БСП в емоционална реч от парламентарната трибуна, в която припомни моменти и от българската история – настъпването на режима на пълномощията след свикването на ВНС и от френската – свалянето на ген. Шарл дьо Гол, когато с плебисцитите си започва да погазва конституцията.

Зарков припомни, че в първоначалния проект на управляващите беше сгрешен гербът и беше премахнат преамбюлът, написан от поета Валери Петров.

„Подписан беше от депутати, които не са го чели и в главата им „Конституция“ звучи като „концесия“, каза Зарков, визирайки лидера на „Воля“ Веселин Марешки, който призна, че не е чел проекта, а после приближен до него получи концесия на плаж.

„Това е хартата на нашите основни права и свободи, а те не се преписват и пренареждат, те са изстрадани и могат да бъдат загубени за миг вследствие на пошъл политически блъф.

Бащите на Конституцията са предвидили дълга процедура за приемането на нова, за да ни предпазят. И слава богу! Нека се възползваме от тяхната мъдрост и да сложим край на тази лудост. Това може и да ви спечели време, но срина и малкото ви авторитет“, обърна се той към управляващото мнозинство.

Изказвания направиха и отцепниците от БСП – сега независими депутати Красимир Янков и Валери Жаблянов. И те също говореха за дестабилизация на държавата, опит за печелене на политическо време, отстъпление от завоювани права.

„Кой е бащата и кой е майката на тази Конституция? Никой не иска да си признае. Затова приемаме, че е плод на колективните ви усилия и юридически капацитет. Имената на министрите няма да стоят под този срамен акт, а вашите“, обърна се Явор Божанков от БСП към депутатите от мнозинството.

От ГЕРБ на трибуната се изправи Тома Биков, който заяви, че изказванията на левицата преди него са показали, че конституционният разговор е много труден.

„Не сме обявили война на настоящата Конституция. Отчитаме нейните преимущества и заслуги за провеждането на мирния преход към демокрация. Направихме това предложение в ситуация на силно обществено напрежение с желанието да обособим място, в което партиите, гражданското общество и гражданите да могат да проведат дебат за бъдещето на България. Не мисля, че това е лоша инициатива. Със сигурност през следващите месеци и години ще търсим подобно място, защото такова не съществува. Не успяваме да постигнем консенсус по базисни проблеми и това ще се задълбочава, тъй като политическото противопоставяне преминава червени линии, които не трябва да бъдат преминаване. Ние ще подкрепим и днес предложението за свикване на ВНС.

Вероятно скоро Конституцията няма да може да бъде променена, защото подобни опити изчерпват обществената енергия. Нашият проект събра в себе си най-вече исканията на протестиращите от лятото. Едно от тях беше свикване на ВНС“, заяви Биков.

По думите му управляващите са взели идеите на протеста, без да подкрепят всички от тях, но целта е била в пленарната зала да влезе разговорът, който се води на улицата.

Биков се обърна към левицата с думите, че тя ще поиска промяна в Конституцията и тогава ще трябва да работи с ГЕРБ. „В политиката майсторството е да работиш с тези, които не харесваш“, каза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ нарече проекта за нова Конституция „поредният удар срещу демокрацията и държавността“. „Срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата. Призовавам ви да спазвате действащата Конституция на България и законите на страната“, заяви той.

След като на няколко пъти в залата беше коментирана концесията, която близък до Марешки получи след подкрепата на партията му за проекта за нова Конституция, думата взе Пламен Христов от „Воля“.

И обяви, че партията няма да подкрепи свикването на ВНС.

„За нас прагматичните действия са най-важни, затова участвахме в даването на шанс да се стартира една такава процедура, но това не се случи. Ние се надявахме, че ще завалят добри, лоши и каквито и е било други предложения за промени, не постъпиха никакви от всички вас, които през годините сте говорили за промени в Конституцията. Стана ясно, че това е проява употребена за политически цели. Няма как след като това не е в дневния ред на обществото, а се използва само за словоблудство, „Воля“ да участва в това. Затова слагаме точка на този дебат“, каза Христов.

Кристиан Вигенин от БСП призова да се подходи с хумор към дебата и постави въпроса защо премиерът Бойко Борисов не е в залата и поиска да бъде включен онлайн, дори от джипката. И посочи, че според него дебатът за свикване на ВНС е бил насрочен за днес, за да не му се обърне внимание, докато правителството обявява мерките за борба с коронавируса, които се очакват от цялото общество.

 „Омръзна ми да слушам как действащата Конституция е свещена крава. Нека да си спомним как беше приета – приеха я БСП, ДПС и едни отломки от СДС. Приеха я, за да спасят БСП. Какво постигнахме 2 млн. българи по-малко, най-ниския жизнен стандарт в Европа. Тази Конституция създава неразрешими конфликти между институциите. Тя не дава никаква възможност за реформа. Всички опити за отклик на желанията на хората за промяна се сблъскват със статуквото на БСП и ДПС“, коментира Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, която оглави и така и не заработилата на практика комисия, взе думата, за да отхвърли критиките, че не е сега моментът да се обсъжда свикване на ВНС.

„Да, на дневен ред са мерките за справяне с коронакризата и правителството си върши работата. Министерският съвет и Народното събрание са различни институции и всяка има дневен ред“, заяви тя. И се обърна към опозицията: „Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов и е много странно, че не искате да се възползвате. Да ви припомня, че през август той каза, че когато НС вземе решение и се разпусне, подава оставка в този момент. Ето днес настъпи и този момент, когато можете да получите оставката на правителството. Не е ли прецедент именно вие, които настоявахте месеци наред Борисов да подаде оставка днес да крепите управлението на Борисов. Странно“.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Име
Име
25 ноември 2020 22:26
Гост

Язък! Можеха да впишат в новата Конституция, че ГЕРБ са единствената и направляваща политическа сила в РБ.

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
25 ноември 2020 18:27
Гост

Да цитирам един мой мъдър приятел: много високо ниво е Боко и герберите за опростелия български народ. Време е за смяна и нивото да падне още по-надоу, за да отговаря на мисленето на избирателите, определящи резултата. Има ли къде по-надолу, би попитал някой? Е как да няма, като това е само началото на спускането. В този смисъл св. Бойко е ниво акадамик за сегашното целокупно изтрещяло население по градове и паланки /за София да не говорим, където всичко е тотално оскотяло за едни пари, къщи, коли, схеми и кариери/. Това племе, колкото пъти да го ……..ряш, все му е малко,… Покажи целия коментар »

Knowledgeable
Knowledgeable
27 ноември 2020 16:12
Гост

Това съвсем не е вярно!
В тази държава има много по-можещи, знаещи, достойни и отговорни хора от наредените в МС и НС! И под „много“ имам предвид И количествено, И качествено измерение.
Няма нужда (и трябва да спрем) да се задоволяваме с това, което ни се предлага от някой вожд – в случая, смешните промени на Конституцията. Само така можем да получим повече.
Когато имаме компетентни хора на отговорни постове, ще тръгнем напред.

Любител
Любител
25 ноември 2020 12:49
Гост

То беше ясно, че е шитня за печелене на време. Което е обидно за цялото ни общество, но явно на повечето членове на обществото ни не им пука за това.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 12:57
Гост

Струва ми се, че причината да не им пука на повечето членове на нашето общество е, че просто нямат нито интелектуален, нито нравствен капацитет да разберат, че са били обидени.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 12:14
Гост

Правото беше използвано по долнопробен начин за политически цели. Никой от управляващите не си е и помислял да приема нова Конституция. Жалка история.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 12:03
Гост

В едно демократично общество подобна гавра би била наказана с вечна политическа смърт на всички замесени в „проекта“ (включително и на псевдоопозицията).

Саливерстров
Саливерстров
25 ноември 2020 11:43
Гост

Логично пропадна. Нищо ново!

Zeta
Zeta
25 ноември 2020 11:42
Гост

Определено беше излишно да се коментира дори нова КОнституция, при все, че няма единодушие в тези планове

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:41
Гост

Тома Биков как само заблуждава, че промените ще се правят заради общественото напрежение.

Spiro
Spiro
25 ноември 2020 11:40
Гост

Излишно беше цялото вдигане на шум. Само зор да се почне мазаляк

Димитрова
Димитрова
25 ноември 2020 11:40
Гост

На старата Конституция какво и има? Пречи да се правят реформи в образованието, здравеопазването и околната среда ли? Не мисля.

Spiro
Spiro
25 ноември 2020 11:40
Гост

Тия реформи зависят от волята на държавата, оперативните умения и стратегия на министрите. Ама не опира до Конституция тоя въпрос

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:44
Гост

Може би основната им цел беше да ограничат правата на Радев.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:39
Гост

При това положение КС ще се произнася ли?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:39
Гост

Ех, няма да текнат сега едни реки от мед и благодат и с приемането на нова Конституция масово народа да спре да е простак и да се интересува само от ракия, салата и собствения си задник…

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:39
Гост

За другите е ясно, ама защо от „Воля“ така се извъртяха?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:39
Гост

Пълна пародия беше случая с новата Конституция и в резултат във Венеция ни се смяха оня ден

Ananieva
Ananieva
25 ноември 2020 11:38
Гост

Борисов може да си събира багажа от Минситерски съвет. Тая авантюра бе по негово решение

Помня
Помня
25 ноември 2020 11:38
Гост

А Борисов оставка кога? Нали обеща, че, ако ГЕРБ не успее с ВНС и промените в Конституцията ще се оттегли…

Бобо
Бобо
25 ноември 2020 11:38
Гост

Каква изненада

Хитреци
Хитреци
25 ноември 2020 11:37
Гост

Ама как хитро го изиграха – в деня, в който се обявява локдаунът, те отмениха промените в конституцията, за да бъде изместен този гръмовен провал от много по-важна тема.

Zeta
Zeta
25 ноември 2020 11:42
Гост

Колко да е по-важна темата за локдауна? Няма да ходят кифлите и келеметата в моловете и децата им да правят золуми и разгонените студенти ще трябва да се събират на домашни партите ( където знаем, че няма да се спазва ограничението до 15 човека, а ще са поне 30) но важното е, че пак ще могат да правят безразборно секс. Голям Локдаун и голяма трагедия няма що

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:36
Гост

Жалко, че няма да намалят броя на депутатите.

Николай
Николай
25 ноември 2020 11:35
Гост

Жалка, жалка, жалка история!
Винаги ме боли когато трябва да се съгласявам с Крум Зарков и Карадайъ, но тоя път коментарите им са адекватни 🙁

Фен
Фен
25 ноември 2020 11:35
Гост

Браво на Крум Зарков, много жалко, че е от БСП.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:34
Гост

Браво! Основен закон не се променя току- така.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:34
Гост

Жалкото е, че промените в Конституцията, които са крайно необходими, няма да се случат в нашия живот.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 11:33
Гост

ГЕРБ са отчаяни идиоти.