Апелативният съд във Варна увеличи на 7 години затвор наказанието, което 25-годишния Петър Здравков трябва да изтърпи, след като шофира дрогиран и без книжка, като уби на пътя 38-годишния балетист от варненската опера Мартин Чикалов.

Делото се гледа при съкратена процедура, тъй като Здравков призна вината си и наказанието му се редуцира с 1/3. В края на годината Окръжният съд във Варна му наложи 9 години затвор, от които Здравков трябваше да изтърпи 6 години. От прокуратурата настояваха за по-тежко наказание, като изтъкваха, че неправоспособният водач е бил самонадеян, въпреки че никога не е имал шофьорска книжка, карал е с превишена скорост и след катастрофата е избягал и се е укрил.

На втора инстанция апелативните съдии прецениха, че отегчаващите вината на подсъдимия обстоятелства категорично и значително надхвърлят смекчаващите, поради което е завишил наказанието му се една година. Решението им също не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.

Здравков блъсна и уби Мартин Чикалов на 10 септември вечерта на  бул. „Приморски“ във Варна. Тогава той е шофирал в града със 114,6 км/ч, а в момента на удара в балетиста, който карал колело, скоростта на автомобила е била 77 км/ч. Здравков шофирал и без очила, въпреки че от дете бил с далекогледство и е трябвало да носи очила, за да вижда добре както на близко, така и на далечно разстояние. Освен това е бил дрогиран, като кръвните му проби показали наличие на кокаин и канабис.

След катастрофата Здравков не беше открит на адреса на родителите си, където е бил регистриран, но след това се предаде. Съседите пък го описвали като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен. За шофиране без книжка пък е бил наказван и в миналото.

 

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ще видим
Ще видим
26 юни 2019 15:05
Гост

За съжаление понякога не изглежда да има перспектива за поправяне на някого чрез наказателна репресия. Превантивнята функция – да, но възпитателната ми се вижда неизпълнима в този случай. Вярно е, че е млад и има време да се поправи, но съдейки по проявленията му досега, ми се вижда доста трудно.

Anonimen
Anonimen
26 юни 2019 12:29
Гост

Млад е, ще ги излежи. Има достатъчно време за размисъл. Дано се поправи.

Anonimen
Anonimen
26 юни 2019 13:40
Гост

Бивш наркоман няма. Иначе може да е много добър човек, но излети ли след коката веднъж-пиши ги бегал.

Anonimen
Anonimen
26 юни 2019 12:28
Гост

Дрогиран, без книжка, укрива се след като е убил човек, а сега сигурно ще има наглостта да обжалва.