Софийският градски съд (СГС) прекрати и върна на прокуратурата делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош.

В края на май прокуратурата го прати на съд заедно с бившия председател на съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев. Според обвинението Боршош е извършил нецелево разпореждане с пари от бюджета за над 3,4 млн. лева, 15 неизгодни сделки, присвояване на близо 4 млн. лева, а освен това е отговорен и за безстопанственост. Кръстев пък е обвинен, че чрез заплашване принудил трима служители на НДК да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат цена на оценка на един от участниците и да завишат цената на оценката на друг.

На днешното разпоредително заседание съдия Стефан Милев обяви, че служебно е констатирал съществено процесуално нарушение, което налага прекратяване на делото, защото пречи на Мирослав Боршош да разбере за какво престъпление е привлечен към наказателна отговорност.

Става дума за обвинението срещу Боршош за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им (чл. 254а, ал.2 от НК). Прокуратурата твърди, че той е разпоредил 3 431 146,06 лв. да бъдат изхарчени за разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. Става въпрос за част от общо 17 млн. лв., с които на 3 август 2017 г. правителството е увеличило капитала на НДК за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Съдия Милев обаче подчерта, че в обвинителния акт изобщо няма факти и твърдения, в които да се описва такова нецелево харчене. Било посочено само, че за 24 часа между 23 и 24 август 2016 г. са извършени разпореждания през сметка на НДК за 1,9 млн. лева. За останалото време до юни 2017 г., за което прокуратурата твърди, че са харчени парите, както и за останалата част от парите, в обвинението нямало нищо.

Преди това адвокат Даниела Доковска, която защитава Боршош, поиска съдът да върне делото заради процесуални нарушения в останалите обвинения. Според нея за едни и същи деяния прокуратурата веднъж твърди, че е извършена безстопанственост, а друг път – неизгодна сделка. Освен това не били посочени време, място и начин, по които Боршош да не е положил грижи за повереното му имущество, а за неизгодните сделки не ставало ясно в какво се изразява престъплението – в предмета на сделките, сключването на договорите или плащането по тях.

За обвинението в присвояване на близо 4 млн. лева, защитата акцентира на това, че става дума за обществена поръчка, по която авансово са били платени 20% от стойността на договора. „Защо се твърди, че има присвояване, след като авансовото плащане винаги е за работа, която още не е свършена, а тази работа в крайна сметка е била и свършена“, попита адвокат Доковска.

Защитата подчерта и множество противоречия в размера на щетите от неизгодните сделки, които коренно се разминават в обвинителния акт. Съдът се съгласи с тези забележки, но за адекватността на обвиненията каза, че това са въпроси по съществото на делото, които ще бъдат оценени с крайния съдебен акт, с който Боршош ще бъде осъден или оправдан.

Определението на съда не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Софийския апелативен съд. От държавното обвинение коментираха след заседанието, че ще решат дали да протестират, след като се запознаят подробно с определението, но подчертаха, че цитираните нарушения не са сериозни и може бързо  да бъдат отстранени.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възхитен
Възхитен
18 юни 2018 23:50
Гост

Поздеавления, адвокат Доковска! Благодарение на вас справедливостта възтържествува.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2018 17:07
Гост

Пореден балон ли ще е това? Или само некадърност тук-таме, защото Боршош не вдъхва доверие, не бих му поверил за управление и обществена тоалетна в Лесичери.

стоян п.
стоян п.
18 юни 2018 17:09
Гост

ха ха, прав сте

съсед
съсед
18 юни 2018 17:06
Гост

изглежда нищо не е ясно в този обвинителен акт… а прокурорката много сдържана… защо ли?

Анонимен
Анонимен
18 юни 2018 17:06
Гост

move bi e zaradi sadiata, toi e po-skoro nein kolega 😉

Анонимен
Анонимен
18 юни 2018 17:16
Гост

Да не би съдията да си иска и да се отърве от това дело, защото го гласят за спецсъда?