След като Софийската градска прокуратура (СГП) е определила за незаконни претърсванията и изземванията от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова в досъдебното производство, няма нужда от произнасяне на съда.

Това е решила съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд (СГС) и е оставила без разглеждане искането на прокуратурата „за съдебна санкция“ по претърсванията и изземванията на адресите на Борисов и задържаните с него за 24 часа.

Минути след това от прокуратурата съобщиха, че следователи ще валидират всички действия, извършени от разследващите в МВР. Ще бъдат разпитани отново всички свидетели – това означава и разпит на премиера Кирил Петков (повече виж по-долу).

От съда съобщиха, че в исканията на прокуратурата за претърсванията и изземванията се твърди, че действията на полицаите са незаконни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган.

„В досъдебното производство, прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо“, пише в определението си съдия Вера Чочкова.

След произнасянето на съда от Софийската градска прокуратура обявиха, че разследването вече е възложено на следователи и им е указано „всички опорочени действия по разследването, които е обективно възможно да бъдат преповторени, да се проведат отново от следователите по предвидения в закона ред, за да бъдат валидирани“.

„Само тогава събраните чрез тях доказателства могат да бъдат ползвани в наказателното производство. С оглед на това в съответствие с установената съдебна практика във връзка с порочно извършените на 17.03.2022 г. претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, ще бъдат разпитани от следовател присъствалите на тях поемни лица, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед. Ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР. Ще бъдат разпитани по надлежния ред и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи. Ще бъдат извършени и всички други необходими процесуални действия“, обясниха от СГП

И посочиха, че ако в хода на разследването се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице, СГП ще повдигне обвинение в съответствие с тях.

От прокуратурата направиха коментар и за внесените от разследващ полицай проекти на постановления за привличане като обвиняеми на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова: „Посочените проекти за привличане представляват листове с печатен текст, озаглавени „Постановление за привличане на обвиняем“, без подписи, без име на съставител, а само длъжност – разследващ полицай в ГДНП, с поставени на тях печати с регистрационни номера от ГДНП с дата 21.03.2022 г. Поради това същите не представляват процесуални документи и нямат правна стойност. Отделно от това проектите на постановления за привличане, доколкото е посочена длъжност, са текстово изготвени от некомпетентен орган. Разследващ полицай в ГДНП няма правомощия да формулира обвинение за престъпления, извършени от лица от състава на Министерски съвет. Отделно от това, наблюдаващите прокурори отново считат, че към настоящия момент няма основания за законосъобразно привличане на лицата като обвиняеми. Дори да бяха налице валидни протоколи за претърсване и изземване, анализът на събраните към този момент материали не сочи на достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на определено лице към наказателна отговорност“.

От МВР обявиха миналата седмица, че са пристъпили към задържане и претърсване на домовете на тримата по неотложност, като част от разследване за изнудване на укриващия се в Дубай Васил Божков. Той също е дал сведения за изнудването в рамките на предварителната проверка, а разследването е и по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, според която бюджетът е ощетен с 556 млн. лв. от такси от хазарта.

135
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ทางเข้า joker
ทางเข้า joker
31 януари 2024 7:27
Гост

your website is very nice, the article is very enlightening, I wish you continued success. ทางเข้า joker

CCC
CCC
23 март 2022 19:44
Гост

На лекции по Наказателен процес попитахме проф. Чинова да ни разясни процесуалните тънкости и грешки допуснати както от разследващите органи, така и от съдията. Тя се въздържа, защото не обича да коментира случаи, които все още са актуални и тече съдебна атака, но само каза, че вижда абсолютно погазване на НПК.

joker
joker
23 март 2022 19:14
Гост

your website is very nice, the article is very enlightening, I wish you continued success. ทางเข้าเล่น joker

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
23 март 2022 9:07
Гост

Пичове, не слагайте чочкова на такава голяма снимка, че се уплаших. Егати свирепото настроение 🙂

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 8:43
Гост

Срамота. Вместо да оправят пропуските на МВР, ако има такива, прокуратурата ги саботира.

Бриджит Нилсен
Бриджит Нилсен
23 март 2022 8:35
Гост

И това недоразумение можеше да е главен съдебен инспектор … по волята на Баце.

Точка. На всичко. Нова Конституция.

Ad nauseam
Ad nauseam
23 март 2022 8:12
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 8:02
Гост

Някой изненадан има ли от СГС? Никой не иска да поеме отговорност и да отстоява позиция. Срамота!

Хахаха
Хахаха
23 март 2022 5:51
Гост

Чета коментарите и стигам до изводите, че: 1. Масата са от тролове. Въпиющо некомпетентни в юридическата наука. 2. Едните тролове са на БСП- Антон Кутев, а другите на ДБ- Христо Иванов. 3. Активацията е очеизбождаща, защото преди 5 месеца в този форум я имаше, я нямаше между 10 максимум 20 коментара под статия. Сега … минимум 100. 4. Бих дал предложение към Лекс, да се премине към активна регистрация. Флуута от тролове ще секне и ще може да се коментира по съществото на темата от юристи, което ще доведе до неимоверно покачване на качеството и намаляване на личните нападки и… Покажи целия коментар »

Ева
Ева
23 март 2022 7:19
Гост

Прави ми впечатление, че след като закриха сайта „Правен свят“, троловете мигрираха тук и всеки ден правят същото – величаят юридическия гений на Гешев и оправдават престъпленията на Борисов, цитирайки опорни точки от жълто-кафяви медии като Пик, Блид и др. Всичко това разбира се е несериозно, но поне ни забавляват.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 22:59
Гост

По-малумни мотиви не можа ли да измисли. Това си е направо отказ от п.авосъдие. След като законодателя е предвидил съдебен контрол на актовете на разследващите органи съдът е длъжен да се произнесе. Какно означава „прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването…“ По същата логика ако прокурорът беше решил, че действията са законосъобразни, пак ли няма смисъл от проинасяне на съда. Пълен абсурд….

Точкова
Точкова
23 март 2022 8:01
Гост

Толкоз си може …. Чочкова.

С и съдебната система.

Яволен
Яволен
23 март 2022 10:56
Гост

На мен произнасянето ми се струва съвсем логично. Прокурорът осъществява функцията по ръководство и контрол на досъдебната фаза на наказателния процес. Имате право, че той вече не може да бъде определен като dominus litis – в последните десетилетия законът предвиди редица възможности за съдебен контрол върху действията на органите на досъдебното производство. Един от примерите за това е и одобряването на протоколите за претърсване и изземване, когато са били извършени без предварително разрешение на съда при условията на неотложност – чл. 161, ал. 2 НПК. Забележете, че според този текст протоколите се представят от наблюдаващия прокурор на съдията ЗА ОДОБРЯВАНЕ.… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 22:09
Гост

Тази вечер не съм си пил хапчетата и затова искам отново да попитам нещо някое трето лице, което въобще не знае за това, защото виждам, че делът на моите коментари спрямо общия скоро може да падне под 60%

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 22:16
Гост

По-добре пий хапчетата и лягай

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 21:20
Гост

Нека отново попитам бившия университетски преподавател по наказателно право и процес рашков- може ли едно лице да бъде разпитано едновременно и в качеството му на свидетел, и в качеството му на обвиняем, в едно и също съдебно производство. И след като твърди, че божков и борисов са част от една и съща ОПГ, а на божков вече му е повдигнато обвинение като лице ръководещо ОПГ, не би ли следвало да продължи да си е в качеството на обвиняем и как точно ще го разпитат от прокуратурата като обвиняем с видеоконерентна връзка или по делегация… Изключително много съжалявам студентите на рашков-… Покажи целия коментар »

Стефан Атанасов
Стефан Атанасов
22 март 2022 21:29
Гост

Как ще е в едно и също производство и обвиняем, и свидетел??? Производствата са две.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 21:35
Гост

Две са, но нищо не пречи на прокуратурата да използва чл.217 ал.2 от НПК и да ги обедини, защото- НПК Чл. 217.
(2) Прокурорът може да обедини две или повече дела за различни престъпления срещу един и същи обвиняем.
Интервю на рашков в „‘сега'“- Борисов и Божков трябва да се разследват като организирана престъпна група 22 Март 2022. Е- в тази светлина, променя ли се фактическата обстановка,м…

Стефан Атанасов
Стефан Атанасов
22 март 2022 21:53
Гост

Ама не са обединени и няма да се обединят. Естествено, че Божков може да бъде разпитван като свидетел, щом става въпрос за две различни ДП.

Стефан Атанасов
Стефан Атанасов
22 март 2022 21:53
Гост

Останалите твърдения са пълни глупости.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 22:00
Гост

“…Ама не са обединени и няма да се обединят….“ Извинете, но това можете да твърдите само в ю случай- ако сте наблюдаващ прокурор по 1то или другото досъдебно производство. Никой не знае- включително и аз, тъй като съм адвокат, а не наблюдаващ досъдебните прокурор, дали няма напр. утре да осъмнем с обединени дела по чл.217 ал.2 от НПК. Просто това не зависи от мен или от Вас.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 22:01
Гост

“… ю случай…“ т.е. “един случай“

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 10:32
Гост

Не ти е ясна материята „адвокат с празен САК“….
АМА като за студент толкова ….

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
22 март 2022 19:32
Гост

Гешев трябва да бъде отстранен. Това ВСС е позор, както и ПРБ! Но така е когато едно обикновено милиционерче се мисли за главен прокурор и нарича бъдещо обвиняемо лице „шефе“. Гешев прикрива престъпленията на своите покровители и това не е тайна за никого. Просто трябва да бъде отстранен и тогава ще има шанс, тази институция да започне да се чисти и да стане независима. Показват тотална неангажираност към работата си и мен ме е срам, че на тия трябва да им казвам колеги. Нелеп е Гешев, нелеп ще си остане, дано поне физически цял.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 20:03
Гост

Забравил си да си изпиеш хапчетата! Ще се изпуснеш!

Радо
Радо
22 март 2022 20:54
Гост

Много правилен коментар!
Искам да допълня, че почти всички съдии се срамуват да наричат прокурорите колеги.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 21:11
Гост

До “Радо 22 март 2022 20:54“ А аз искам да допълня, че ти не си съдия и нямаш право да пишеш от името на съдиите в България. Покажи поне с един коментар, че си съдия, а не трол, който умишлено пише от името на съдийската колегия.

No name
No name
22 март 2022 21:11
Гост

Бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и Севделина Стоянова, пиар на ГЕРБ, трябва да се разследват като организирана престъпна група, в която влиза и Васил Божков.

Това каза в интервю за предаването (О)позиция на „Сега“ вътрешният министър Бойко Рашков.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 21:15
Гост

До ‘“No name 22 март 2022 21:11″“ Аз предлагам към тази група да се влключи и лицето бойко рашков, както и да има предварителна проверка относно начина на придобиване на 22те му недвижими имота, както и установяване на законосъобразността на произхода на парите, с които е заплатил за тях

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
23 март 2022 9:43
Гост

Щом лаеш пропаганда под моите коментари, значи че сме на прав път и скоро ще ви победим. Само споко 🙂 Ако не сега, то октомври месец, милиционерчето Гешев ще бъде отстранено. Тогава да видим „шефе“ кво ше прави и кой ще му опъва чадъри. Дали пък да не забавим и не изчакаме със закриването на специализирания съд? Дали пък не трябва да го бием Бойко с неговите си псевдоюридически камъни?

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 19:11
Гост

За всички заинтерисовани- обърнете внимание на пар. 59, 60, 81 и 84 в тяхната съвкупост- https://www.icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220316-ORD-01-00-EN.pdf

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 19:59
Гост
адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 20:40
Гост

До “Анонимен 22 март 2022 19:59″“ Путинофилите сте си такива- когато истината във вид на определение на МС на ООН ви се даде в автентичен вид и видите нейните правни изводи, веднага прибягвате до обявяване на опонента си като психически нестабилен човек. България вече обяви 10 руски дипломати за персона нонграта, та вече няма кой да ви плаща, освен руската партия възраждане и бсп, а те май не са щедри към вас…

Тъп трол, а не адвокат
Тъп трол, а не адвокат
22 март 2022 20:57
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 21:08
Гост

До “Тъп трол, а не адвокат 22 март 2022 20:57“ Платен троле-продължавай в същия дух- да видим колко пъти ще повториш един и същ тъп коментар;0 Ми ти не владееш английски език и дори не си прочел съдържанието на определението на МС на ООН;0 Освен да ти се присмивам, с нищо друго не мога да ти помогна;0 Давай- докажи, че си платен трол, като публикуваш още 20 пъти коментара си- ти можеш, не си юрист, така, че- да не ти пука;0

Ало, ало
Ало, ало
23 март 2022 8:06
Гост

Че е трол, трол е.

Ама че и ти си трол, трол си!

Какво общо има Путин с вашето тролене?

Ми плащат ви поотделно, но от едно място.

Nobody
Nobody
22 март 2022 21:19
Гост

Адвокатче, само ти ли не разбра, че твоите са пътници?

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 18:59
Гост

До “Дим. 22 март 2022 18:46Гост Тоя „адвокат от САК“ точно на путински трол прилича! “ Ах, нима- и кой си ти, че да отричаш, че путин и русия организираха, планираха и в момента водят агресивна завоевателна руска война в Украйна;0 Да ти е известно нещо за чл.5 във вр.с чл. 3 от Резолюция на Генералната асамблея на ООН 3314 от 1974 г. за определението на агресиятa;D Да ти говори нещо, че русия наруши чл.2 ал.3 и ал.4 от Устава на ООН, и че в определението на ООН от 16.03.2022г. Международния съд на ООН счита, че няма доказателства в Украйна… Покажи целия коментар »

Хей го де е ключа за палатката
Хей го де е ключа за палатката
22 март 2022 18:11
Гост

Чудех се аз що така се запънаха като магарета и прокуратурата, и съда, а то било, щото имало иззет от Севдето тефтер с надпис „Борисов“, хахахахха. Какво ли има в този тефтер? Аааа, забравих, каскетурата няма да разреши публикуването му.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 17:58
Гост

Троловете на боец и на другите протестърски партии трябва да знаят, че каквото и да напишат, каквото и да направят, не могат да изтрият записите на камерите от Орлов мост, които са документирали всичките им престъпни деяния по време на незаконните им протести от 2020-2021г. Нямате шанс да убедите когото и да е било, че това никога не се е случвало, и че вие сте просто едни чисти като ангели, с чисто съдебно минало “борци за граждански права“. Приемете този факт.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 18:26
Гост

БОЕЦ осъди прокуратурата за клевета

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/boec-osudi-prokuraturata-za-kleveta

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 18:34
Гост

Жалко, че ответници не са били малоумните тролове, които разпространяват откровените лъжи на Каскетното ведомство, на които вече никой не вярва

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 18:36
Гост

До “Анонимен 22 март 2022 18:26“ Аз НЕ твърдя, че са свързани с цветан василев, а съвсем друго нещо. Някъде в решението да виждате името на васил божков, м, или пък твърдение, че лицата са доказали, че масово са с чисто съдебно минало…Няма такива твърдения и не за тях е осъдителната присъда за клевета.

Тъп трол, а не адвокат
Тъп трол, а не адвокат
22 март 2022 18:42
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Дим.
Дим.
22 март 2022 18:46
Гост

Тоя „адвокат от САК“ точно на путински трол прилича! Сигурно половината време плюе противниците на Путин в някой друг сайт, а половината време плюе противниците на Гешев в този сайт

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 18:52
Гост

До “Тъп трол, а не адвокат 22 март 2022 18:42…. целия свят ти казва, че си долен пропагандатор, който разпространява лъжите на престъпната прокуратура,“ Това трябва и да го докажете, но в съдебно заседание- става ли- щото иначе осъществявате престъпния състав на престъплението клевета, НЕУК протестърски троле;0 Много си се възпалил нещо- да не би да засегнах болното ти място;0 Що се отнася до “…целия свят ти казва, че си долен пропагандатор…“ ЕТИЧЕН КОДЕКС НА АДВОКАТА изм. ДВ. бр.43 от 8 Юни 2010г. Раздел II. ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ Независимост Чл. 3. (1) При упражняване на професията си адвокатът е независим. (2)… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 17:20
Гост

Ама вие този храбрец Черепа защо не си го сложите на знамето по митингите?

Троловете вън!
Троловете вън!
22 март 2022 17:25
Гост

Една от най-тъпите опорни точки на лайнометите на Пеевски – че всички, които протестираха и подкрепяха протестите срещу престъпното управление на Борисов са платени от Божков.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 17:54
Гост

До “Троловете вън! 22 март 2022 17:25“ Твърдението е вярно или умишлено “забравяте“ как излезе запис, съгласно който божков от дубай ви командваше дори начина, по който да “циркулирате“ из зоната ви на “протест“.. Що се отнася до масовата употреба на наркотици от протестъри, то това е записано на камерите от “Орлов мост“,и на секундата може да се снеме самоличността на лицата, които разпространяват и употребяват наркотици на т.нар. протест и в т.нар. Орлов град…

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 18:28
Гост

Вие по записи от камери може да направите експертиза на наркотик? Пийте си хапчетата!

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 16:29
Гост

Мдаа- нито ник “Василев“, нито ник“ адвокат“ отговарят по същество на моите коментари, не представят юридически възражения на моите коментари, но с огромна охота ме обявяват за “трол на герб“, а не за адвокат;D Политически платени тролове, които се скриват като МИШКИ, когато им се зададе професионален юридически въпрос, на който НЕ МОГАТ да отговорят, просто защото не са юристи, въпреки, че се представят за такива в този форум…

Троловете вън!
Троловете вън!
22 март 2022 17:27
Гост

5 ПОРЕДНИ коментара един след друг и сигурно половината под темата – никой не би си помислил, че сте трол с психични отклонения!

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 17:48
Гост

До “Троловете вън! 22 март 2022 17:27“ 5тте поредни коментара са със съдържание, което доказва, че двамата коментатори, които твърдят, че съм трол на герб, не са юристи и самите те са тролове. ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ТРОЛОВЕ- ВЪН ОТ ЮРИДИЧЕСКИЯТ ФОРУМ. Лично Вие можете ли да ми отговорите на ЮРИДИЧЕСКИТЕ коментари или не можете, защото сте платен трол на управляващата коалиция.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 18:30
Гост

Отдалече личи, че сте платен политически трол, който по запис от камери на Орлов мост вижда кой какъв наркотик употребява, но същевременно си затваря очите за побоищата над протестиращи под колоните на МС!

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 20:50
Гост

До “Анонимен 22 март 2022 18:30“ Стс записите от камерите на Орлов мост се установява веднага самоличността на лицата, които са записани с камерите. Много ли е трудно да си спомните, че поне на 3 пъти органи на МВР намираха едни хапчета, разпределени на равни дози, в палатките на протестърите на Орлов мост, м…Нагли сте, но и нормални хора никога не биха се присъединили към протестърите- клошари и наркомани… Отречи, че някои от протестърите на Орлов мост домъкнаха кошовете за боклук от съседните сгради и спаха там поне 4 нощи…Това беше през лятото на 2020 г.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 16:25
Гост

До “Василев 22 март 2022 15:48Гост „Колегата“ от САК като го гледам си е обикновен трол на ГЕРБ“ Хайде, поне Вие отговорете на моя въпрос от мой коментар “адвокат от САК 22 март 2022 16:22“- да видим колко сте правоспособен юрист, дали сте вписан адвокат или сте платен политически трол на управляващата коалиция…

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 16:22
Гост

До “Адвокат 22 март 2022 15:38“ Кажете правното си становище, “колега“- с какви ПРАВНИ аргументи възразявате срещу съдържанието на моите коментари “адвокат от САК
22 март 2022 16:04“ и “адвокат от САК 22 март 2022 16:15“- нали се самосчитате за мой колега- т.е. действащ адвокат- давайте, ЧАКАМ Вашето правно становище по казуса;0

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 16:15
Гост

Пак питам- налице ли са правните основания, визирани в чл.223 ал.1 от НПК, за да се предприемат от прокуратурата правните действия, описани в чл.139 ал.7 от НПК. Също така ми отговорете – възможно ли е някое от 19те обвинения на божков да е идентично с образуваното досъдебно производство и в такъв случай, да се правоприложи чл.217 от НПК , както и може ли в едно и също съдебно дело едно ФЛ да има качествата едновременно и на свидетел, и на обвиняем… Чл.236а от НПК е за хипотези, които са различни от хипотезата на УКРИВАЩИЯТ СЕ ОТ ПРАВОСЪДИЕТО В ДУБАЙ ОБВИНЯЕМ… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 16:04
Гост

До “Адвокат 22 март 2022 15:38…Ще коментирате ли горната статия, в която е изяснено от правна гледна точка как прокуратурата може да разпита Божков по интернет…“ Вие ще коментирате ли кое от визираните в чл.223 ал.1 от НПК обстоятелства е налице, за да се прибегне до правоприлагането на чл.139 ал. 7 от НПК. Коя е причината лицето божков да не се намира на територията на Р. България и да не може да му бъдат снети свидетелски показания в България- някое от визираните в чл.223 ал.1 от НПК обстоятелства или негово лично желание да избегне наказателното преследване… Интересен аршин имате относно… Покажи целия коментар »

Лаик
Лаик
22 март 2022 15:44
Гост

Хм, действително „господар“ на ДП е прокурорът, но принципът има изключения и едно от тях е извършването на претърсване, за което е необходимо разрешение от съд(161/1НПК). Преценката за неотложност, при наличието на която претърсването се извършва без предхождаща санкция от съд, е на органите на ДП, а не на прокурора (161/2НПК). След като е извършено претърсване при неотложност, контролът дали последната е налице, т.е. дали претърсването е законосъобразно е на съда, който дължи произнасяне по същество.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 15:39
Гост

Съдът е следвало да се произнесе изрично. Той не е обвързан от преценката на прокурора, а има свое самостоятелно правомощие за произнасяне. И това изискване на законодателя е такова, защото е възможно, макар и теоретично, прокурорът да е сгрешил в преценката си относно /не/законосъобразността.
Иначе се е измъкнала де…измислила го е.

Чукча
Чукча
22 март 2022 16:54
Гост

Има правомощието и задължението, което е по-важното. Въпроса стои също така ако съдията тук подходи формално в едната или другата посока и с лека ръка одобри /откаже. Това ли е меродавното за годността на действията? Какво от това, че одобри незаконни действия или отхвърли съвсем законни такива? Ко правим тогава? По същество на делото(по принцип) годността на средствата не ще ли се преценява от състава?

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 9:39
Гост

Съдът се е произнесъл изрично. Единствено прокуратурата може да предприема действия по саниране на „разследването“ на МВР, а прокуратурата изразява изрично становище, че разследването е незаконосъобразно. Логиката, която прилагаш, изобщо не съответства на принципите на наказателната отговорност (а и въобще на правото). Както съдът не може да накаже някого, ако прокурорът се е отказал от обвинението, така и не може да санира действия по разследване, които прокурорът не мисли за законосъобразни. Тук юридически казус няма, има политически.

Адвокат
Адвокат
22 март 2022 15:36
Гост

Адвокати: Божков може да бъде разпитан, докато е в Дубай

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/advokati-bozhkov-mozhe-da-bude-razpitan-dokato-e-dubay

Василев
Василев
22 март 2022 15:47
Гост

Разбира се, че може и прокуратурата лъже, че не можело. Ама нали показанията на Божков са неудобни за Борисов и кликата му, а прокуратурата закриля последните, въпреки многото извършени от тях престъпления, които отдавна са станали обществено достояние.

Гешев е позор
Гешев е позор
22 март 2022 15:22
Гост

За пореден път Каскета всеотдайно скача на амбразурата да брани Тиквата с всички законни, полузаконни и незаконни средства. Надявам се последния да оцени жеста и да му отстъпи по-удобното легло, когато бай Ставри ги събере поне за няколко години.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 15:30
Гост

За пореден път платените политически тролове се опитвате да “затрупате“ много смислени коментари на правоспособни юристи, само защото те са в пряко противоречие с опорната точка на вашия възложител. Свиквайте, че няма да можете да прокарвате политическите си опорки в юридическия форум.

Адвокат
Адвокат
22 март 2022 15:38
Гост

Ще коментирате ли горната статия, в която е изяснено от правна гледна точка как прокуратурата може да разпита Божков по интернет, въпреки лъжливите им твърдения, че не можела – или сте обикновен платен политически трол?

Василев
Василев
22 март 2022 15:48
Гост

„Колегата“ от САК като го гледам си е обикновен трол на ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 15:02
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 15:08
Гост

Mхм- това в случая няма значение, освен ако пак не се яви пред следователя в подобно състояние- за снемане на свидетелски показания. Да видим сега какви свидетелски показания ще даде – дали в тях ще се съдържа само и единствено твърдения за “гадната прокуратура,която не си върши работата“, или ще измъцка нещо, което действително да го онституира като свидетел по досъдебното…

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 14:57
Гост

Страхотни устни и скули!!! ММмммммммммм. Някой има ли телефон

plebs
plebs
22 март 2022 14:13
Гост

СГП до медиите: „На 21.03.2022 г. в СГП са депозирани от разследващ полицай в ГДНП проекти на постановления за привличане в качеството на обвиняеми на лицата: Бойко Борисов – за престъпление по чл. 213 а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, Владислав Горанов – за престъпление по чл. 213 а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК и Севдалина Арнаудова – за престъпление по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5… Покажи целия коментар »

plebs
plebs
22 март 2022 14:15
Гост

СГС до медиите, не СГП, съжалявам за грешката.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 14:28
Гост

Како Сийке, много си усърдна напоследък, на шефа май му се пече дупето на бавен огън

Сладурчето с каскетчета
Сладурчето с каскетчета
22 март 2022 14:35
Гост

Троловете с каскети един ден цитират пресцентъра на Каскетното ведомство, един ден кафявите медии на Пеевски – като върховно достоверен източник на право, истина и справедливост – а всички ние дружно им се смеем всеки ден.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 14:49
Гост

До “Сладурчето с каскетчета 22 март 2022 14:35 Троловете с каскети един ден цитират пресцентъра на Каскетното ведомство…“ Политически троле- неюрист, юристите получаваме автентично инфо от извора- в случая- официалният сайт на прокуратурата и на СГС. Според теб, това цитиране в един ЮРИДИЧЕСКИ сайт сочи на платен ПОЛИТИЧЕСКИ тролинг, така ли, троле…Що не се насочиш към любимите ти дир.бг; факти.бг и други подобни сайтове, а драскотиш в юридически форум, м…Нямаш място тук-тук пишем “адвокати с каскети“, “прокурори с каскети“, съдии с каскети“, “ЧСИ с каскети“, нотариуси с каскети“, “юрисконсулти с каскети“, “съдебни помощници с аскети“’, “следователи с каскети“, “ДСИ с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 14:54
Гост

„Автентично инфо“ от кафявия извор… умрЕ преПравен свят, където платените политически тролове ежедневно величаехте кухата каскетна лейка, Барни Ръбъл и прочие правни недоразумения. Това обаче не е сайт за пропаганда, а юридически такъв, така че нали се сещате какво може да направите с линковете от пресцентъра на кака Сийка;D

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 14:58
Гост

“…„Автентично инфо“ от кафявия извор…“ За теб, платения политически трол, този извор бил “кафяв“, а за всички правоспособни юристи е официалният сайт на прокуратурата и СГС. Марш от тук, отивай да тролиш другаде. Колкото и да засипвате с тролене коментарите на правоспособните юристи, публикуващи коментари в този форум, НЕ МОЖЕТЕ да промените факта, че останалите юристи ги разпознаваме и че знаем, че са написани от наши колеги.Както и отлично разпознаваме платения политически трол в твое лице.

Правоспособен юрист
Правоспособен юрист
22 март 2022 15:19
Гост

Не съм видял правоспособен юрист да ползва опорки от сайтовете на Пеевски. Всички са платени политически тролове.

Чукча
Чукча
22 март 2022 16:56
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
22 март 2022 14:03
Гост

Което е незаконно иззето трябва да се върне. Как се роди това каскетно изобретение да валидираш незаконно претърсване с оглед на незаконно иззети вещи?

Чукча
Чукча
22 март 2022 17:01
Гост

Кака Сийка го измисли.
Нали наскоро се явява на конкурс за ВКП. Изкарала 5,50 /разбирай 3,50/,но не се класирала в първите 12 места.
За сметка на това ще огледа вещите пак(този въпрос й се паднал на изпита). Пък дори и с побой да са иззети. 😆

plebs
plebs
22 март 2022 13:59
Гост

Методи Лалов: „Съдът няма да одобри протоколите за претърсване на жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова“
Което и се случи.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 14:05
Гост

Тежък катарзис са преживели тикво-троловете… да цитират Методи Лалов, който до вчера плюеха… явно ножът е опрял до кокала и бога-тиква трябва да бъде защитаван по всякакви начини, независимо от цената

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 14:54
Гост

А защо вий плюити другаря Лалов, с който ходехте заедно до пловдив по делото на М. Василев и се кълняхте в Мето /както и дрогаря Ристе бойкикев/ ?? М??

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 13:57
Гост

На полицаите винаги им е било трудно със законите. А в случая те са НК и НПК. Като ги обучаваха едно време играеха карти. Кратуни.

plebs
plebs
22 март 2022 13:56
Гост

Един уместен въпрос: „Питам се защо Борисов и Гешев си заклаха „златната кокошка“, която им била снасяла десетки милиони според Божков и прочее цитиращи го. И си отвориха такъв могъщ враг?“
https://breaking.bg/mneniya/kak-se-lovyat-balaci-na-gola-kuka/

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 14:01
Гост

„Уместен въпрос“ и „на Пеевски кафявите медии“ в едно изречение не се връзват. Иначе е похвална активността на тикво-троловете да хвърлят всякакви опорни точки, целящи да се измести фокуса или омаловажат престъпленията на бога-тиква.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 13:52
Гост

Прокуратурата иска да бъде одобрено действие, за което твърди, че е опорочено! Егати олигофрените с каскети, честно!

Мхм
Мхм
22 март 2022 14:22
Гост

Ако, макар и анонимно, бяхте прочели чл. 161, ал.2 от НПК, щяхте /вероятно/ да „вденете“, че прокуратурата е длъжна да ги внесе в съда за одобрение, но не и да поддържа искане за такова. Ама чукча писател…

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 13:50
Гост

Сега, когато свидетелските показания на кирил петков, бъдат снети от следовател, да видим дали ще е същото съдържанието на ПДС, наречено “Протокол за разпит на свидетел“, каквото беше и в незаконосъобразно ПДС, дадено пред разследващ орган на МВР;0 Следователят ще му задава съвсем други уточняващи въпроси, така, че- много ми е любопитно какъв свидетел е кирил петков по образуваното досъдебно производство за изнудване на божков- да не би да е бил присъдружно лице на божков;D

Каскетна шизофрения
Каскетна шизофрения
22 март 2022 13:50
Гост

За първи път чувам прокуратурата да иска от съда одобрение на процесуално-следствени действия, за които твърди, че били опорочени! Опитите за прикриване на престъпленията на Борисов вече се израждат в тежка форма на шизофрения.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 13:49
Гост

Заглавието на статията е подвеждащо. не е вярно, че съдът не се е произнесъл, напротив – съдът се е произнесъл, че дамаджан чашков не става за чеп за зеле, както и поверените му милиционери.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 13:48
Гост

МВР тотален батак, така е като се действа политически, а не професионално, за Хр.Иванов е ясно, че е далече от нещо юридическо, но поне се надявах Бойко Рашков да направи нещо, ами да пият една студена вода, следователите пък може да направят нещо повече от тези, щот тези само се изложиха.

Каскета се кланя на богинята Тиквида
Каскета се кланя на богинята Тиквида
22 март 2022 13:48
Гост

comment image

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 13:43
Гост

“…“… С оглед на това в съответствие с установената съдебна практика във връзка с порочно извършените на 17.03.2022 г. претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, ще бъдат разпитани от следовател присъствалите на тях поемни лица, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед. Ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР. Ще бъдат разпитани по надлежния ред и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи. Ще бъдат извършени и всички други необходими… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 13:38
Гост

Това е развеселяващ прецедент в прокурорската практика:). И трябва да предизвика научен интерес.Това прошение до съда:”Може ли протокола от туй действие, дето ние го считаме за незаконосъобразно, да го приемете за законосъобразно:)Еми що го внесохте.Друг да му бере гайлето.Права е.

Кукуригу
Кукуригу
22 март 2022 13:56
Гост

Защо го внасят наистина? Чисто фактическото обяснение какво е – натиск, или…?

Mxm
Mxm
22 март 2022 14:25
Гост

Задължение да се внесат, произтичащо от закона, който множество пишещи не са виждали и на картинка /поне на корицата/.

Кукуригу
Кукуригу
22 март 2022 14:47
Гост

На баба ти фърчилото. И Чочкова не го е виждала, нали?

Mxm
Mxm
22 март 2022 14:51
Гост

Чудя се дали „На твойта баба също“ е подходящ отговор, ама и това не си заслужава да се каже по повод войнстващи нискочели. Та, останете си със здраве и все така безпросветно ползвайте 300-тата думи на Киро, 250 от които сбъркани…

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 15:29
Гост

Прокурорът е ръководно—решаваш орган в Дп.Когато иска съдебна санкция на нещо, за което изначално сам твърди, че не подлежи на такава санкция, съдът няма как да се произнесе, щото прокурора вече го е сторил:)Добре е да се разбира смисъла на съд.контрол върху опр.проц.способи в досъд.фаза.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 13:38
Гост

Като твърдят, че претърсванията са незаконосъобразни и не трябва да се одобряват, какво искат от съда? Не знам на колко още абсурди, трябва да се нагледаме, за да стане ясно, че за главен прокурор трябва да се назначава компетентен юрист, а не милиционер с каскет. Между другото в сегашната прокурорска колегия кадрите на института на МВР са 4 от общо 10 члена. Първият кандидат за следващия ВСС също е „симеоновец“. Добре е истинските юристи в прокуратурата да поемат отговорност и да се кандидатират, за да не се окаже, че Гешев ще подреди само милиционери в следващия състав на ПК.

Милена
Милена
22 март 2022 13:36
Гост

Въпросът е защо ПП и МВР не направиха така, че всичко да е ОК относно арест и събиране на доказателства. Защото сега само се вдига шум, нищо повече.

Дамаджана, eугЛЕНА и прост (о) Киро
Дамаджана, eугЛЕНА и прост (о) Киро
22 март 2022 13:35
Гост

Нищо неочаквано за всеки юрсит с разума си. Политическите коментари и напъни са друга тема. Бълнуванията на Рашков, Петков и Лена Бориславова съвсем очаквано катастрофираха. Сега ще могат на воля да плюят по съда.

Симеон
Симеон
22 март 2022 13:22
Гост

Време е да гововрим за мащабна и радикална реформа не само на прокуратурата, но и на съда и процесуалните, и материалните закони.

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
22 март 2022 13:32
Гост

Реформирай си мозъчната дейност. Няма нормален съд, който да одобри тая „неотложност“. Чочкова просто си е измила ръцете, ама то като живееш сред дебили, това е по-добрият вариант. А вчера някои искаха „затвор“ за съдията, направил си отвод проади конфликт на интереси. Някакви псевдоюристи, прочели нещо в „Дневник“ и „Капитал“, станал им някой антипатичен и идеята им за правова държава е да го арестуват на момента. Тъжна история…

"Класа"
"Класа"
22 март 2022 13:41
Гост

Ами чети си ПИК, Блиц и Труп, явно те ти импонират на мозъчната дейност

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
22 март 2022 13:56
Гост

Аз чета Закона и решенията на съответния съд. Може би не си се сетил. :О

Нулева Толеранция към Куролацията
Нулева Толеранция към Куролацията
22 март 2022 13:57
Гост

PS. Смешката за Труп е добра, но тази за ПРИКРИватурата е по-добра.

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 13:35
Гост

Време е всички депутати и целия МС да изкарат един съкратен курс по право, специално в областта на наказателното право и процес, както и по отношение на принципите на правовата държава. Време е да се преустанови некомпетенността в тези лица, защото тоталната липса на специализирани знания у тях относно принципа за разделение на властите, предполага и вземането на грешни решения, които поставят в пряка опасност функционирането на държавната власт в България и съществуването на българската държавност.

Kasket Chehalche
Kasket Chehalche
22 март 2022 15:52
Гост

Може би само акo на курсовете запишат и прокурорите…

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 13:37
Гост

В коя демокрация незаконосъобразни действия на полицията могат да са валидно основание за реформа на същите тези закони? И между другото, нормите, които регулират тези действия, са процесуални, а не материални. Надявам се, че който ще ги реформира, ще знае поне това.

Това му се вика начочкване!
Това му се вика начочкване!
22 март 2022 13:18
Гост

„Браво“ Чочкова! Никога не сме се съмнявали за чии интереси „правораздаваш“!!!

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 13:21
Гост

Какво точно се пенявите и защо, м… Лично ли познавате въпросната г-жа съдия, че да си позволявате такова отношение към личността й и професионализма й, или сега, след прокуратурата, наред в овляадяването от изпълнителната власт е съдът…

адвокат от САК
адвокат от САК
22 март 2022 13:17
Гост

Значи- писна ми лица, които не са правоспособни юристи, да пишат неюридически и политически коментари в юридически форум. Като толкова ви харесва правото, стегнете се, станете студенти в юф, завършете го, станете правоспособни юристи и чак тогава коментирайте специализирана юридическа тематика. Ако нищо не разбирате от накателно право и процес, с какво право се опитвате да налагате неюридическото си и непрофесионално лично мнение на граждани, на правоспособни юристи, които се занимаваме професионално с тази материя. Или казвате- важно е да се създава “шум“ и да се имитира “активна гражданска ПОЛИТИЧЕСКА, а не юридическа позиция точно в юридически сайт“…

AnaX
AnaX
22 март 2022 13:36
Гост

Ти па си много убав…!

Сладурчето с каскетчета
Сладурчето с каскетчета
22 март 2022 14:39
Гост

Прав е колегата. Напоследък тук гъмжи от тролове на Тиквата и Каскета, които от девет кладенеца вода ще донесат само и само да оправдаят действията на тези две недоразумения.

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 17:06
Гост

Няма, ще станем народни представители и ще пишем законите по които да работиш. Ха-ха-ха.

plebs
plebs
22 март 2022 13:13
Гост

Вера Чочкова – тя гледа делото ОЕТ срещу НЕК и прати в девета глуха показанията на трима свидетели. Тази е от отбора на Петко Сертов. Познайте кои са съотборниците му…

Simo
Simo
22 март 2022 13:13
Гост

А после Гешев по примера на Цаци ще се бие в гърдите, че досъдебните им производства са изрядни.

Кирил
Кирил
22 март 2022 13:14
Гост

Колкото срещу Цветанов едно време. Ама нали човекът си беше с наколенки по рождение. А и дясната ръка на Боко все пак.

Младши прокурор
Младши прокурор
22 март 2022 13:12
Гост

Масово разследващите органи не познават НК…..пък за НПК да не говорим! Хаотично действат и това си е! И като им кажеш нещо, дадеш им указания, съвет….ти се перчат! И после се сърдят като им наложиш административна санкция. Ами съжалявам, но….

Младши прокурор
Младши прокурор
22 март 2022 13:16
Гост

…и аз си пазя хляба! Тяхното бездействие и некомпетентност удря мен -ту от по-горестоящия прокурор, ту от председателя на съдебния състав в съдебното производство.

Потърпевш
Потърпевш
22 март 2022 13:20
Гост

Те пък, щото прокурорите не действат като шпицкоманда. Да се надяваме да останете чист и неопорочен

Асен
Асен
22 март 2022 13:12
Гост

Надежда всяка оставете за родното ни правосъдие.

Anonimen
Anonimen
22 март 2022 13:11
Гост

Естествено, че действията на полицаите срещу Борисов ще са незаконни. Друго становище не съм и очаквал.

БРУС УИЛИС
БРУС УИЛИС
22 март 2022 13:11
Гост

…това е нещо, като прокуратурата да внесе оправдателен акт

Симо
Симо
22 март 2022 13:09
Гост

И защо да са незаконни претърсванията и изземванията от Бойко Борисов?

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 13:10
Гост

Защото той винаги е бил над закона.

Edin drug
Edin drug
22 март 2022 13:37
Гост

Защото са извършени като начало от некомпетентен орган. Още изначално е било ясно, че действията предстои да бъдат извършени спрямо лица, които в сочения за инкриминиран период са имали съответното длъжностно качество /членове на МС/, и предвид престъплението, за което е образувано производството – по чл. 213а, ал. 3, т.2 и т. 5 от НК, то компетентен да извършва разследването е само и единствено следовател – пише го изрично в чл. 194, ал. 1,т.2 от НПК. В такъв случай не може да се говори и за промяна в компетентността при разследващите органи, при която извършените действия биха запазили процесуалната си… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
22 март 2022 14:43
Гост

Напълно съм съгласен с вас, за съжаление…

Лозан
Лозан
22 март 2022 13:07
Гост

Поръчковата ни прикриватура отново се изяви.

Симо
Симо
22 март 2022 13:08
Гост

До гроб са верни на гуруто им Боко.