Административният съд в Бургас обяви за нищожно повторното разрешение за строеж на курортния комплекс „Алепу вилидж“, станал по-известен като подпорната стена, която предпазва от свлачище.

За днешното решение на съда съобщиха от прокуратурата, след като миналата година възложиха проверка на ДНСК и след нея поискаха разрешението за строежа да бъде обявено за нищожно.

Проверката на ДНСК за законността на обекта, който се намира между нос Св. Тома и т.н. Шофьорски плаж, показа, че за него има две разрешителни за строеж, издадени от бившия главен архитект на Созопол Светозар Рашков.

Първото е от февруари 2018 г. и е за изграждането на курортен комплекс „Алепу вилидж“, но е само за началния етап от строителството – укрепване на свлачище. На 28 февруари 2018 г. обаче фирмата възложител на строителството „Алепу вилидж“ АД подава декларация, че няма да използва това разрешение, а обяснява, че срещу свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

Само няколко месеца по-късно – през август 2018 г., от фирмата подават заявление за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж и виза. И въз основа на тях на 10 септември 2018 г. главният архитект на Созопол издава ново разрешение за строеж на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“. Този път обаче то е за два етапа на строителството, т.е. не само за укрепване на свлачище, а и за изграждане на курортен комплекс с подземна и надземна част в местността Алепу.

Именно него атакува прокуратурата, като подчерта, че първоначалното разрешение е влязло в сила, а съгласно чл. 156, ал 5 от Закона за устройството на територията то не може да бъде отменяно.

От прокуратурата съобщиха днес, че съдът в Бургас е приел позицията им.

„Налице е такова нарушение на материалния закон, което касае правилността на административния акт, поради което издаването му е лишено от законова опора – т.е. същият е издаден при липса на условията, предвидени в приложимите материално-правни норми, а именно за законосъобразно изработени инвестиционни проекти, представляващи основна и задължителна предпоставка за издаването му. В случая са нарушени разпоредбите на чл.139, ал.2 и 3, 142, ал.1, 144, ал.1 и чл.161, ал.1 от ЗУТ, което обуславя наличието на особено съществен порок на оспорения административен акт, обосноваващ неговата незаконосъобразност до степен на нищожност, поради което съдът намира подадения срещу него протест за основателен“, се казва в решението на съда.

В хода на делото са били констатирани също и данни за документни и други престъпления, които тепърва ще бъдат разследвани. Съдебно-почеркова експертиза е показала, че заявление до кмета на Созопол с част от инвестиционните проекти, не са подадени от посочения възложител, а изготвените след първото разрешение за строеж инвестиционни проекти, не са приложени и не е ясно как са били приобщени към административната преписка по издаване на  разрешението за строеж.

Още през лятото на миналата година започна и разследване по случая със строежа на Алепу, което се води за престъпление по служба срещу бившия главен архитект Рашков.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Jordani
Jordani
19 февруари 2021 0:03
Гост

Ама как незаконен, та преди това Главни Архитекти, Представители на РДНСК,ДНСК, Община, Област, и др. бюдженти мюхлюзи, изнудвачи по проекти, въобще мафия на всякакво равншще, ни обясняваха, че нямало нарушение на закона. И тъй като твърдяха неистини, сега за лъжесвиделствуване и те в съда.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 14:53
Гост

Колко трябва да си нагъл за да подадеш заявление до кмета на Созопол от чуждо име?

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 15:00
Гост

Би трябвало да искат документи за самоличност при такива ситуации.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 14:50
Гост

Оставаше и да няма данни за документни и други престъпления.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 14:47
Гост

Явно бившия главен архитект на Созопол Светозар Рашков е прескочил закона.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 14:49
Гост

Не е първият, няма да е и последният. За пари какво ли не правят хората.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 14:26
Гост

Бе те ви казаха, че е подпорна стена, проектирана лично от мъжа на външната ни министърка, а вие викате, че било хотел? Че и искате да е законно??

М. Кирилов
М. Кирилов
18 февруари 2021 14:14
Гост

Според мен тия разрешения и за дете е ясно, че са съшити с бели конци

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 14:13
Гост

Наглите мутри иксат да приберат едни милиони от строежа на това чудо. Един път вдигнато, никой няма да им го пипне. Те затова и на площад Македония в София така бързат да строят и затова и Артекс така бързат да строят

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 14:13
Гост

Да събарят цялата тая гнус! Да я събарят веднага!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 14:12
Гост

Според мен ситуацията е сложна. Явно някой трябва да си понесе последствията, защото това няма как да се води стена!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 14:12
Гост

Строителната мафия си има някакви идеи и иска да си ги реализира. И ни се смее на нас, хората, които искат да запазят плажовете

Zeta
Zeta
18 февруари 2021 14:12
Гост

За мен не е адекватно това, което се случва. Не е.

Филип
Филип
18 февруари 2021 14:11
Гост

За мен няма как да се остави подобен строеж. Той е скандален!

Drob4ev
Drob4ev
18 февруари 2021 14:11
Гост

Абе самият факт, че са ни взели за мезе е ясно доказателство какво прави ГЕРБ. Как ще кажаш, че това е стена бе?

Попов
Попов
18 февруари 2021 14:11
Гост

Това не е подпорна стена!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 14:48
Гост

На всеки е ясно като бял ден.