Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  достигна до полуфиналите на международното състезание по право на Европейския съюз за Централна и Източна Европа – Central and Eastern Europe Moot Competition (CEEMC), а Йоанна Ченалова спечели индивидуална награда за ораторски умения.

Отборът на СУ е в състав Емили Стоянова (2-ри курс), Кристияна Николова (3-ти курс), Йоанна Ченалова (4-ти курс) и Йоана Вълева (4-ти курс). Те се подготвяха за участието си в състезанието под ръководството на треньорите Нели Млъчкова (завършила „Право“ в СУ и предходен участник в състезанието) и Илияна Тодорова (адвокат, докторант по „Граждански процес“ в СУ и също бивш участник в състезанието).

Състезанието се организира от The British Law Center и се провежда с подкрепата на Съда на Европейския съюз и университета в Кеймбридж. То представлява симулативен процес по преюдициално запитване пред Съда на Европейския съюз, като се състои от два кръга – писмени защити и устни пледоарии. Устната част тази година се проведе между 26-ти и 29-ти април в Прага, Чехия, като журито беше съставено от съдии в Съда на ЕС, генерални адвокати, професори и водещи специалисти в сферата на правото на ЕС.

Отборът и треньорите благодарят на ръководството на Юридическия факултет, Цветелина Байрактарова, Софийската адвокатска колегия, „Сиела норма“ АД и адвокатско дружество „Доковска, Атанасов и съдружници“ за финансовото съдействие и подкрепата.