Административният съд София-град (АССГ) обяви за нищожни текстове от наредба на Столичната община, с която от 1 март е забранено използването на ниско и средно шумни и опасни фойерверки (F2 и F3) на открито, ако няма изрично разрешение от районния кмет.

Разпоредбите на чл. 3а и 3б от наредбата бяха оспорени от Националната асоциация на вносителите и търговците на пиротехнически изделия“, както и от „Енигма“ ЕООД. Според текстовете от наредбата, за използването на тези видове фойерверки на открито се изисква изрично разрешение на кмета на района с подаване на заявление по образец 10 дни преди деня, в който ще се използват. Изключение е предвидено само за новогодишната нощ.

Мотивите на общината за тези ограничения са, че с тях ще се улеснят контролът и налагането на санкции за нарушителите, ще се намали негативното влияние на фойерверките върху здравето, фините прахови частици и др.

За да отмени текстовете, АССГ подчертава, че причините, поради които общината е приела текстовете, са описани подробно в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ), които преследват същата законова цел. В закона има и ясно разграничение в режима на пиротехническите средства, а правомощията за издаване на разрешение за употребата им е на директора на ГДНП на МВР за страната и на началниците на районните управления, а не на кмета на съответната община, се казва в решението на съда.

Според АССГ не става ясно за какво точно се изисква допълнителното изрично писмено разрешение от кмета на района, тъй като санкциите и органите, които ги налагат, също са определени в закона. Съдът напомня, че съгласно Закона за МВР опазването на обществения ред се осигурява от полицията, а редът и организацията за тези дейности се определя с инструкции и наредба на вътрешния министър.

„Тоест, ЗМВР не съдържа норма, която да възлага на общинските съвети да уреждат с наредба въпросите относно контрола по спазване на обществения ред и сигурност на територията на съответната община“, пише в решението.

В допълнение съдът подчертава, че ЗОБВВПИ не изисква разрешение за употреба на до 5 кг фойерверки от категория F2 и до 10 бройки от категория F3.

„Така разписаните норми излизат извън обхвата на законовата делегация по чл.3а и чл. 3б от НОРТСО и попадат в приложното поле на другите закони, уреждащи обществените отношения в тази връзка. Регламентирането с подзаконов акт на общинския съвет на обществени отношения, които са уредени със закон, е недопустимо по аргумент от чл.8 от ЗНА. Липсата на материалноправна компетентност на издателя на акта е тежък и неотстраним порок на подзаконовия нормативен акт, който обуславя неговата нищожност“, пише в заключение съдът, но решението не е окончателно и общината може да го обжалва пред Върховния административен съд.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:40
Гост

­­­Г­о­р­е­щ­и­ ­­м­о­­­м­­­и­ч­­е­­т­­а­­­ ­­­в­и­­ ­­­о­­ч­­а­к­­в­­а­т ­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?78578

16-ти април
16-ти април
07 ноември 2022 9:58
Гост

Със сигурност решението е формалистично издържано…но само толкова. Постановилият го къде точно живее, щото и аз там да се нанеса, та да не ми прави никакво впечатление колко мутри са се напили, колко комплексари ни будят децата с пищови и всякакви други шумове, колко още ще трябва да търпим ненормалници, дето си мислят, че светът е в краката им….Уважаеми административни съдии, живеем в общество, а не в кула от формалистични закони, в един вече пренаселен град и когато местната власт се опитва нещо положително да направи, моля Ви, не я санкционирайте!

ала бала
ала бала
07 ноември 2022 11:42
Гост

В АССГ са много зле като квалификация

ПиХ
ПиХ
05 ноември 2022 15:50
Гост

Глупости. Може да не е по реда за боеприпасите, но по ЗМСМА общината определя обществения ред на територията, а звуковото, светлинно и чисто физическо замърсяване несъмнено го касае.

Гого
Гого
05 ноември 2022 15:28
Гост

Аве досега като бяха ,,забранени” бяха ли спряни ??? На Нова година се хвърляше повече от всякога !!! Аман от джендъри , фондачия 4 лапи и да афганистан активисти

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2022 13:56
Гост

Съда е абсолютно прав и аз бих направил същото без да се замисля. Много лицемерно изглеждат коментарите, които критикуват решението. Не, не трябва избирателно да си спазваме законите и сега само защото ни харесва идеята на неправомерното деяние да упрекваме съда че следва закона, а утре когато ни глобят защото не сме дали подкуп на полицая, да сочим закона и да искаме решение в наша полза.

Който иска да обвинява някой да обвинява закона, а не да повтаря „много хубави закони имаме но няма кой да ги спазва“ и да вика оставка.

време е
време е
04 ноември 2022 22:39
Гост

някой да обяви за нищожни и административните съдилища… абсолютни олигофрени и дървени философи от кол и въже са ги събрали там, под зорките очи на Жорковците /Колев и Чолаков/, Кой и Той… Да ги закриват, като специализираните, и обратно в отделенията по окръжните съдилища.

Боби
Боби
04 ноември 2022 17:46
Гост

Явно пак ще има откъснати пръсти.

Anonimen
Anonimen
04 ноември 2022 17:47
Гост

Тъжната действителност.

Simi
Simi
04 ноември 2022 17:41
Гост

Честито да им е на Националната асоциация на вносителите и търговците на пиротехнически изделия“ и на „Енигма“ ЕООД.

Anonimen
Anonimen
04 ноември 2022 17:37
Гост

Пълна глупост!

Лола
Лола
04 ноември 2022 17:18
Гост

Да се научат юристите на Столична на право и закони и тогава да почне общината и СОС да приема малоумни разпоредби, забрани, закони!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
07 ноември 2022 5:56
Гост

Да се научат на какво??? В съдебна зала юристконсулт на Столична община заявява „ние работим по нашите си наредби, не работим по закони“.

Занев
Занев
04 ноември 2022 17:17
Гост

Глупости

Aсенов
Aсенов
04 ноември 2022 17:38
Гост

Ама пълни. Много разочароващо решение.

Чепилинска
Чепилинска
04 ноември 2022 17:17
Гост

Нарушенията сега ще продължат да се сипят и по празниците Пирогов ще е препълнен пак с хора, които искат да им се закърпят крайниците. Така направиха и в Капитолия в Борисовата. Не е лошо тя да се махне от там, но явно няма как да стане,, защото вероятно и там общината няма право да иска да ги маха. А това, че не им е там мястото и трябва тази част да е за парка е съвсем отделен въпрос.

Mavri
Mavri
04 ноември 2022 17:15
Гост

Едно нещо да иска да направи Столична и то да бъде пометено

Рики
Рики
04 ноември 2022 17:43
Гост

Много жалко.

Гърменска
Гърменска
04 ноември 2022 17:15
Гост

Мотивите на общината за тези ограничения са, че с тях ще се улеснят контролът и налагането на санкции за нарушителите, ще се намали негативното влияние на фойерверките върху здравето, фините прахови частици и др.

Това определено е нещото, което иска да направи Столична и то не е толкова лошо

Бисер
Бисер
04 ноември 2022 17:44
Гост

Обаче съдът не мисли така явно.

Людмилов
Людмилов
04 ноември 2022 17:14
Гост

Ами супер, Стоков Базар Илиенци празнува

Джереми
Джереми
04 ноември 2022 17:14
Гост

Според мен е редно да се каже, че тези уреди за „забавление“ могат дапричинят сериозни наранявания. Съдът може да си завре наредбите и тълкуванията в…
Те гледат само закона и какво е писано на хартия преди години. Не гледат човешката страна на нещата

Миленовска
Миленовска
04 ноември 2022 17:13
Гост

Нека дежцата си късат ръцете, нали?

Спаронска
Спаронска
04 ноември 2022 17:11
Гост

То в България никой нищо не може да забранява