Проектът за нова Конституция е своеобразен памперс – ясно е какво има вътре, но дава малко време на безпомощните родители. Така конституционният съдия проф. Атанас Семов определи проекта за нов основен закон, изготвен от ГЕРБ, подписан и внесен от депутати от управляващата коалиция и „Воля“.

Това не е проект за Конституция, а конвулсия на политическия режим. Да се коментира е загуба на историческо и политическо време. България трябва да говори на езика на ценностите, а не на езика на политическото прикриване„, каза още проф. Семов пред бТВ.

Основната част от коментара му бе съсредоточен върху изводите за състоянието на върховенството на закона у нас в доклада на Европейската комисия от 30 септември и резолюцията на Европейския парламент от 8 октомври.

Според конституционния съдия двата документа са „едно европейско селфи, в което ясно се вижда как е тук и как е там в далечината“.

Проф. Семов заяви, че е недопустимо за пореден път докладът на ЕК „да мине тихо като през пустиня и да потъне в пушилката на джипа“. „Трябва да покажем много ясна воля на нетърпимост към безобразията – активна и своевременната нетърпимост към безобразията на властта, на всяка власт. Това е, което в най-голяма степен ни отделя от Европа“, каза Атанас Семов.

И допълни: „Шамарите трябва да се раздават с думи и политически оценки. Това направи и Брюксел на два пъти тази седмица. Това, което видяхме и чухме, е, че България е орезилена, яко е орезилена. Европа отдавна вижда и разбира, но вече е готова и да действа“.

Според него трябва да се притесняваме най-много от констатацията за рецидив. „България 14 години е в ЕС, 14 години получава доклади от ЕК с ясни и конкретни критики и не е направила почти нищо. Това е най-тревожната констатация в доклада. Трябва да се притесняваме и от това, че българската власт непрекъснато лъже, лъже гражданите си, лъже Европа – за реформи, за промени, за напредък. Ние всички тук много добре знаем каква е действителната картина. Сега видяхме, че и Брюксел знае и в този смисъл докладът може да се мисли и да се чете и като окуражителен, като насърчаващ българската нетърпимост към безобразията„, каза конституционният съдия. По думите му докладът не може да реши проблемите в България, но може много ясно да насърчи решаването им.

По въпроса за борбата с корупцията, проф. Семов заяви, че у нас „има борба за това кой да управлява корупцията, а не кой да се бори с нея“.

По думите му правосъдната система се гърчи под натиска на политическата система за въздействие. Добави, че като цяло съдебната система си върши добре работата, но осъзнава, че ѝ се пречи за една част от нея.

В правосъдната система на България работят изключително много качествени и почтени хора, но има и такива, които правят всичко възможно тя да е спъната в някои случаи. Въпросът обаче не е кой, а защо, как. Има политически и правни механизми, които позволяват това и знаем част от тях. Знаем за това как е възможно избирателно да се проверяват едни сигнали за корупция, а други да не се забелязват изобщо. Избирателно да се проверяват едни записи и снимки, а други не. Избирателно да се изнася информация за това кой какво е вършил, а друга информация да не се изнася. Това са проблеми, които Брюксел вижда и на които поставя съвършено ясната диагноза – несъвместими с европейската ценностна система“, коментира още проф. Семов.

В отговор на въпрос за недосегаемостта на главния прокурор, онагледена с репликата на покойния бивш обвинител №1 Иван Татарчев, че над него е само Господ, проф. Семов заяви: „Законът и моралът са над главния прокурор. Големият проблем не е главният прокурор и дали е разбрал правомощията си, а големият проблем е да не допускаме безобразията, на които сме свидетели, да се научим да мислим навреме – първо, когато го избираме и после, когато го търпим“, каза Семов.

В тази връзка сподели и очакванията си от доклада за дейността на сегашния обвинител №1 Иван Гешев, който бе поискан от депутатите на 23 юли и предстои да бъде обсъден в парламента: „В работата на една институция по-силно личи онова, което не присъства, онова, което отсъства, ще чуем онова, което прокуратурата е направила, но обществото негодува срещу онова, което прокуратурата не е направила, за онези свидетелства за властова злоупотреба, за които прокуратурата е неактивна. Ще чуем изброени успехи, но няма да чуем анализ защо е възможен двоен стандарт в подхода, в отношението, в оценката. Големият проблем в съдебната власт е не в нея, а в политическата система на страната, която е тежко деформирана„, заяви проф. Атанас Семов и добави, че трябва да се промени манталитетът на властта и отношението към нея, към функциите и личностите.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
баба Гицка
баба Гицка
12 октомври 2020 10:06
Гост

Аман от комунета..България не може да се отърве от тази проказа.

The Grey Knight
The Grey Knight
12 октомври 2020 0:21
Гост

Добре, че е тиквата да ни пази от комунистите. Най-дясната тиква в Европа.

78910
78910
11 октомври 2020 23:25
Гост

незаслужава дори коментар брътвежа на господина

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 18:44
Гост

суета на суетите! грозно!
няма ли етичен кодекс в КС

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 17:59
Гост

Ама да се свършва най накрая! Да идват Корнелия, Доган, Славчо и Бойкикиев, здравеопазването да е само безплатно и държавно, образованието също, бензина да е евтин от държ. Бензиностанции, да купим още не 8 самолета ф-16, а поне още 18, може и руски, но в краен случай шведски, Бойкикиев да е главен прокурор , но без правомощия, Румен Гечев да е министър на икономиката, защото Жан Виденовото време му липсва, , Славчо да е министър на културата, че нещо чалгата не върви., ДПС-то си взима земеделието, горите, водите и природата, защото поне 500 години са си техни….и така може да… Покажи целия коментар »

123
123
10 октомври 2020 17:28
Гост

Този „симпатяга“ защо не „вземе да се скрие“?! Първо, не е работа на конституционен съдия да се изказва крайно политически (дали, принципно, в конкретния случай е прав или не, е без значение). Второ, назначен е от президента на Републиката (за съжаление, една от грешките на президента), и затова в тази кризисна ситуация ще се асоциира с желание да се реваншира за назначението. Но най-същественото – историята оставя следи: http://olddnes.dir.bg/tagp_gallery.php?id=59937&num=20 „Симпатяга“! За разлика от някои други не сме късопаметни!!!

колега
колега
10 октомври 2020 15:39
Гост

Език, стил, изказ- нямам думи!?!?
В жуналистиката дори не допускат това…

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 15:08
Гост

Ясно е кой управлява корупцията, въпросът е да не допускаме това и да изтребим всички вредители

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 14:48
Гост

А бе какво стана с Комисията за Конституцията. Намериха ли си експерти, че през седмицата Атанасова на даде вой – никой не щял 😂😂😂

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 14:49
Гост

Кой свестен ще им се навие. След като и Близнашки отказал, прави си сметка

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 14:51
Гост

Пак ще опрат до такива като Барни 🙂

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 14:44
Гост

А през това време Борисов с джипката отиде на село, седна на пънче, за да прочете данните на Moody’s за кредитния рейтинг на страната.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 14:46
Гост

Така отговаря на всички критики – като предава от гората колко е велик

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 15:10
Гост

Някой няма ли да попита колко харчи тази джипка, че пак ние плащаме за излетите му, не ли

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 15:19
Гост

И докога ще нарушава закона като сам шофира. НСО пак не си е на мястото

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 15:17
Гост

Все повече личи, че Борисов става все по-неадекватен. Борисов не може и не иска да повярва, че не го харесват. Затова се е капсулирал в собствен балон, в който в който хора като Кирил Ананиев и Николай Нанков го гледат богобоязливо, а Цвета Караянчева го брани с гърди тежки, защото трябва да докаже думите му, че е проста кърджалийска гугутка

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2020 15:20
Гост

Никой не го иска. Да си ходи вече, че не се издържа