Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) прие казуса на евродепутатката Елена Йончева за дело, което „може да има въздействие“ и обяви, че ще се произнесе по него във възможно най-кратки срокове.

Пред съда в Страсбург Йончева се оплака, че прокуратурата е нарушила спрямо нея презумпцията за невиновност, а обвинението срещу нея е използвано не за постигане на законови цели, а за да бъде злепоставена като народен представител от БСП, след това евродепутат, както и като разследващ журналист. В жалбата си тя се позовава на чл. 18 от Европейската конвенция за правата на човека. Разпоредбата гласи: „Ограниченията, допустими в съответствие с тази Конвенция по отношение упражняването на определени права и свободи, не могат да се прилагат с цел, различна от тази, за чието осъществяване са предвидени“. Т.е. това е използването на законови средства за постигане на паралегални цели.

В основата на жалбата на Йончева до съда в Страсбург е прессъобщение на специализираната прокуратура от януари 2019 г. (пълния му текст виж тук), в което се дава подробна информация за привличането ѝ като обвиняема за пране на пари. Най-общо става дума за получени от нейна фирма 330 000 евро от КТБ. „Събраните доказателства са обосновали извод, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване“, заявиха тогава от прокуратурата.

„Според обвинението в инкриминирания период от време (13 юни 2012 г. до 6 ноември 2014 г. – бел. ред.) Йончева в качеството си на длъжностно лице – управител на „Офроуд“ ООД, е получила по открити в „КТБ“ АД две банкови сметки сумата от 333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез престъпление – длъжностно присвояване. Деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като имуществото е в особено големи размери и представлява особено тежък случай“, се казва още в прессъобщението от 2019 г.

В жалбата си Йончева изтъква, че е абсурдно да се твърди, че към 2012 г., когато цялата държава с всичките ѝ регулатори не е подозирала, че се присвояват пари от КТБ, тя е „знаела за престъпния произход на средствата“, които е използвала за заснемането на документални филми. Пред съда в Страсбург тя и адвокатът ѝ Михаил Екимджиев сочат, че в случая има „паралегална цел“ – публично злепоставяне на Йончева като политик и журналист, както и компрометиране на журналистическите ѝ разкрития. В жалбата са цитирани множество коментари на политици от управляващата към онзи момент ГЕРБ, в които обвинението срещу нея се изтъква като аргумент за несъстоятелността на различни разкрития на Йончева срещу партията. И се заявява, че в случая има уникално съчетание на общ политически и правен контекст с конкретни факти, които обосновават нарушение на чл. 18 от конвенцията.

ЕСПЧ е приел, че ще продължи с разглеждането на оплакванията на Йончева за нарушаване на презумпцията за невиновност – с категоричния изказ в прессъобщението на специализираната прокуратура, както и по отношение на чл. 18 от конвенцията.

Нещо повече – съдът е уведомил българската държава и Йончева, че е определил случая като такъв с потенциално въздействие и ще го разгледа в съкратени срокове. Той е дал на правителството и жалбоподателката срок до 18 януари 2022 г. да отговорят на серия от въпроси – дали с прессъобщението на спецпрокуратурата е нарушена презумпцията за невиновност, дали Йончева е имала ефективно средство за защита и има ли нарушение на чл. 18 от ЕКПЧ. В този срок държавата трябва да каже и дали иска да сключи приятелско споразумение с Йончева.

Определянето на даден казус като такъв с въздействие е нова стратегия на съда в Страсбург. Той обяснява, че се „идентифицират потенциално добре обосновани дела с „въздействие“, които разглеждат ключови въпроси от значение за съответната държава или за системата на конвенцията като цяло и които изискват по-бързо разглеждане“.

Към март 2021 г. 650 от хилядите дела в ЕСПЧ са определени като такива с въздействие. Съдът обяснява, че те се идентифицират въз основа на гъвкави ръководни критерии. Например – приключването на делото може да доведе до промяна или изясняване на международното или вътрешното законодателство или практика; делото засяга морални или социални въпроси; делото се занимава с възникващ или по друг начин важен въпрос за правата на човека (повече виж тук).

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:00
Гост

­­Г­о­р­­е­­щ­­и­­ ­­м­­­о­­м­­и­­ч­­­е­­т­­­а­­­ ­­в­­и­­­ ­­о­­ч­­­а­­­к­в­­­а­­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?63593

Симо
Симо
04 октомври 2021 13:34
Гост

В пълното си право е. Смятам, че ще отсъдят в нейна полза.

Тити
Тити
04 октомври 2021 13:35
Гост

Тя, да! Обаче после ние ще палщаме заради червенодрешковците.

Кети
Кети
04 октомври 2021 14:08
Гост

Все пак това дело засяга както морални, така и социални въпроси.

Джанго
Джанго
04 октомври 2021 12:35
Гост

Прокуратурата защо не обвини всички кредитополучатели на КТБ през годините, че са знаели за престъпния произход на парите? А като говорим за медии, се сещам за Бареков, а като говорим за крупни суми ми идва на ум и за Пеевски, и т.н.

wind of change
wind of change
04 октомври 2021 12:35
Гост

Йончева доста далавери на ГЕРБ изкара и изяде прокурорското дърво. Сега обаче държавата може и да се споразумее с нея, все пак нали Радев е на власт

Тихомир
Тихомир
04 октомври 2021 14:06
Гост

Да, за това Борисов я обвини за парите.

Жаки
Жаки
04 октомври 2021 16:01
Гост

Той обвинява другите, а себе си никога не гледа.

ашколсун
ашколсун
04 октомври 2021 12:33
Гост

Прокуратурата използва обвиненията за саморазправа. Как може да знаеш, че Цветна Василев е крал като получава награди за банкер на годината?! Нелепа история, поне да бяха посочили, че е можела да предполага, а те директно – знание! Ашколсун!

Лозан
Лозан
04 октомври 2021 12:34
Гост

Дано отново да не плащаме ние за БЕЗдействието на родната ни прикриватура.

Филип
Филип
04 октомври 2021 12:28
Гост

Много крупна сума като средства е използвала за заснемането на документални филми!

Краси
Краси
04 октомври 2021 12:32
Гост

Не ми изглежда чиста като сълза, ама да изчакаме решението първо.

Anonimen
Anonimen
04 октомври 2021 12:23
Гост

Тази не я ли съдиха за кражба на марков крем от безмитен магазин?

Димчо
Димчо
04 октомври 2021 12:26
Гост

Да, в Полша. Много нагло от нейна страна да говори за справедливост.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2021 12:31
Гост

А бе галфони, не Елена Поптодорова, а Елена Йончева. Освен, че са комунистки и двете, нямат нищо общо 🙂

Жокера
Жокера
04 октомври 2021 12:34
Гост

Сверете си часовниците, обаче, става въпрос за друга Елена.
https://dariknews.bg/novini/sviat/polskiiat-syd-prekrati-uslovno-deloto-sreshtu-elena-poptodorova-2127808