Половин година ще отнеме изготвянето на компютърно-техническата експертиза, която трябва да отговори на всички съмнения около надеждността на системата за гласуване, с която бяха избрани членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота. Причината за това са изразени оплаквания от експертите за недостатъчно съдействие от страна на ВСС и фирмата разработчик.

Това стана ясно на днешното заседание на петчленния смесен състав от съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), който гледа делото за избора на шестимата съдии за членове на ВСС – Мария Терзийска (зам.-председател на ОС-Варна), Явор Колев (председател на АдмС-Пловдив), Миглена Тянкова (председател на ОС-Хасково), Васил Петков (председател на ОС-Ямбол), Даниела Александрова (зам.-председател на СРС) и Младен Димитров (председател на РС-Велико Търново).

Делото беше образувано по две жалби на трима от кандидатите – Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и от съдията от Луковит Владислава Цариградска.

Изборите бяха проведени през юни, а в края на юли съдът назначи тройна компютърно-техническа експертиза (виж повече тук). През август стана ясно, че не могат да бъдат открити вещи лица, а през септември делото беше отложено, защото експертите не могат да изготвят заключението. Тогава съдът им даде още два месеца, като експертизата трябваше да е готова до 9 ноември (виж още тук).

На днешното заседание се явиха и трите вещи лица, за да кажат, че са им нужни още два месеца. Те обясниха, че ВСС и фирмата, която е разработила системата за електронно дистанционно гласуване, не са им осигурили пълно съдействие. Експертите се оплакаха, че имали строго ограничен достъп до сградата на съвета, трябвало да работят само с един човек от Висшия съдебен съвет, бил им представен огромен обем от Log-файлове и анализът им отнемал повече време.

Съдът се съгласи на поредна отсрочка, като вещите лица обещаха да изготвят заключението си до 20 януари 2023 г. – една седмица преди следващото заседание, което беше насрочено за 27 януари 2023 г. Междувременно съдиите решиха да изпратят и писма до ВСС и до фирмата разработчик на системата, в които да ги предупредят, че ще бъдат глобени, ако не окажат пълно и всестранно съдействие на експертите.

Съдия Владимир Вълков, който е един от обжалвалите резултата от изборите, поиска от съда да изиска ВСС да изпрати в електронен вариант материали, които са налични само на хартиен носител. Според Вълков от изпратените досега документи не може да се установи дали е имало безпрепятствен достъп до системата за гласуване в деня на избора. Съдът обяви, че ще се произнесе допълнително по искането му.

Не беше уважено обаче искането на съдия Владислава Цариградска ВСС да обясни как е реагирал на оплакванията на съдии, че някой е гласувал с техните талони. Съдът отказа и поредно искане за разпит на шефа на IT дирекцията на ВСС.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 ноември 2022 14:08
Гост

„Експертите се оплакаха, че (1) имали строго ограничен достъп до сградата на съвета, (2) трябвало да работят само с един човек от Висшия съдебен съвет, (3) бил им представен огромен обем от Log-файлове и анализът им отнемал повече време.“ Такава глупост експерт не може да каже, но въпреки това да анализираме: (1) имали строго ограничен достъп до сградата – на експертите им трябава едно работно място, в една стая. (2) трябвало да работят само с един човек – точно така и трябва да е, каквото искат, го искат и получават от този човек, а той от кой го иска си… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2022 11:54
Гост

ССБ с последователната си недалновидност и институционално лицемерие в рамките на десетина години успяха да предизвикат отвращението на цялата съдийска общност до степен, че трябва да се крият, когато прокарват определена идея или подкрепят някаква политика.Справка- подкрепените от тях кандидати за членове на ВСС, законопроекти в Народното събрание, подкрепа за председатели на съдилища. В момента, в който се разбере, че кандидата има тяхната подкрепа и настъпва всеобщо отдръпване от него, дори и да е читав.

ПиХ
ПиХ
19 ноември 2022 17:24
Гост

Защо се прави този компромис и отлагане? От чл. 161 ГПК ясно следва, че ако ответникът (а изборната комисия определено е еманация на администрацията на ВСС) не съдейства, това се тълкува срещу него. В тежест на избирателната комисия е да докаже законосъобразността на административния акт, т.е. че гласовете са точно отразени. Ако не успее – изборът се отменя.

Оливия
Оливия
18 ноември 2022 8:50
Гост

Жалбоподателите – не само в тази процедура – ВИЖ и за конкурса за повишаване – откъдето и да са дошли вече са усвоили шопския манталитет: „Къщата че си запалим на Вуте плевнико да изгори…“ и още „И сам да съм у трамвая пак че се бутам!“. Жалко, жалко, нито се развива правото, нито се борите против статуквото така, осъзнайте го най-сетне. Ами не ви харесват хората, следователно няма да гласуват за вас.

Михаил
Михаил
18 ноември 2022 1:02
Гост

Половин година! Тези да не правят нова система.

Димо
Димо
18 ноември 2022 0:58
Гост

А дали ще има разсейване наистина на всички съмнения около надеждността на системата за гласуване?

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 22:30
Гост

Не е имало компрометиране на проведените избори. ВКС и ВАС ще излязат с това становище. Вещите лица не са открили нищо компрометиращо.

Чочо
Чочо
18 ноември 2022 1:00
Гост

Със сигурност. Напълно очаквано.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 20:54
Гост

Какъвто главния прокурор, такива и върховните съдии, такива и ССБейците. Всиките са един дол дренки, само че обслужват различни интереси и затова се дърлят помежду си. Също като политиците.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 20:48
Гост

Явно са се наканили да направят сегашните членове на ВСС и инспектората с пожизнен мандат. Интересен синхран между Народно събрание, КС, ВКС и ВАС с цел едни определени хрантутници да стоят безкрайно на топлите си службици.

Димитър
Димитър
17 ноември 2022 18:51
Гост

Ще върнат хартията в изборите, ССБ няма да има хора във ВСС ,протестърите май имат отчаяна нужда от малка победа. Почти ми е тъжно…почти

Джони
Джони
17 ноември 2022 18:06
Гост

Мазало

Лозан
Лозан
18 ноември 2022 1:03
Гост

Пълна каша.

Попов
Попов
17 ноември 2022 18:06
Гост

Все тая, не са избрани от непрофесионалната или от НС

Кикиш
Кикиш
17 ноември 2022 18:05
Гост

Определено положениеот е нелепо

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 18:04
Гост

Ужас е

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 17:47
Гост

Ха сега си представете това дело да се движи в темповете, в които се движи и да има на 100% избран ВСС, демек не като сега, да няма парламентарна квота. И вижте за какъв абсурд става дума. Тогава зорлем с него щеше да бъде държан старият състав на ВСС, когото всички МНОГО ОБИЧАМЕ. Това щеше да е резултатът. Затова преди да се жали, трябва да се мисли, а не ох, майко, имаме едни съмнения.

Дермета
Дермета
17 ноември 2022 18:07
Гост

Аз мисля, че и това може да се случи

измислици на квадрат
измислици на квадрат
17 ноември 2022 17:45
Гост

Това дело е толкова измислено, че повече няма накъде. Някой не си взел талончето от шефа, друг го сърбяло. Хора, не разбрахте ли – това са резултатите и на това отгоре са безсмислени. Колегите не ви харесват достатъчно, не казвам въобще, защото загубилите също получиха немалко гласове. Или пък не им дреме и се поддават на договорки и подкрепят спуснати кандидати, но това е бг съдебната система.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 17:39
Гост

Ако някой се оплаче, че друг му е гласувал с талона, това най-малкото би трябвало да не предполага съмнение, че ще бъде проверено.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 22:24
Гост

Оплакъл се би, ама не идва да си каже трите имена и да бъде разследван инцидентът му. Е, няма кристална топка измислена за такива ситуации.

123
123
17 ноември 2022 17:37
Гост

Може да започне залагане: Кой пръв ще се произнесе? НС или ВКС и ВАС?

fiasko
fiasko
17 ноември 2022 17:40
Гост

Аз залагам на 50-тото Народно събрание.

123
123
17 ноември 2022 17:37
Гост

Няма за къде да бърза съставът. Нов ВСС няма да има, тези ще си стоят во веки веков

Асенов
Асенов
18 ноември 2022 1:05
Гост

За съжаление.

4567
4567
17 ноември 2022 17:16
Гост

Що ли въобще гледат делото. НС въобще не мисли за 11-те и тези вече избраните май няма и да встъпят.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 17:14
Гост

ВСС ще направи всичко възможно да спъва работата на вещите лица, защото ако те се разровят както си трябва, ще открият големи зулуми

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 17:49
Гост

O, ма разбира се. Тотални зулуми… Администрацията по цял ден това прави – манипулира резултати от избори. Хайде стига тъпотии.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 22:26
Гост

Хора, не сте прави. Имам пряко наблюдение. ВСС не пречат на тези вещи лица. Самите вещи лица обясниха в залата, че от ВСС им е оказано пълно съдействие.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 17:13
Гост

Ей, значи как го пазят този експерт айти – най-голямото съкровище във ВСС

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 22:28
Гост

Ненужно сатанизирате човекът. Не е допуснал да има нередности.

Пепи
Пепи
18 ноември 2022 1:08
Гост

Защото им свири по гайдата.